MENU

Bhrikuti – Saribung-expeditie

Annette Spelt, Hans van der Meulen, Robert Eckhardt, Monique Stuut en Niels Weijsenfeld waren in april/mei 2010 in de Damodarketen en de Lagula Himal. Hier beklommen ze twee zesduizenders.
Op 9 mei beklommen Annette Spelt, Hans van der Meulen, Robert Eckhardt en drie sherpa’s de Saribung (6328 m). Een dag later werd de top bereikt door de overige twee deelnemers, Monique Stuut en Niels Weijsenfeld. Op 15 mei 2009 werd de tweede top bereikt. Hans van der Meulen en Pasang Kaji Sherpa stonden als eerste van het team op de top van de Bhrikuti (6361 m). Dit is de derde beklimming van de berg. Een dag later stonden ook Annette Spelt, Robert Eckhardt, Niels Weijsenfeld, Ang Geljen en Puru Sona op de top. 

Het basiskamp voor beide toppen ligt op 5000 m. Een vooruitgeschoven basiskamp werd op 5240 m ingericht. Van daaruit werd de Bhrikuti gedaan. Voor de Saribung was nóg een hoogtekamp nodig op 5640 m. 

De relatief makkelijke Saribung, die nu zo’n 10 keer beklommen is, ligt in de Damodarketen, op de grens van Nepal en Mustang. De lastigere Bhrikuti is een onderdeel van de Lagula Himal, die de grens met Tibet vormt. De Lagula Himal is de ‘laatste’ keten in de Himalaya, waardoor je vanaf de top van de Bhrikuti uitkijkt over de eindeloze Tibetaanse hoogvlakte. 

De Damodarketen en de Lagula Himal behoren tot de minst bekende gebergten van Nepal; vreemd als je bedenkt dat het daar een eldorado is voor eerstbeklimmingen op relatief makkelijke toppen. Jammer alleen dat er voor slechts enkele bergen permits worden gegeven. 

De Nederlanders waren het enige team in het gebied. Er wordt daar nog zo weinig geklommen dat voor de Bhrikuti drie Nepalese klimmers in het team verplicht zijn. 

Foto’s:  Robert Eckhardt
Vooruitgeschoven basiskamp met Bhrikuti

Saribung vanuit het hoogtekamp


Top Saribung met o.a. Annette Spelt en Hans van der Meulen 


Saribung met het hoogtekamp