MENU

Voor het eerst van hut naar hut

Je wilt voor de eerste keer een echte huttentocht maken. Wat een goed idee! Tijdens een meerdaagse huttentocht beleef je de bergwereld veel intenser.


Trekken van hut naar hut is een heel andere ervaring dan dagwandelingen maken vanuit je hotel, appartement of camping. Je blijft op hoogte en bent soms dagenlang weg van de bewoonde wereld. Doordat je elke dag verder trekt, ontdek je een groter berggebied dan bij dagtochten. Je overnacht in berghutten en dompelt je zo onder in het echte bergleven. Het leven in een berghut is bijzonder en best stoer. Je hebt minder luxe maar daar tegenover staat dat de hutten sfeervol en knus zijn. Je hebt er vaak leuke ontmoetingen en mooie gesprekken met andere bergwandelaars.

Kortom, een meerdaagse huttentocht is echt een bijzondere beleving. Het vraagt wel een goede voorbereiding. Daar helpen we je graag bij en daarom hebben we een whitepaper ontwikkeld die je via onderstaande afbeelding kunt downloaden.

Zo kies je een tocht

Een huttentocht is zowel voor beginners als voor gevorderden. Welke tocht je maakt, is afhankelijk van je eigen kennis en ervaring. En die van je tochtgenoten. Als ervaring of conditie uiteenlopen, stem je de tochtmogelijkheden af op de training en vaardigheden van de zwakste deelnemer.

Bij een huttentocht loop je meer dagen achter elkaar. Dat kan soms behoorlijk intensief zijn. Spreek bij de voorbereiding samen goed af welke tochten je wilt maken en op welk niveau. Je kunt ook kiezen voor een groepsreis. Dan loop je onder professionele leiding van een ervaren berggids. Als je met kinderen de bergen in gaat, houd dan rekening met een tochtenplanning die voor ieder kind haalbaar is.

wat is een huttentocht vind een huttentocht bergwandelen met kinderen

Waar haal je informatie vandaan?

Waar haal je informatie vandaan?

Informatie over tochten en gebieden haal je uit internetsites, gidsjes, social media, bij VVV kantoren en uit verhalen en tips uit je omgeving. De online NKBV-Tochtenwiki geeft actuele informatie over uiteenlopende routes en hutten in verschillende landen. Eerst kun je een land en gebied kiezen en van daaruit een huttentocht plannen.

Tochtenwiki

Hoe plan je een tocht

Hoe plan je een tocht

Een huttentocht is meer dan een paar wandelingen van slaapplaats naar slaapplaats. Het gebied en het terrein waar je loopt, is totaal anders dan in Nederland. Ook kan het weer in de bergen snel veranderen. Het goed plannen van een huttentocht is daarom belangrijk. Al kost het best wat tijd, het is ook voorpret waar je tijdens de tocht veel nut en plezier van gaat hebben.

Meer info

Conditie opbouwen

Conditie opbouwen

Een meerdaagse bergtocht vraagt om een goede conditie. Hieraan kun je thuis al werken door aan duursporten te doen. Door flinke afstanden te wandelen, hard te lopen, te fietsen of te zwemmen bouw je al een goede basisconditie op. Verder kun je thuis veel kracht- en mobiliteitsoefeningen doen om fit de bergen in te gaan. Als je in Nederland regelmatig flinke wandelingen maakt, werk je al goed aan je conditie.

oefeningen Trainingsschema's

Bergwandeltechniek

Bergwandeltechniek

Bergwandelen niet te vergelijken met wandelen in ons vlakke Nederland. In de bergen stijg je of daal je vaak uren lang en krijg je te maken met verschillend en soms steil terrein. Door de juiste bergwandeltechniek aan te leren, voel je je zekerder en loop je meer ontspannen. Je kunt over bergwandeltechnieken lezen en filmpjes bekijken. Je kunt ook één van de bergwandelworkshops van Bergsportreizen volgen.

bergwandeltechniek workshops

Wat neem je mee?

Wat neem je mee?

Naast goede en functionele wandelkleding en goed zittende bergschoenen heb je voor een huttentocht extra uitrusting nodig. Denk bij het kiezen van je wandelkleding eraan dat je in de bergen allerlei weertypen kunt tegenkomen. Werk zoveel mogelijk in laagjes. Naast deze uitrusting is er allerlei materiaal dat je meeneemt op je tocht. Het varieert van een zonnebril tot EHBO setje tot je NKBV-pas voor korting in de hut.

les in laagjes paklijst huttentocht

Het leven in een hut

Het leven in een hut

Laat er geen misverstand over bestaan: een berghut is geen hotel. Veel berghutten zijn in het begin van de vorige eeuw gebouwd. Ze zijn daarna regelmatig (grondig) verbouwd om aan de veranderende comfort wensen tegemoet te komen. Als je in een berghut wilt overnachten, kun je als NKBV lid tot 50% korting krijgen. Deze korting geldt in hutten die eigendom zijn van een Alpenvereniging. Enkele hutten zijn in privébezit. Hier geldt de NKBV korting niet.

(over)leven in een berghut huttenkorting

Tijdens de tocht

Tijdens de tocht

En dan is het zover: je begint aan je huttentocht. Hoe makkelijk of moeilijk een tocht is wordt bepaald door de lengte van de tocht, het aantal hoogtemeters en de technische moeilijkheden in vergelijking tot je eigen conditie en ervaring. Het is goed om de dag of avond voorafgaand aan de tocht de komende etappe door te lopen. Dit kun je doen aan de hand van het route- en tijdschema dat je in je voorbereiding thuis al had gemaakt. Teken, als je dat helpt, de route in op je wandelkaart. Controleer de uitrusting de dag vóór de tocht en bepaal wat je tijdens de huttentocht nodig hebt. Te veel spullen meenemen is niet handig, want de komende dagen moet je het gewicht meesjouwen.

Het terrein

Het terrein

Tijdens je tocht zul je verschillende soorten terrein tegenkomen. Stijgen en dalen, lopen over puin en blokken en lopen over sneeuwvelden vragen allemaal specifieke technieken en vaardigheden. Een ander fenomeen in de bergen is het weer. Het weer kan enorm snel veranderen in de bergen. Het kan daarmee je meerdaagse tocht flink beïnvloeden en je zelfs in gevaar brengen. Bereid je daarom goed voor op verschillende omstandigheden. Dat is belangrijk voor je veiligheid. Zo geniet je nog meer van je tocht.

weer in de bergen veilig bergwandelen

Duurzaam op huttentocht

Duurzaam op huttentocht

Bergwandelen is een van de duurzaamste manieren om je vakantie door te brengen. Aan de andere kant zijn de bergen een ecologisch kwetsbaar gebied. Steeds meer mensen ‘ontdekken’ ook in de zomer de bergen als vakantiebestemming waardoor het drukker wordt. Je kunt tijdens je huttentocht vrij makkelijk bijdragen om je ecologische footprint zo klein mogelijk te houden.

vind duurzame berghutten 10 tips duurzaam op pad

Huttentocht en de NKBV

Huttentocht en de NKBV

De NKBV is het ideale reismaatje voor jouw huttentocht en je andere bergsportactiviteiten. Als NKBV-lid ondersteun je het onderhoud aan paden, routes en hutten in de Alpen en Pyreneeën. Jaarlijks dragen wij €400.000 bij aan het zogeheten Gegenrecht Fonds, het fonds waarmee de Alpenverenigingen de infrastructuur in de bergen onderhouden. Ook kun je leerzame cursussen en workshops van Bergsportreizen volgen, de reisorganisatie van de NKBV.

bergwandelen met de NKBV bergsportreizen

Goed verzekerd op pad

Goed verzekerd op pad

Als bergwandelaar zoek je de ongebaande paden op. De NKBV-reisverzekering dekt ongevallen buiten de gebaande paden, daar waar de dekking van andere verzekeringen stopt! Ze heeft een dekkingsperiode van 60 aaneengesloten dagen en biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. Opsporing, redding en repatriëring worden vergoed, wanneer en waar ook ter wereld.

NKBV-reisverzekering

Terug naar overzicht