MENU

Bijzondere berghutten in Wallis

Berghutten…. Ze hebben iets magisch en elk een eigen karakter. De een traditioneel en authentiek, de ander gerenoveerd en gemoderniseerd. Een ding hebben ze met elkaar gemeen. Ze liggen altijd op een geweldige plek in de bergen, waar je vaak alleen te voet kunt komen. En als je er dan ook nog eens blijft slapen, dan pas ervaar je het echte bergleven. Ook in Wallis vind je tal van berghutten die je vaak via een dagwandeling of een meerdaagse huttentocht kunt bereiken. We hebben vijf van deze bijzondere parels voor je op een rij gezet.

De Gletscherstube

Deze privéhut in de Aletsch Arena ligt op een wel heel bijzondere plek. Midden in UNESCO gebied, verscholen aan de rand van de Grote Aletschgletscher en aan de voet van de Märjelensee. Een kleine en fijne plek om tijdens je (dag)wandeling even op adem te komen en te genieten van de heerlijke specialiteiten die ze er serveren. Nog leuker is het om hier een nachtje door te brengen. Want zo klein als hij lijkt biedt de Gletscherstube toch nog slaapplek voor 36 personen op drie kamers. Een unieke ervaring. Als de avond valt geniet je van een onvergetelijke zonsondergang of in ochtend van de zonsopgang van de “Platte”, met niets anders dan het prachtige uitzicht over de adembenemende Aletschgletscher.

Vanaf Riederalp/Bettmeralp, Kühboden/Fiescheralp of het Fieschertal is de hut via verschillende goed aangegeven wandelroutes te bereiken. Sluit je een dag aan bij een Gletschertour van het Bergsteigerzentrum Aletsch of wandel naar het uitzichtpunt op de Eggishorn. Wil je een langere tocht maken? Vanuit de Gletscherstube kun je tochten plannen richting hutten als de Stralgrat, Oberaarjoch, Hollandiahütte, Konkordiahütte en de Mönchsjochhütte. De hut is alleen in de zomermaanden geopend.

Meer informatie

Foto's: © Saastal Tourismus AG/Levin Studio

Almagellerhütte

De Almagellerhütte, gebouwd in 1984, ligt in Saas-Fee/Saastal aan de zuidkant van de Weissmies en is het startpunt voor diverse alpiene klim- en wandeltochten. De Almagellerhütte is alleen inde zomermaanden geopend en biedt slaapplek voor 120 personen personen. Vanwege de hoge ligging op 2894 meter heb je hier een fantastisch uitzicht op de omringende bergen, gletsjers en maar liefst negen vierduizenders.

Vanuit het dal gaan er verschillende dagwandelingen richting de Almagellerhütte. Een leuke tip is om te starten bij de Erlebnisweg Furggstalden. Een avontuurlijke route met trappen, klimmetjes en zelfs twee hangbruggen. Bij Berghotel Almagelleralp geniet je van een welverdiende pauze en een heerlijk stuk zelfgebakken taart om daarna het laatste stuk richting de Almagellerhütte in te zetten.

Hou je van een uitdaging? Dan is deze hut ook een perfect uitgangspunt voor alpiene tochten. Zo kun je via de normale route via de Zwischenbergen Pass in circa vier uur op de top van de Weissmies (4017 meter) staan. Een andere tip is de Rotgrat. Mocht het in de zomer heel warm zijn dan is dit een goede mogelijkheid om de afdaling via de actieve Trifftgletsjer naar Hohsaas te vermijden. De afdaling via de Trifftgletsjer is alleen aan te raden bij zeer goede condities.

Meer informatie

Foto: © My Leukerbad AG

Lämmerenhütte

Dit is misschien wel een van de populairste berghutten van de Zwitserse Alpenvereniging (SAC). Deze hut in Leukerbad, met zijn schattige rode luiken, is van een afstand al makkelijk te herkennen. Hij ligt aan de oostkant van het Wildstrubelmassief op een hoogte van 2503 meter. Van binnen is de hut enkele jaren geleden duurzaam gerenoveerd, maar verwacht hier geen luxe één- of tweepersoonskamers. Er zijn alleen lagers voor tien tot twaalf personen aanwezig. Samen op een slaapzaal, zoals het echte huttenleven hoort te zijn.

