MENU

Wat is skyrunning?

Skyrunning is hardlopen in de bergen, net als trailrunning. In Nederland kun je prachtig trailrunnen, maar niet skyrunnen. Wat maakt skyrunning anders? We leggen het je uit.

De International Skyrunning Federation

Laten we beginnen bij het begin. De Italiaanse Alpen, begin jaren negentig. Marino Giacometti is een jonge getalenteerde alpinist. Het simpelweg bedwingen van een top is voor Marino niet meer uitdagend genoeg en hij besluit om de toppen op te gaan rennen. Terug in het dal heeft hij mooie verhalen en zijn vrienden worden ook enthousiast. Op 4 juli 1993 organiseren ze, gesponsord door Fila, een hardloopwedstrijd naar de top van de Monte Rosa (4.554m). Een nieuwe bergsportdiscipline is geboren. In samenwerking met Fila wordt een indrukwekkend wedstrijdcircuit opgezet met races in de Himalaya, Rocky Mountains, Mount Kenya, Mexicaanse vulkanen en natuurlijk de Alpen. In 1995 richt Giacometti de Federation of Sports at Altitude (FSA) op, die in 2008 overgaat in de International Skyrunning Federation (ISF). De NKBV is sinds 2012 lid van de ISF en vertegenwoordigt daarmee de sport skyrunning in Nederland. Sinds 2016 is de ISF unit member van de UIAA. Simpel gezegd betekent dit dat een aantal formele zaken van de ISF vanuit de UIAA zijn geregeld. Lees alles over de ISF op skyrunning.com.

hardloper bergen skyrunning vertical Afzien tijdens een Skyrunning Vertical. hardlopen in de bergen tijdens het NK Skyrunning Hardlopen waar hemel en aarde elkaar ontmoeten tijdens het NK Skyrunning 2018.

Hardlopen in de bergen

Skyrunning is hardlopen in de bergen. Nu heb je ook trailrunning, vertegenwoordigd door de International Trail Running Association (ITRA) en mountain running (World Mountain Running Association, WMRA). Net als bij Skyrunning ren je, als je aan het trailrunnen of mountainrunnen bent, ook in de bergen. Alle drie de federaties (ISF, ITRA en WMRA) organiseren hardloopwedstrijden in de bergen. Op het eerste gezicht lijken het dus drie verschillende termen voor dezelfde sport. Toch zijn er zeker verschillen tussen trailrunning, mountain running en skyrunning.

Pure bergsport

Trailrunning betekent letterlijk 'hardlopen op trails; onverharde paden'. De mooiste trails lopen door de bergen en vandaar dat trailwedstrijden vaak in de bergen worden georganiseerd, en dan is het hardlopen in de bergen. Je hebt ook trailwedstrijden buiten berggebieden, zelfs in Nederland, want ook hier hebben we ook mooie onverharde paden waarop je heerlijk kunt rennen. Trailrunning Europe organiseert prachtige trailwedstrijden in Nederland.

Mountain running is letterlijk vertaald 'hardlopen in de bergen'. Daar is geen speld tussen te krijgen. Bij mountain runningwedstrijden blijf je op de paden en wordt het technisch nooit spannend.

De term skyrunning kun je uitleggen als hardlopen naar daar waar hemel en aarde elkaar ontmoeten. Zo zag Giacometti het. Zie je het ook voor je? Je bevindt je in een dal tussen de bergen, je kijkt omhoog en ziet de toppen om je heen. Op het raakvlak tussen de lucht en de bergen wijs je een punt aan: daar ga ik naartoe rennen! Skyrunningwedstrijden onderscheiden zich van trailrunning en mountain running doordat het wel technisch én spannend kan worden. Je gaat van de bergwandelroutes af en rent over blokkenterrein, sneeuwvelden, moreneruggen, smalle rotsgraatjes en soms zelfs langs passages met vaste touwen. Skyrunning is pure bergsport en daarom wordt skyrunning in Nederland vertegenwoordigd door de NKBV.

technisch afdalen stokken skyrunning Technisch afdalen tijdens het EK Skyrunning 2015. skyrunning van de trails in alpien terrein En langs vaste touwen, ook EK Skyrunning 2015.

Skyrunning wedstrijden

Jaarlijks worden honderden skyrunningwedstrijden georganiseerd. Een belangrijk deel van het werk van de ISF bestaat uit het classificeren van wedstrijden. Om het label 'skyrunning' te mogen dragen moet een wedstrijd aan een aantal criteria voldoen:

  • Gemiddeld 6% stijging. Bijvoorbeeld: een race van 20km moet minimaal 1200 hoogtemeters hebben.
  • Minimaal 5% van het parcours moet 30% steil zijn.
  • De technische moeilijkheid mag niet zwaarder zijn dan UIAA IIe graads klimmen.
  • De finishtijd van de snelste loper moet onder de 16 uur zijn.
  • Maximaal 15% van het parcours mag over asfalt gaan.

Ben je benieuwd welke wedstrijden het label skyrunning hebben? Bekijk alle ISF gecertificeerde skyrunningwedstrijden.

Skyrunning heeft veel verschillende disciplines. De drie populairste zijn:

  • Sky, een wedstrijd van 20km tot 45km lengte;
  • SkyUltra, een wedstrijd van 50km tot 80km lengte;
  • Vertical een wedstrijd die alleen omhoog gaat over minimaal 800 hoogtemeters met minimaal gemiddeld 20% stijging.

De NKBV schrijft jaarlijks een NK Skyrunning uit in deze drie disciplines. We organiseren deze wedstrijd niet zelf maar haken aan op een bestaande skyrunning wedstrijd. In 2024 vond het NK Skyrunning plaats in Oostenrijk als onderdeel van de Kaiserkrone trail. Bekijk hier de uitslag.

Alles over Sky- en trailrunning