MENU

Aftellen naar het NK Skyrunning 2024

Aankomende vrijdag, 28 juni, klinkt in Scheffau in de Wilder Kaiser (AUT) het startschot voor het NK Skyrunning 2024.

Vrijdag 28 juni

Vertical race

We beginnen het kampioenschap in Scheffau am Wilden Kaiser (AUT) op vrijdag 28 juni om 14.30 uur met een Vertical race vanaf de Wochenbrunneralm naar de Ellmauer Tor; 1030 meters omhoog knallen over een parcours van slechts 4,5 km.

Bij de heren gaat Ewoud Laudy zijn titel uit 2023 verdedigen. Voor een succesvolle prolongatie moet hij 9 concurrenten achter zich zien te houden waaronder de huidige drager van het brons Rogier Wouters. Bij de dames is de huidige Vertical kampioen Renée Cardinaals niet van de partij. Daardoor ligt deze wedstrijd helemaal open voor de 7 loopsters die een gooi gaan doen naar de nationale titel.

Vertical parcours

Zaterdag 29 juni

SkyUltra

Na het opwarmklimmetje van vrijdag staan vandaag de grote races op het programma. Om 07.00 uur start de SkyUltra, lokaal beter bekend als de Marathon. Dit is een prachtige trail die over 56km het hele Wilder Kaiser-massief rond gaat. Onderweg krijgen de skyrunners 3930 hoogtemeters voor hun kiezen.

Bij de dames gaat Anouk van de Couvering haar SkyUltra titel verdedigen tegen vier andere NK SkyUltra loopsters. Bij de heren staat Nederlands kampioen Kaj Derks niet op de startlijst dus hier liggen kansen voor de 23 heren van het NK SkyUltra.

SkyUltra parcours

Skyrace

Om 08.30 uur klinkt het startschot voor het NK Skyrace. Maar liefst 31 heren en 13 dames staan klaar achter de startlijn. Deze populaire race telt 25 kilometers en blijft in het westelijke deel van het Kaisermassief. Eerst wordt het massief van zuid naar noord doorkruist om vervolgens iets westelijker nog een keer van noord naar zuid te gaan. Het levert twee monsterklimmen en -afdalingen op, ruim voldoende om bij de finishlijn een kampioen aan te kunnen wijzen.

Allard Sym Sprenger was vorig jaar de verrassing van het NK door als debutant bij de heren met de titel naar huis te gaan. Dit jaar zal het deelnemersveld zich niet meer laten verassen door Allard Sym. Renée Cardinaals veroverde vorig jaar ook het goud op de Skyrace. Zij neemt dit jaar dus niet deel aan het NK waardoor de Skyrace bij de dames ook een open wedstrijd belooft te worden.

Skyrace parcours

Masters categorie

Het NK Skyrunning heeft dit jaar voor het eerst een masters categorie. De minimale leeftijd is 46 jaar. Er zijn dit jaar dus 9 nationale Skyrunning titels te behalen! Bij de heren zijn er 4 Vertical, 6 Skyrace en 4 SkyUltra deelnemers die met deze respectabele minimale leeftijd gaan strijden voor de eerste masters titels. Bij de dames is er slechts één deelnemer waardoor deze vervalt.

Kwalificatie WK Skyrunning 2024

Naast nationale titels zijn er ook startplekken te bemachtigen voor het WK Skyrunning, dat in september in Soria (ESP) wordt gehouden. De nummers 1 en 2 van het NK op de Skyrace en de SkyUltra (dames en heren) komen in aanmerking voor uitzending naar het WK. Voorwaarde voor kwalificatie is dat de tijd van deze lopers binnen 130% van de winnende tijd van de race zit. Op de Vertical is geen startbewijs te verdienen. De geselecteerden voor de skyrace mogen ook de vertical lopen op het WK. De NKBV zorgt tijdens het WK voor de accommodatie, teamkleding en begeleiding.

Live resultaten

Volg het NK Skyrunning 2024 via de Live results service van de Kaiserkrone Trails.

Race results

Wat is Skyrunning? Website NK Skyrunning 2024