Dankzij de Gemmibahn van Leukerbad naar de Gemmipas is de hut makkelijk te bereiken en zeker leuk om met de kinderen te doen. Of wandel via de Glacier Trail naar de hut. Vanaf de Gemmipas wandel geleidelijk langs de rivier de Lämmerendalu over het Lämmerenboden plateau. 200 meter boven je ligt de hut die je bereikt door de rivier over te steken en het pad omhoog naar de hut te volgen. Daarna keer je via dezelfde route terug naar Lämmerenboden. Je kunt de wandeling met ongeveer anderhalf uur verlengen door vanaf de hut een andere route terug te volgen: niet over Lämmerenboden maar via Rote Totz Lücke, Rote Chumme en de Daubensee.

Tip voor klimmers: rond de hut vind je tal van klimroutes in moeilijkheidsgraad van 3a tot 7c.

Meer informatie

Foto's: Links Cabane Saint Lauren © Sophia Diaz. Rechts: Cabane d'Essertze © Sophia Diaz

Cabane Saint-Laurent in Nendaz/Veysonnaz

Deze hut (2500 meter) ligt in de regio Nendaz/Veysonnaz, boven de stuwdam van Cleuson, en is alleen in de zomermaanden geopend van eind juni tot begin september. Vanaf de hut kun je prachtige dagtochten maken. Bijvoorbeeld naar het Lac du Grand Désert om daarna door te lopen naar de voet van de gletsjer. Een tochtje van zo’n twee tot drie uur heen en terug. Het is ook het ideale uitgangspunt voor een dagwandeling vanaf de stuwdam van Cleuson of Combtaseline via de Bisse de Chervé. Vertrek vroeg zodat je weer op tijd terug bent. De hut heeft een eenpersoonsslaapzaal voor 25 personen.

Cabane Saint-Laurent ligt op de route van de Nendaz Trekking. Je bereikt de hut vanuit Cabane d’Essertze, na een goed nachtrust wandel je door naar Cabane de Balavaux.

Meer informatie

Foto: © Brig Simplon Tourismus AG

Bortelhütte

Deze kleine verscholen hut in Brig-Simplon ligt hoog boven Ried-Brig (2100 meter) en aan de rand van de Simplonpass, die Wallis met Italië verbindt. Er loopt een mooie wandelroute richting de hut die start in Rosswald, een autovrij dorp dat bereikbaar is met de kabelbaan. Eenmaal op pad verlaat je al snel het rumoer van het bergdorp en wandel je over een breed bospad richting Stafel en volg je de borden naar de Bortelalp. Na ongeveer een kilometer neem je het pad rechts dat uitkijkt over de bisse op weg naar Steinutal. Voor wie last heeft van hoogtevrees wordt aangeraden om het pas te nemen dat links afbuigt over de flank van de Sürrig naar Steinutal. Deze omweg zorgt er wel voor dat je ongeveer veertig tot zestig minuten langer over de wandeling doet. Als je eenmaal in het Steinutal bent gaat de klim verder omhoog naar Steinuchäller, waarna je via het wandelpad de Bortelhütte bereikt.

Op het terras of in de hut geniet je van je welverdiende pauze onder het genot van het uitzicht op het Gantertal, de Ganterbrücke en de Glishorn. Dan is het tijd om afscheid te nemen en de route te volgen naar Berisal. Daar pak je de bus naar Brig.

Meer informatie

Ontdek Wallis

Ben je geïnspireerd geraakt en kun je niet wachten om Wallis te gaan ontdekken? Kijk dan op de website van de plaatselijke VVV voor overnachtingen en activiteiten:

Meer informatie

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie