MENU

Test Forclaz Trek 700

Met de Forclaz Trek 700 zet Decathlon een bergwandelschoen op de markt die er weliswaar stevig uit ziet, maar een prijs heeft die alles behalve stevig is. Lees de test!

Over Decathlon

De Franse sportketen Decathlon heeft de afgelopen jaren een stevige voet op Nederlandse bodem gekregen. De naam die ze hebben is er een van veel waar voor je geld of zoals sommigen zeggen: goedkoop spul. Het is eerste mag waar zijn, het tweede heeft vaak een negatieve bijsmaak. Goedkoop… wellicht, maar bij Decathlon kan dat ook. Omdat Decathlon alles zelf doet – ontwikkeling, ontwerp, fabricage en verkoop – sluiten ze een aantal kosten verhogende factoren zoals je die in een ‘normale’ keten vindt uit. Denk hierbij vooral aan importeurs en winkeliers en dat scheelt uiteindelijk in de prijs voor ons, de consument. Decathlon doet nagenoeg hetzelfde als Ikea. Een doorgaans goed product voor een doorgaans prettige prijs. Rest de vraag of dat met de Forclaz Trek 700 ook zo is.

Pasvorm

Decathlon kiest ervoor om alleen schoenen in hele maten te maken. Opvallend is de enorme maatboog bij de heren die maar liefst eindigt bij maat 49. Bij de dames is de maatserie wat aan de magere kant. De pasvorm van de herenschoen – die ik hier test – is geschikt voor smalle tot normale voeten. Omdat ik normaal gesproken een maat 41 1/3 heb, heb ik zowel een 41 en 42 opgevraagd en de eerste past prima.

Materialen

Het bovenwerk van de wandelschoenen is gemaakt van een combinatie van leer en synthetische materialen. De neus is goed beschermd met een dikke rubber stootrand die naar de zijkanten doorloopt waardoor deze ook goed beschermd worden. De hiel is voorzien van een dikke laag leer. De schoenen zijn gevoerd met een polyester voering en een OutDry PU-membraan in de schoenen maakt ze waterdicht. De Forclaz Trek 700’s wegen 710 gram per stuk in een maat 42 en dat is aan de zware kant.

Aantrekken

De Forclaz Trek 700 aantrekken is erg gemakkelijk. De schacht kan ik lekker wijd open klappen en het treklusje achter op de schacht helpt ook. Om de schoenen voor veel voeten geschikt te maken – elke maat bedient grofweg drie maten (in mijn geval 40,5, 41, 41,5) – zit er wel veel comfortmateriaal in de schoen. Het maakt dat de schoenen lekker zacht zitten; het zorgt echter ook voor een nogal wollig gevoel. Zit je onderin de maatserie (40,5) dan zal je de veters iets strakker moeten aantrekken en zit je bovenin (41,5) dan moet je juist iets losser veteren.

Veterogen

Bij de Trek 700 maakt Decathlon gebruik van alle denkbare veterogen. Voor op de wreef zitten twee ogen van metaal terwijl hoger op de wreef veterogen van kunststof worden gebruikt. De ogen op de schacht zijn metalen haakjes. De klittenbandsluiting over de wreef zorgt nog eens voor extra fixatie. De veters van de schoenen zijn lekker dik maar aan de lange kant. Een dubbele knoop is deels een oplossing en voorkomt ook dat de veters los raken tijdens het wandelen.

Constructie

De Trek 700 is een bergwandelschoen in het B-segment en een stevige constructie is dan wel wenselijk. Over de Forclaz heb ik wat dat betreft geen klagen. De zoolconstructie is behoorlijk stijf waardoor het tijdens het wandelen een solide platform is. De zool heeft een ‘banaanvorm’ waardoor hij makkelijk afwikkelt. De hak had van mij aan de achterzijde iets ronder gemogen voor een iets soepelere aanlanding. Tussen de Vibram zool en het bovenwerk zit een laag EVA foam (in twee hardheden) die zorgt voor voldoende demping. Bij de hak helpt het ook een beetje om de hak zacht te laten neerkomen. De zool constructie is zo stevig dat je steentjes of scherpe oneffenheden niet door de zool voelt prikken waardoor ze prima geschikt zijn voor wat ruigere tochten. De zool is niet verzoolbaar.

