MENU

Geen tweede Nederlandse beklimming van Huantsan, wel andere Peruaanse hoogtepunten

Harry de Brauw en Ernst de Wiljes vertrokken op 8 juni naar de Cordillera Blanca in Peru met als doel om de Nevado Huantsan (6395 m) te beklimmen (TD). Door omstandigheden in het gebied werd het doel gewijzigd en o.a. de bigwallroute La Esfinge geklommen.

"In de eerste week ondervonden we veel neerslag en relatief warme temperaturen. Hierdoor waren de sneeuwcondities soms verre van optimaal. Op de Andavite (5513 m) beklommen we de zuidtop over een perfect ijsveld, terwijl we bij de San Juan op een messcherp graatje tot ons middel in de sneeuw vast kwamen te zitten.

Alhoewel we daarom genoodzaakt waren om om te draaien, hadden we wel zicht op ons hoofddoel, de Huantsan (6369 m), maar de route die wij voor ogen hadden bleek wel heel moeilijk bereikbaar over de onderliggende gletsjer. Bij navraag in de Casa de Guias werd ons deze route ook niet aangeraden. Dit in combinatie met slechte sneeuwcondities en instabiele weersomstandigheden doet ons besluiten om het doel voorlopig om te gooien.

We besluiten La Esfinge te beklimmen over de klassieke lijn geopend in 1985. La Esfinge is een bigwall van van ca. 750 m (6A, A1) die uittopt op 5325 m. Aangezien de Peruaanse dag maar 12 uur daglicht telt en we geen zin hebben in een lang en zeer koud bivak, zetten we alles op alles om deze wand in één dag te beklimmen. Eerst verkennen we de wand en laten kleding, water en eten achter op de top van pitch 6 waarna we abseilen. Dankzij deze strategie weten we de route de volgende dag binnen 10 uur te beklimmen. Deze steile wand met bomvast graniet blijkt een echte hoofdprijs te zijn!

Terug in Huaraz horen we van een alternatieve route op de Huantsan en na een verkenningstocht blijkt deze in goede conditie te liggen. Het klimtechnische deel van deze route vergt minimaal vier dagen stabiel weer. Aldus de weersvoorspelling zit dat er niet meer in. Sterker, er wordt wederom veel sneeuwval verwacht. We besluiten daarom de Ranrapalca (6162 m) te beklimmen welke minder tijd vergt. Helaas slagen we er niet in om de top te bereiken, na twee pogingen moeten we door o.a. het slechte weer afdalen.

De laatste week is het wederom het weer dat grote beklimmingen niet mogelijk maakt. Sportklimmen op de rotsen van Hatun Machai blijkt deze week een goed alternatief te zijn."

Deze expeditie werd ondersteund door de NKBV (CEAT).