MENU

Koningsroutes door Europa

In Europa vind je een uitgebreid netwerk aan wandelroutes. Deze e-routes zijn de langste wandelingen van Europa. Langeafstandswandelingen van duizenden kilometers lang. Echte koningen onder de wandeltochten.

Er zijn er maar liefst 12 om uit te kiezen. Ze allemaal uitlopen is een uitdaging, waar je wel even voor nodig hebt of je kiest gewoon de mooiste etappes eruit. Wij hebben 4 van deze langeafstandswandelingen door Europa voor je op een rij gezet die door de Alpen lopen.

E1 – van de Noordkaap naar Sicilië

  • 7980 kilometer

De E1 start vanaf de Noordkaap in Noorwegen en loopt, als je op de kaart kijkt, praktisch recht naar beneden. Onderweg kom je door Zweden, waar je met de boot de overstap naar Denemarken maakt. Daar vervolg je de route door Duitsland, Zwitserland en Italië. Anders dan in de Scandinavische landen is het Europese gedeelte in Duitsland een parcours op zich. Ook steek je het Zwarte Woud over. Via Singen en Konstanz leidt het pad uiteindelijk naar Zwitserland. In Zwitserland leiden lokale paden de E1 naar het Vierwoudstrekenmeer, over de Gotthardpas naar Morcote aan het Meer van Lugano. Na een tweede oversteek met de boot bereik je het eindpunt op Sicilië. Wie weet wordt de route nog verlengd. Er liggen namelijk plannen om de route uit te breiden richting Slowakije en Kroatië.

Stippel de route uit

E4 – Portugal naar Griekenland/Cyprus

  • 12000 kilometer

De E4 is de langste van allemaal! Hij loopt in een mooie boog van west naar oost, maar omgekeerd kun je hem natuurlijk ook wandelen. Je start in Cabo de Sao Vicente in Portugal. Een mooi begin langs de kust van de Algarve richting Gibraltar in Spanje. Daarna wandel je door Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Roemenië, Servië en Bulgarije naar Griekenland. In Oostenrijk loop je op de indrukwekkende Adelaarsweg. Het is een van de beroemdste tochten in Tirol, Oostenrijk. De route dankt zijn naam aan de helicopterview. Van bovenaf lijkt de route op het silhouet van een in de lucht zwevende adelaar met wijd opengesperde vleugels. Dit beroemde onderdeel van de E4 heeft in totaal 33 etappes en loopt officieel van oost naar west door heel Tirol. De E4 tikt maar liefst 11 landen aan. Eenmaal in Griekenland aangekomen kun je de boot naar Kreta nemen en daarna weer doorvaren naar Cyprus waar je het eindpunt van de E4 bereikt.

Stippel de route uit

E5 – van Bretagne naar Venetië

  • 3200 kilometer

De E5 loopt van het uiterste westen van Frankrijk naar de Adriatische Zee in Italië. Een tocht van ca. 3200 km. Na je start aan de Bretonse kust wandel je dwars door Frankrijk, langs de grens van Zwitserland naar Zuid-Duitsland en dan via Oostenrijk naar Venetië. Op een aantal stukken loopt de E5 gelijk met de E4. In Duitsland begint het bekendste en meest geliefde stuk van de E5, het traject van Oberstdorf naar Merano. Dit is ook meteen het zwaarste gedeelte, want je doorkruist de Alpen letterlijk te voet van noord naar zuid. De hoogste top die aantikt, is bijna 3000 meter hoog.

Stippel de route uit

E 10 – van Finland naar Bolzano

  • 2880 kilometer

De E10 start in het meest noordelijke puntje van Finland dwars door het land naar de zuidelijk gelegen hoofdstad Helsinki. Hier neem je de boot naar Duitsland waar de route verder loopt door Tsjechië, Oostenrijk en Italië. Je loopt als het ware van noord naar Zuid-Europa. Op verschillende punten kruis je de E4 en de E8. In Oostenrijk zijn er trajecten waar je uit een gemakkelijk of moeilijker traject kunt kiezen. Na 2880 kilometer bereik je het officiële eindpunt Bolzano in Italië, maar er liggen plannen om de route in de toekomst zelfs door te trekken naar Nice in Frankrijk.

Stippel de route uit

Overzicht van alle e-routes:

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut