MENU

De Nendaz Trekking: een toegankelijke huttentocht in Zwitserland

Waar in de donkere dagen van het jaar wintersporters met een rotgang van de hellingen racen, lopen wandelaars ‘s zomers in alle rust over de bergpaadjes. De Walliser regio Les 4 Vallées is het grootste geheel in Zwitserland gelegen wintersportgebied. ‘s Zomers is het er een wandelparadijs dat zich uitstekend leent voor een huttentocht. Ik maakte er mijn eerste berghuttentocht en wandelde de vierdaagse versie van de Nendaz Trekking.

Tekst: Paulien - Outdoorinspiratie

Details

  • Totale afstand: 53 km
  • Duur: 4 dagen

Dag 1: van Haute-Nendaz naar de Cabane d’Essertze

  • 10,1 km
  • Duur: 4,5 uur
  • Stijgen: 1073m (in te korten door de kabelbaan omhoog te nemen)
  • Dalen: 240m
  • Startpunt: Veysonnaz
  • Eindpunt: Cabane d’Essertze

Goed uitgerust en met mijn maag vol hotelontbijt krijg ik bij de VVV in het hartje van Haute-Nendaz een uitgebreide uitleg van wat me de komende vier dagen te wachten staat. De gearceerde route op de wandelkaart gaat mij en mijn wandelmaatje van berghut naar berghut brengen. De Nendaz Trekking is niet gemarkeerd, maar met de bergwandelbordjes is navigeren niet ingewikkeld. Na een slingerend ritje met het shuttlebusje, staan we aan het begin van onze eerste berghuttentocht. Niet veel later kijken we uit op houten schuurtjes, weelderige weiden en bergtoppen aan de andere kant van het Rhonedal. We verruilen het brede pad voor een smaller pad door een groen bos met weelderige ondergroei. Aan de andere kant van het bos wacht een heel nieuw bergpanorama ons op, met diverse gletsjers en onder meer de Jungfrau en de Matterhorn.

We wandelen door het ‘s zomers rustige wintersportdorp Thyon, waarna het pad smaller en heuvelachtiger wordt. Onze benen moeten nog wennen aan de hoogtemeters en de vele sappige bosbessen langs het pad komen onze snelheid ook niet echt ten goede. Gelukkig hebben we geen haast en kunnen we uitgebreid genieten van de uitzichten. Bovenop de laatste ‘kam’ van de dag schitteren ons twee kleine meertjes tegemoet. Een teken dat we bijna bij de berghut zijn en naar beneden af moeten buigen. Met knikkende knieën loop ik door een kudde Walliser koeien, voordat ik de pittoreske berghut bereik. De Cabane d’Essertze ligt op 2.191 meter hoogte in een decor van beboste dalen en kale bergtoppen. Na een uitgebreide warme driegangenmaaltijd liggen we nog voor zonsondergang in de lager te slapen.

Dag 2: naar de Cabane Saint-Laurent

  • 13,9 km
  • Duur: 5 uur
  • Stijgen: 689m
  • Dalen: 409m
  • Startpunt: Cabane d’Essertze
  • Eindpunt: Cabane Saint-Laurent

Met havermoutpap in de maag en een door de huttenwaard bereid lunchpakket in de rugzak, lopen we de tweede dag weer terug naar de twee meertjes. We kijken daarbij uit op de helling die we moeten beklimmen, waarbij mijn nog wat stijve spieren bij voorbaat al in opstand komen. Motivatie vinden om door te zetten is hier niet moeilijk, want we weten dat bij het kruis op de top ongetwijfeld een fantastisch uitzicht op ons wacht. Inderdaad, een vermoeiende klim later genieten we van 360 graden uitzicht rondom.

We vervolgen onze weg langs de Bisse de Chervé, een oud irrigatiekanaal dat we volgen tot aan het stuwmeer Lac de Cleuson. Het pad is relatief vlak, waardoor om ons heen kijken mogelijk is. Het turkooizen stuwmeer achter een 420 meter lange dam komt toch als een verrassing. We lopen een bochtje om en daar ligt hij, te schitteren in het zonlicht van de namiddag. Het hooggelegen pad langs het meer brengt ons naar het andere uiteinde van het meer, waar we opnieuw door een kudde koeien moeten om bij onze berghut te komen. Zo aan het eind van de dag moeten we nog even veertig minuten bergop wandelen, maar het uitzicht vanaf de Cabane Saint-Laurent maakt de inspanning ruimschoots goed. Vanaf het terrein van de berghut heb je niet alleen goed uitzicht op het stuwmeer, maar ook op de ruige bergen aan de andere kant van de hut. Donkere wolken pakken er samen en maken duidelijk dat de elementen ook hier de baas zijn.

Dag 3: naar de Cabane de Balavaux

  • 13,8 km
  • Duur: 6 uur
  • Stijgen: 757m
  • Dalen: 1190m
  • Startpunt: Cabanne Saint-Laurent
  • Eindpunt: Cabanne de Balavaux

De huttenwaard haalt ons bij het ontbijt over om een uitstapje te maken naar het hoger gelegen Lac du Grand Désert. Een behoorlijke omweg, maar wanneer we aan de oever van het meer staan zijn we blij dat we naar hem geluisterd hebben. Zittend aan het meer horen we niets dan onze eigen ademhaling. Het water heeft dezelfde kleur grijs als de omliggende rotshellingen. Het lijkt hier een heel andere wereld dan het groene dal dat we na dit uitstapje in zullen lopen. Goed opgewarmd dalen we weer af naar het stuwmeer, waar we nu over een lager gelegen pad langs lopen. We steken de dam, die ongeveer twintig miljoen kubieke meter water tegenhoudt, over en bezoeken het kerkje aan de overzijde. We dalen af door naaldbossen en nemen afscheid van onze uitzichten op de bergen. We zijn niet de enigen die van de beschutting en rust van het bos genieten. Onderweg staan we oog in oog met twee gemzen.

Buiten het bos dagen we onszelf uit op een lange klim naar de top van een bergzadel. Bezweet en vermoeid boven aangekomen, moeten we kiezen: de makkelijkere, snellere route naar beneden? Of nog wat extra klimmen naar de Dent de Nendaz? Het uitzicht lonkt en zo komt het dat mevrouw Hoogtevrees het volgende uur meerdere keren haar besluit heroverweegt. We klauteren over rotsblokken en kijken niet naar beneden vanaf een smal bergpad. Voor mensen zonder hoogtevrees is dit pad goed te doen, maar mensen met die beperking kunnen beter de alternatieve route kiezen. Bij het topkruis op de Dent de Nendaz worden we beloond met uitzicht dat we nog niet eerder hadden. We kunnen zelfs de Mont Blanc in de verte zien liggen!

Een uur later worden we door de waardin van Cabane de Balavaux getrakteerd op een uitgebreide maaltijd. Vanaf het terras hebben we uitzicht op de zon die langzaam achter de bergen zakt. Nadat de laatste zonnestralen langs de toppen piepten, kruipen we in onze comfortabele stapelbedden. Onze laatste nacht op de Nendaz Trekking is aangebroken en ik wil nog lang niet aan het einde denken.

Dag 4: terug naar de bewoonde wereld

  • 13,9 km
  • Duur: 3,5 uur
  • Stijgen: 149m
  • Dalen: 871m
  • Startpunt: Cabanne de Balavaux
  • Eindpunt: Haut-Nendaz

De laatste etappe van de Nendaz Trekking is korter dan de andere drie, zodat we het nog rustiger aan kunnen doen. We genieten zo optimaal van de hellingen vol eeuwenoude lariksen, de prachtige bergweide Pra da Dzeu en het kabbelende water in de irrigatiekanalen. Ik voel me helemaal thuis in dit ritme van wandelen in de bergen en overnachten in hutten. Zodra ik Hôtel Les Etagnes in Haute-Nendaz binnenstap, word ik dan ook overspoeld met een gevoel van nostalgie. Ik weet dat mijn volgende huttentocht en mijn volgende bezoek aan Wallis niet lang op zich zullen laten wachten. In de Spa des bisses in het hotel Nendaz 4 Vallées genieten we in het buitenzwembad met uitzicht op de bergen nog even na van deze indrukwekkende trip.

Nendaz Trekking in 3 dagen

Heb je iets minder tijd of wil je het net ietsje minder uitdagender voor jezelf maken dan kun je ook de korte versie wandelen. Deze 3-daagse variant is 38,5 km lang, waarbij je de laatste etappe van de 4-daagse variant overslaat. Op de 3e dag wandel je dan van Cabanne Saint-Laurent naar het dal.

Handige tips

  • Reis duurzaam met de trein. Vanuit Amsterdam reis je in zo’n zeven uur met de trein naar Basel. Vanuit Basel trein je door typisch Zwitserse landschappen naar Sion. Stap daar op de bus naar het dorp Haute-Nendaz en je avontuur kan beginnen!
  • De Nendaz Trekking is geen officiële gemarkeerde route, maar uitgezet door de VVV van Nendaz. Je volgt de route via de kaart die je bij de VVV ontvangt of direct kunt bestellen.
  • Neem contant geld mee om in de hutten te betalen.
  • Houd er rekening mee dat er bij de aangegeven wandeltijden geen pauzes meegerekend zijn.

Over Outdoor Inspiratie

Outdoor Inspiratie is een online platform met out of the box ideeën voor een avontuurlijker leven. Oprichter Paulien is gepassioneerd over langeafstandwandelen en nomadisch leven. Via haar platform deelt ze informatieve artikelen en organiseert ze inspirerende masterclasses.

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie