MENU

Hier moet je zijn voor trailrunning in de Alpen

Kijk je uit naar een mooie trailrace in de bergen? Alleen of te combineren met je sportieve gezin? Dan denkt Jantiene Hannessen graag met je mee! De afgelopen jaren heeft ze een aantal mooie trails in verschillende Alpenlanden gelopen.Van de bekende wedstrijden tot kleine pareltjes die niemand kent.

Door Jantiene Hannessen

Blüemlisalp-Lauf

Zwitserland | 29 mei 2019 | 10 mile (16.093km) | 701 hm

In dit mooie land kom ik graag en het Berner Oberland is me goed bekend. Dan is het extra speciaal om daar een wedstrijd te lopen. De sfeer is zeer gemoedelijk, van beginner tot rappe bergatleet staat vrolijk te geinen in het startvak. Deze trail gaat alleen maar omhoog!

Al snel na het startschot loop je over heerlijke wortelige singletracks en ben je in gevecht met jezelf, alias de hoogtemeters. Waar je start in de bloemenweiden kom je uiteindelijk uit in een prachtige kloof. De laatste kilometer is op asfalt. Dat geeft even het gevoel dat je nog wel wat tempo kan maken, maar het is zo supersteil dat je vooral op zoek bent naar de broodnodige zuurstof in je armen en benen. En blijkt dan toch wel een passender tempootje dan een finale sprint.

Bij de finish is het feest. Als je zover bent kun je met de bus van de organisatie weer omlaag.

Check de trail

Grand Trail des Ecrins Weekend

Frankrijk | 15 & 16 juni 2019 | 1, 11, 23, 34, 57 km | 1000 (vertical KM), 350, 1200, 2200, 3300 hm | Er is ook een kidsrace!

Mijn liefde voor deze trail is groot! De trail loopt volledig door mijn FranseThuis gebied waar ik al ruim 15 jaar kom en helemaal gek van ben. De 57 km route (ga er maar vanuit dat je met 60km op je teller bij de finish komt) zijn de trails van de 23 km en de 34 km aan elkaar geplakt. Als je het half ziet zitten zou ik daarvoor gaan. Dan krijg je een prachtige grand tour door de Ecrins die nog lang op je netvlies blijft staan. Lentebloesems tot alpine vergezichten!

Lees gedetailleerde routebeschrijvingen op mijn website. Ik heb er een compleet verzorgd weekend van gemaakt waarbij je logeert bij mijn vrienden in hun Mountainhotel Saint Roch of op de Bergcamping Croque Loisirs in Puy Saint Vincent.

Check de trail

Swiss Olympic Gigathlon

Zwitserland | 28 t/m 30 juni 2019 | Multi sport

Eerlijk is eerlijk. Het is een vreemde eend in de bijt in dit rijtje van trailrunwedstrijden, maar omdat ik in deze wedstrijd het trailrunnen ontdekte zet ik hem er toch bij. Deze wedstrijd is een 3-daagse die je alleen, met z’n tweetjes of met z’n 5-en kunt doen. Kun jij alleen of met je maatjes zwemmen, wielrennen, mountainbiken, skaten én trairunnen, dan is dit jouw grote avontuur!

Check de trail

Brixen Dolomiten Marathon

Italië | 6 juli 2019 | 42,2 km | 2450 hm

Deze marathontrail heb ik zelf nog niet gelopen, wel zijn er plannen om hier vanuit AltijdSporten.nl volgend jaar een nieuw Race Weekend te organiseren én ik heb ook al een aantal trailers erg positief gehoord over deze wedstrijd. Gaat het dit jaar niet lukken om mee te doen? Ga dan volgend jaar met ons mee!

Check de trail

Bettelmat Val Formazza Trail & Skyrace

Italië | 13 juli 2019 | 8, 22, 35, 52 km

Dit gebied ken ik goed van winterse sneeuwschoen trektochten en ook van een zomer trekking van hut naar hut van Bergwandelen.com (link: www.bergwandelen.com). Wat blijkt … de tour die wij in een week hebben gelopen kun je hier in één dag trailen. Impressive! Er zijn natuurlijk ook kortere afstanden.

Kun je dit jaar niet mee? Houd dan de website van AltijdSporten.nl in de gaten, want ook rondom deze wedstrijd organiseren we volgend jaar een Race Weekend. Te mooi om te missen!

Check de trail

Skyrace Montgenévre Trail

Frankrijk | 13 & 14 juli | 7, 13, 27, 42km | 80, 700, 1500, 3000hm | Er is ook een kidsrace!

De dag dat ik deze trail meedeed begon ik net te wennen aan het idee ik Nederland heb ingeruild voor een bergleven. En ik me in een extreem-hoog-vakantie-gehalte-omgeving begeef. Dat dit dus is wat je hier doet in het weekend, maar dat het nu ook mijn thuis is. Een heel bijzonder en intens gelukkig gevoel van ‘living the dream’. W-a-u-w!

Ook voel ik me nog heel erg Nederlander met mijn plattelandslijf. Echter, naarmate de kilometers vorderen kwam ik in een trailrunnerstrance waar ik wel eens over gehoord had, maar nog niet eerder zo had beleefd. We liepen door een verlaten berglandschap. Van graatje naar graatje. Intens mooi. Het hield niet op en ik wilde ook niet dat het ophield! Ik bleef trailers inhalen en tot mijn verrassing finishte ik voorin het veld. Deze trail wil ik heel graag nog een keer doen! Om het alpine terrein, de hoogtemeters renbaar waren en de vrolijke Franse organisatie. Vorig jaar was het terecht het Frans Kampioenschap!

