MENU

Dennis van Hoek en Marianne van der Steen klimmen als eerste Nederlanders M11

Dennis van Hoek en Marianne van der Steen hebben een bijzondere prestatie geleverd door op zondag 15 december de mixed-route 'Pappi's Kleine Liebling' M11 te klimmen. Ze zijn de eerste Nederlanders die een route in deze moeilijkheidsgraad klimmen. De route ligt in het klimgebied Starzlachklamm in Zuid Duitsland.
Marianne flashte ook Arsch Bumpe M10+. Meer over de beklimmingen lees je op de weblogs van Dennis en Marianne.

Wouter Meijs klom in 2006 de route Matador die D11 is gewaardeeerd. In datzelfde jaar klommen Fedor Broekhoven en Eric Frankenmolen de M10+ route Tomahawk, nu M11.

De D waardering staat voor Dry en wordt gebruikt voor drytoolroutes die volledig vrij van ijs zijn. De M waardering staat voor Mixed en wordt gebruikt voor routes die bestaan uit zowel rots als ijspassages. De waardering lopen gelijk, dus een D11 is even zwaar als een M11.
De D waardering is onstaan omdat klimmers niet konden wachten op de winter en in mixed stijl, dus met ijsbijlen en stijgijzers, routes gingen klimmen waar helemaal geen ijs in zit.

Internationale IJsklimwedstrijden 2014
Dennis en Marianne (beide Nederlands Team IJsklimmers) zijn goed in vorm aan het raken voor het world cup seizoen. Het uitzendprogramma voor 2014 ligt nog niet helemaal vast. Beide NED ijsklimmers komen in ieder geval in Saas Fee in actie. Mede op basis van de resultaten daar wordt het verdere seizoen ingevuld.