Schacht

Ook de hoge schacht draagt bij aan het stevige karakter van de schoen. Door zijn hoogte valt een trekkingbroek er prima overheen en bieden broek en schoenen goede bescherming aan de onderbenen. Met een korte broek… de bovenzijde van de schacht is net iets te soepel waardoor hij nogal snel open gaat staan en ik nogal wat last had van grasjes in de schoenen. Ook geeft de schacht minder zijdelingse steun dan ik op het uiterlijk verwachtte. De schacht is daar net iets te zacht voor en heeft behoorlijk wat rek. Toch is de schoen nog steeds prima geschikt voor het lopen van lange tochten met een stevige rugzak. De hielfixatie in de schacht is goed waardoor blaren hier bij mij zijn uitgebleven. Kanttekening: dit hangt erg samen met pasvorm en de juiste maat dus een garantie dat dit voor iedereen geldt durf ik vanwege de hele maten niet te geven.

Vibram zool

Net als veel andere schoenen fabrikanten kiest Decathlon bij de Forclaz Trek 700 voor een loopzool van de Italiaanse zolengigant Vibram. De zool heeft een fijn grof profiel waar steentjes niet klem in blijven zitten. Wel loopt de zool onder modderige omstandigheden soms vol. De zool geeft prima grip op natte en droge ondergronden. Groot pluspunt van de zool is de hak die aan de voorzijde een hele goede wigvorm heeft waardoor hij bij het afdalen voor veel grip zorgt.

Ademend waterdicht

Zoals hierboven al vermeld: de schoenen zijn voorzien van een OutDry PU-membraan. PU staat voor polyurethaan en OutDry is de naam van de fabrikant die het membraan voor Decathlon maakt. Omdat OutDry een membraan is, kan zweet wel naar buiten maar waterdruppels niet naar binnen. In de praktijk zijn de schoenen waterdicht gebleken. Wel vind ik ze iets aan de zweterige kant. En dat zou zo maar te maken kunnen hebben met het vele comfortmateriaal dat in de schoen zit en het belachelijke warme weer in de Alpen toen ik aan het testen was. Doorgaans heb ik met OutDry namelijk prima ervaringen.

Conclusie

Met de Decathlon Forclaz Trek 700 zet Decathlon en schoen neer die veel mensen zal bekoren. Het is een netjes gemaakte bergwandelschoen in het B-segment. Hij is geschikt voor stevige tochten met een eveneens stevig gevulde rugzak. De schoenen zijn in de praktijk waterdicht gebleken dankzij het OutDry membraan. Wel vind ik ze iets zweterig. De Vibram zool doet het prima op nat en droog en op verschillende ondergronden. De schoenen dragen en lopen comfortabel. Maar… dit valt of staat met het passen van de schoenen. De Forclaz Trek 700 is er alleen in hele maten en ik mag er dicht tegen aan zitten met mijn voeten, dat is lang niet bij iedereen zo. Ik vind de bovenzijde van de schacht net iets te soepel en bij een korte broek viel mij op dat je er erg gemakkelijk grasjes en takjes in loopt. Het gewicht van 710 gram per schoen is iets aan de hoge kant. De prijs van € 129,99 is zondermeer netjes. Al met al 4 sterren.

 • Prijs € 129,99
 • Gewicht Heren 710 gram (maat 42), dames 610 gram (maat 39)
 • Maten heren 40-49, dames 36-42

Meer info

Plus

 • Comfort
 • Netjes gemaakt
 • Waterdicht
 • Grip zool
 • Prijs

Min

 • Iets zwaar
 • Alleen hele maten
 • Ondersteuning schacht
 • Niet verzoolbaar

Terug naar overzicht

Gijs Loning

 • Gaat graag naar: Zweden, Zwitserland, Alto-Adige.
 • Mag je wakker maken voor: Pasta Vongole, Chicken Vindaloo, Ikan Pedis.
 • Heeft op zijn playlist: Red Hot Chili Peppers, Faithless, Boccherini.

Gijs volgen?