MENU

Jan de Lint eerste Nederlander op top Manaslu (8163 m)

Jan de Lint (66) is er in geslaagd op 29 september als eerste Nederlander de echte top van de Manaslu (8163 m) te bereiken, een fenomenale prestatie.

Hij maakte deel uit van de full-supported expeditie van de bekende organisator Russell Brice en gebruikte zuurstof vanaf 6800 meter. Bijzonder aan de prestatie van Jan de Lint is zijn terugkeer naar de ‘berg van de ziel’.
Hij maakte in 1964 deel uit van het Nederlandse team dat de Noordtop van de Manaslu beklom (7000 m). Samen met o.a. Fons Driessen bereikte Jan de Lint deze satelliettop van de Manaslu. Een absolute primeur in die tijd. Ook Charles Dufour maakte deel uit van deze expeditie.

Jan de Lint woont in Geneve en zond het volgende bericht per mail:

“Op 28 september om ongeveer 09.30 uur stond ik op de "echte" top van de Manaslu, na - niet zonder gevoel van onbehagen - dat laatste lastig stukje te hebben overwonnen.
De top! Met Elizabeth Hawley's zegen!
Een stuk van de overwinning gaat naar mijn zuurstofmasker met bijbehorende fles. En een ander stuk naar de ondersteuning van Russell Brice en zijn geweldige Sherpa's. Niettemin heb ik alles, maar dan ook alles moeten geven; en raakte tien kilo's kwijt.
Maar de intense vreugde en dankbaarheid na heelhuids te zijn teruggekeerd in het basiskamp kende geen grenzen.”


Eerdere pogingen de top van de Manaslu te bereiken door Nederlanders strandden tot nu toe.
Fons Driessen retourneerde in 1994 op de berg en reikte tot 7100 meter. Bart Vos deed in 1999 een poging (7400 m). Robert Steenmeijer leidde een Nederlandse expeditie naar de de berg in 2003 maar kwam ternauwernood boven de 6000 meter.


Katja Staartjes en Henk Wesselius bereikten in 2008 zonder ondersteuning en zuurstof de voortop van de berg, op 8140 m hoogte. Ook Jan van der Meer moest in 2008 voor de top omdraaien (7900 m).