MENU

Marianne van der Steen en Dennis van Hoek klimmen Moonflower Buttress vrij

Marianne van der Steen en Dennis van Hoek hebben een vrije beklimming van de Moonflower Buttress in Alaska gedaan. De Bibler/Klewin (Moonflower) route beklimt de 1200 meter hoge North Buttress van Mount Hunter. De moeilijkheidswaardering van deze mixed route is Alaska VI, 5.8, A2, M5, AI6. Voor zover we weten is dit de eerste beklimming van de route door een vrouw. Dat ze de route helemaal vrij heeft geklommen, dus ook de artificiele passages, maakt dit een prestatie van wereldformaat.

De route werd door Bibler en Klewin in 2003 tot aan de top van Mount Hunter geklommen en WPOD (White Punks on Dope) genoemd. Uit respect voor Mugs Stump, die het meeste pionierwerk voor deze route verrichte, wordt de route meestal Moonflower Buttress genoemd, de werktitel die Stumps het project had gegeven.

Dennis en Marianne zijn niet tot aan de top Mount Hunter doorgegaan. Ze klommen de route tot het einde van de technische moeilijkheden. De eerste vrije beklimming (M7+) van de route werd in 2001 door Stephan Koch en Marko Prezelj, die de crux onsight klom, gedaan. Klik hier voor meer informatie over de route.

Afgelopen jaar klommen Roeland van Oss en William van Meegdenburg als eerste Nederlanders deze route. Hiervoor ontvingen zij de NKBV BergsportAward voor de beste alpiene prestatie van het jaar.

Later in juni zal Dennis naar Nederland terugkeren en blijft Marianne met het Alpine Mentors team in Alaska om onder andere de Cassin route op Denali te proberen.

Deze trip wordt ondersteund door de NKBV.