MENU

Klimmen in de UK - Blog Zeno Schaekers

Ik vertrok op 4 juli naar Engeland. Het land waar, in mijn ogen, het klimmen echt is ontstaan. Na een paar maanden hard leren voor mijn eindexamens was het dan eindelijk zo ver: vakantie.

Aangezien ik de meeste tijd in de boeken zat voordat ik vertrok, was ik niet echt optimaal fit, maar ik kwam erachter dat je voor vele klimgebieden in Engeland niet fit hoeft te zijn! 

Boulderen

Mijn reis begon met een kort tripje naar de Llanberis Pass en Llandudno. Dit zijn beide pionier gebieden in de klimgeschiedenis. Hier deden klim-legendes als Joe Brown, Ron Fawcett en Jerry Moffatt eerste beklimmingen ver voordat ik geboren was. Ik heb daarentegen vooral geboulderd en een klein beetje geklommen in deze gebieden. Het boulderen op de Cromlech Boulders in de Pass was echt een mooie ervaring. Terwijl je door de met enorme rotswanden omgevende vallei loopt en een schitterende zonsondergang aan het bewonderen bent, kan je daar ook nog eens boulderen! Daarna hebben we geklommen en geboulderd bij Pigeon’s Cove wat bij Llandudno ligt. Daar heb ik de mooiste lijnen in de zeegrot en de mooiste boulders op het strand gedaan. Deze zeegrot is een idyllisch plekje aan de zee waar we hebben geslapen op de crashpads terwijl het zeewater vlak voor je voeten stopt. Al bewonderend van de magnifieke zonsondergang vielen we in slaap. 

Rainshadow

Na dit korte tripje vervolgde ik mijn reis richting Malham Cove. Dit relatief kleine sportklimgebiedje ligt in het zuiden van Yorkshire Dales en is een echte trekpleister voor toeristen. Elke dag kwam er wel een groep schoolkinderen de ‘oh zo imposante’ rotswand bewonderen. Voor ons was het een hard sportklimgebied waar geen enkele route een weggevertje was. Hier moest ik ineens veel moeite doen voor gradaties die normaal toch snel zouden moeten lukken. Een van deze routes van Raindogs, wat het begin is van de klassieke Rainshadow . Het is zeker niet de meest esthetische lijn, maar aangezien het mijn anti-stijl was, had ik de drang om het uit te klimmen. Uiteindelijk, na veel te veel pogingen, lukte de route. Diezelfde dag klom ik nog wat andere routes en daarmee kwam een eind aan het tripje naar Malham Cove. 

Gritstone gebied

De volgende bestemming was de Peak District. Hier had ik veel over gehoord en van mijn hele UK Trip keek ik hier het meeste naar uit. Ik plaatste mijn tent (die redelijk kapot was) en we vertrokken naar het gebied Stanage Plantation. Dit was allemaal gritstone, net als bijna elk gebied in de Peak, en dit was de eerste keer voor mij op dit soort steen. De routes zijn allemaal niet zo hoog, zonder haken en hebben bizar goede frictie met wat uitstekende ‘pebbles’. De eerste paar dagen hadden we vooral geboulderd aangezien we nog geen trad-gear hadden. Na wat klassiekers als Brad Pit en Deliverance te hebben gedaan, wilde ik toch echt op gear gaan klimmen. 

Nadat we van iemand gear mochten lenen, ontdekten we de trad-routes in de UK. Dit was redelijk nieuw voor mij, dus ik heb niet echt wat moeilijks gedaan. Wel probeerde ik zo veel mogelijk te doen en hierdoor kreeg ik het snel onder de knie. Aan het begin was het erg spannend, maar later kreeg ik de smaak te pakken van het trad klimmen. De mooiste route die ik op gear heb gedaan moet Regent Street, E2 5c zijn in Millstone. 

Na deze foto’s/filmpjes lijkt deze trip redelijk onwaarschijnlijk. Voordat ik vertrok dacht ik dat het elke dag veel regen zou zijn en steeds hopen op droge rots. Het tegenovergestelde kwam uit! De eerste drie weken heb ik maar twee keer regen gehad. Soms wat het zelfs te warm op te klimmen… Uiteindelijk kwam het Britse weer toch echt onze kant op. De laatste week hebben we een paar keer binnen getraind om dat gevoel van klimmen niet kwijt te raken en droog te blijven ;). Toen ik terugkwam van trainen vreesde ik al het ergste door de harde wind. Mijn tent had het nu echt begeven… Die avond heb ik hem proberen dicht te tapen voor de storm die die nacht zou komen. Het was even spannend, maar bijna niks is nat geworden. De volgende dag heb toch maar een nieuw tentje voor £10 gekocht. 

Naast het boulderen en trad klimmen wilde ik natuurlijk ook nog wat proeven van het Britse sportklimmen. Normaal doe ik bijna alleen maar sportklimmen op vakantie, maar dit keer was het anders. Ik genoot zo van de nieuwe ervaringen als trad klimmen en klimmen op gritstone, dat deze drang was afgenomen. Toch was het wel fijn om weer de hoogte in te gaan.

Al met al een zeer geslaagde trip naar de UK!