MENU

In beeld: Tochtleider Willem Maarten

Jaarlijks zetten honderden vrijwilligers zich in op allerlei vlakken binnen de NKBV. Ook voor Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, zijn deze vrijwilligers actief om bergwandeltochten, alpiene- cursussen en tochten, workshops en sportklimcursussen te begeleiden. We zijn heel blij met al deze vrijwilligers en om jou met een paar van hen kennis te laten maken, zetten we de komende tijd een aantal van deze vrijwilligers in de spotlight.

Tochtleider in beeld

Naam: Willem Maarten van Haaften

Leeftijd: 47

Licentie: ATL 3.3. Lees hier meer over de licentie

Waar kom je vandaan? Ik ben geboren in Nijmegen en woon nu in Castricum, met de zee, strand en duinen om de hoek. Erg geschikt om lekker naar buiten te gaan, zelfs in deze vreemde tijd.

In welk gebied ben je actief? Vorig jaar heb ik samen met NKBV-tochtleider Teijo een gletsjertocht in de Ortler in Italië begeleid. Een schitterend gebied, mooie hutten en lekker (Italiaans) eten!

Vertel eens hoe je daar zo terecht bent gekomen?

In dit gebied heb ik ook mijn tochtleidersexamen gedaan, en met succes, dus ik heb er goede herinneringen aan. Heel leuk om daar nu andere mensen mee naar toe te nemen en ze net zo enthousiast te zien.

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit als je een tocht leidt voor Bergsportreizen?

Na een nacht op het lager, ga ik graag even naar buiten om van de stilte te genieten en de koele berglucht op te snuiven. Na het ontbijt vertel ik wat ons te wachten staat qua weer en qua tocht. Tijdens het wandelen let ik goed op de groep, vertel ik graag over de omgeving en zorg ik ervoor dat we de goede kant op gaan natuurlijk! ’s Middags op de hut regel ik eerst de slaapplaatsen, zodat iedereen even kan rommelen of een tukkie kan doen. Daarna happy hour met de meegebrachte nootjes en met z'n allen aan tafel. Geen keuzestress, gewoon eten wat de pot schaft. Na het eten doen we vaak nog een spelletje of bel ik even met het thuisfront. En dan, rugzak inpakken en vroeg naar bed!

Wat vind je leuk aan leiden van tochten? Ik vind het heerlijk om in een mooie omgeving actief bezig te zijn en nog leuker is het om andere mensen mee te nemen op een tocht die ze zelf misschien niet zo snel zouden ondernemen en om ze zo de prachtige natuur in de bergen te laten zien.

Wat vind jij het mooist aan de Ortler? Het mooiste aan de Ortler vind ik de afwisseling: prachtige bloemenweides, ruige gletsjers en de restanten uit WOI geven het gebied een historisch tintje.

Welke reis/gebeurtenis (als tochtleider) zul je nooit vergeten? Op de Venediger Hohenweg (Oostenrijk) zit een moeilijke passage met kabels en veel losse stenen (De Galtenscharte). De nacht ervoor heb ik toen erg slecht geslapen, want wat zou ik hier aantreffen en hoe zou ik mijn groep hier doorheen loodsen? Uiteindelijk bleek het een van de mooiste (en spannendste) passages van de tocht: eindelijk mocht de helm uit de rugzak en met behulp van de kabels kwamen we er met zijn allen soepel doorheen en stonden we bovenaan heerlijk in het zonnetje ons succesje te vieren!

Wat hoop je deelnemers tijdens een reis mee te geven? Genieten en een beetje afzien! Daar kwamen we toch voor? Niks is heerlijker dan na een stevige wandeldag op het terras van een hut te zitten met mooi uitzicht en samen wat te drinken en te kletsen. Ontspanning door inspanning. Daarnaast vertel ik graag over de flora, fauna en geologie van een gebied. Ik hoop zo mijn deelnemers nog bewuster te maken van de omgeving waar we doorheen reizen.

Wat is (in dit gebied) jouw lievelingsplek en waarom? Rifugio Casati is een prachtige oude hut met een sfeervol interieur. Hij ligt op 3269 meter waardoor je een fantastisch uitzicht hebt op de berg Cevedale en de gletsjers rondom. Een stevige klim om er te komen, maar dan zit je goed!

Welke tip is volgens jou belangrijk in de bergen? Rustig aan omhoog en geniet!

Welke berg staat nog op jouw verlanglijstje? De Piz Sardona. Dit is de centrale berg in de ‘Tektonikarena Sardona’, een werelderfgoed park in Zwitserland waar je goed kan zien hoe de Alpen zijn ontstaan. Je kan daar letterlijk het Afrikaanse continent bovenop het Europese continent zien liggen. Uniek in de wereld en als we deze zomer op pad mogen, wordt dit een fantastische reis.

Zomerprogramma van Bergsportreizen

Zin om op pad te gaan? Het zomerprogramma van Bergsportreizen staat nu online

Lees meer

NKBV Academie

Ben jij, net als Willem Maarten, gek op de bergen en wil je groepen NKBV-leden leiden bij bergwandeltochten en alpiene tochten? Dan is de opleiding tot alpiene tourenleider iets voor jou. Als alpiene tourenleider ben je bevoegd om in verenigingsverband alpiene touren en bergwandeltochten te leiden in de zomer.

Naar de NKBV Academie