Eiger Ultra Trail

Zwitserland | 19 t/m 21 juli 2019 | 16, 35, 51, 101km | 960, 2500, 3100, 6700hm

Terugkomend van een blessure liep ik een paar jaar geleden de Eiger Ultra Trail, maar dan de niet-ultra afstand van 16km. Ook weer in mijn geliefde Berner Oberland waar ik al jaren vele mooie sportieve bergherinneringen heb gemaakt. Het was tegek om deze goed georganiseerde trail te lopen. Het goede gevoel had niet alleen te maken met de heerlijke Alpen ambiance en het zicht op de mythische Eiger, maar ook met het feit dat de blessure verleden tijd was en ik weer lekker kon trailen!

Check de trail

Vars Mountain Trail

Frankrijk | 27 & 28 juli 2019 | Vertical KM, 4, 13, 24, 42 | 182, 456, 1383, 2954 hm | Er is ook een kidsrace!

Afgelopen winter deed ik mee met de eerste editie van de Vars Winter Trail. De zomereditie staat al lang op mijn lijstje, maar is er nog niet van gekomen. Ga jij me vertellen hoe deze is? Door de omgeving heb ik al veel gefietst en gewandeld, een gebied waar je als berg liefhebbende trailer dolgraag wilt zijn!

Check de trail

Ubaye Trail Salomon

Frankrijk | 11 augustus 2019 | 12, 23, 42 km | 600, 1000, 2500 hm

Ik was nieuwsgierig naar dit gebied, want we moesten er ‘wel’ 1,5 uur voor rijden. Haha. We zouden dus niks bekends tegenkomen onderweg. Door Salomon ziet alles er wat meer profi en grootser uit dan de andere trails, maar de sfeer onderling is identiek als de andere Franse trails. Informeel, ontspannen en achteraf een volledige maaltijd. De eerste kilometers zijn zowaar vlak, wat lekker inlopen is, en daarna begint het feest.

Of je nu kiest voor de lange of korte trail, je gaat een geweldig gebied zien. Voor ons was het ook echt anders dan de inmiddels vertrouwde Ecrins. Andere geuren, andere natuur, maar wel ruig. Supermooi vond ik het!

Ook van deze trail heb ik lang nagenoten. Na deze trail had ik vier marathon afstanden of zelfs langer in één maand gelopen. In Nederland zou ik dat niet zo snel bedenken, maar hier liep het gewoon zo. Letterlijk ;). Dat kan dus in een bergleven. In mijn ogen door de afwisseling van ondergrond, inspanning en de pret van de uitzichten.

TIP: In het kader van ‘nu je er toch bent’ probeer eens de langere afstand i.p.v. de korte! Je kunt tenslotte altijd nog overgaan op wandelen ;).

Check de trail

Inferno Halb Marathon

Zwitserland | 17 augustus 2019 | 21.1 km | 2175 hm | Er is ook een kidsrace!

Zo’n 15 jaar geleden begon ik met hardlopen. De 5km over het vlakke asfalt in Nederland begon me net wat makkelijker af te gaan. Tijdens een hike vakantie zag ik tot mijn verrassing op bijna 3000 meter het bordje ‘Finish Halb Marathon 200 m’ staan.

Ik kan het niet geloven. Kan hier gerend worden? In dat moment houd ik mezelf stevig vast aan staalkabels, kijk links en rechts in een groot gapend gat, beschaving is ver te zoeken en ben ik blij met elke voorwaartse beweging die mijn lichaam nog wil maken richting de top.

Met het zien van dat bordje én daarmee het contrast van mijn prille hardloop leven in Nederland maakt mijn avonturen-hart een sprongetje. Sindsdien stond ik vrijwel elk jaar in het startvak van deze Inferno Halb Marathon of de Inferno Triathlon. Ik heb er geen woorden voor. Het is een droom om aan mee te doen. En ideaal voor de twijfelaars, je kunt je zelfs nog op de dag zelf inschrijven!

Check de trail

En zo zijn er nog talloze trails die er wel zijn, maar ik (nog) niet gelopen heb. Welke raad jij mij aan?

Trailrunweek

Wil je eerst meer ervaring opdoen met het trailen in de bergen? Dat kan door een hele week samen met mijn enthousiaste crew te trailen tijdens een volledig verzorgde Trailrunreis. In één week trailen we over de mooiste paden, onderweg krijg je persoonlijke tips & trics en ‘s avonds slaap je in Luxe Chalet AlpeLune. Deze week is ook ideaal als voorbereiding op jouw gedroomde (ultra)trail. Is je interesse gewekt? Bekijk eens het reisprogramma van AltijdSporten.nl met verschillende Trailrunreizen in Zwitserland en Frankrijk. Voor beginners en gevorderden. Het hele jaar door!

trailrunreizen

Terug naar overzicht

Jantiene Hannessen combineert een (trailrun)leven in de Hautes-Alpes van Zuid Frankrijk en de bossen van Nederland. Vanuit haar bedrijf AltijdSporten.nl organiseert ze sportreizen in Alpenlanden. Ook is ze nauw betrokken bij de reizen van haar vriend Allard van Lingen van Bergwandelen.com. Alles bij elkaar is het een dynamisch leven met ‘the best of both worlds’. Ze vindt het fantastisch om alle seizoenen in de bergen van heel dichtbij mee te maken en dat doet ze het liefste op de trails.

Nieuwsgierig naar het trailrunnen? 11 t/m 18 mei organiseert Jantiene een Trailrunweek Light voor iedereen die kennis wil maken met het trailrunnen in de Alpen!