MENU

Duitsland dichtbij

Wil je Duitsland beleven, maar niet te lang reizen? De redactie van Hoogtelijn geeft je 5 tips voor dagtrips op minder dan 275 kilometer van Utrecht.

Door: Rinske Brand

Tip 1: Dagetappes van de Eifelsteig

De Eifelsteig, een 313 kilometer lange wandelroute die start in Aken, heeft ook voldoende mogelijkheden voor dagtochten. De hele route is verdeeld in 15 dagetappes met een lengte tussen de 15 en 28 kilometer. Met smalle paden, stille bossen, hoge rotsen, diepe grotten, vulkaanlandschap, kastelen en meer. Rond etappe 8 en 9 bereik je Hillesheim; hét decor van vele Duitse detectiveseries en -romans. Er is zelfs een ware Eifelkrimi-Wanderweg, 18 kilometer wandelen langs 11 plaatsen delict. In de vallei van de 'Mühlenbach domineert de Dreimühlen-waterval. Achter het vulkanische landschap liggen vervolgens de indrukwekkende rotsen van de Gerolsteiner Dolomieten voor je. Ooit (ca. 390 miljoen jaar geleden in het Onder-Devoon) was hier een warme zee!

De complete EifelsteigDagtochten op en om de Eifelsteig

Tip 2: Klimmen in het Ruhrgebied

Het Ruhrgebied is een onverwachts klimgebied net over de grens. In het Ruhrgebied rijgen de kunstmatige en de natuurlijke klimgebieden zich aaneen. Het dal van de Ruhr is bijvoorbeeld een goede plek om te boulderen. Terwijl er verderop in de Kohlenpott oude viaducten, fabrieken en allerlei buitenklimobjecten te klimmen zijn. Ook zijn veel oude steengroeves omgetoverd tot klimgebieden. Helaas bestaat de groeve waarin de eerste botten van Neanderthalers werden gevonden niet langer meer. Toch in de voetsporen van onze oude familieleden treden? Maak dan een themawandeling in het Neandertal.

Klimlocaties in het Ruhrgebied Wandelen in het Neandertal

Tip 3: Alpiene omgeving in het Ahrtal

In het Ahrtal, een trailrunwalhalla vlakbij Altenahr, begeef je je in een bijna alpiene omgeving. Beginner of gevorderde, je kunt hier trainen met hoogtemeters. Het Ahrtal is weliswaar zwaar getroffen door de overstromingen verleden jaar, maar de trails zelf zijn nog intact doordat ze hoger liggen. De bruggetjes over de rivier liggen ook op andere plekken dan waar de overstromingen plaatsvonden. Geen reden dus om het Ahrtal niet mee te pakken in de voorbereidingen voor de skyruns van komende zomer. En de wederopbouw van het Arhtal zal zeker geholpen zijn met wat meer toerisme.

Routes via OutdooractiveRoutes via AllTrails

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Op zoek naar meer informatie over Duitsland? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie

Tip 4: Wandelen en klimmen in Dörenther Klippen

De Dörenther Klippen bieden verschillende wandel- en klimroutes in de buurt van Ibbenbüren. Op twee uur rijden ten oosten van Utrecht begint het Teutoburgerwoud, dat strikt genomen geen woud is, maar een lange smalle bergrug. Rond Ibbenbüren steken de Dörenther Klippen boven de boomtoppen uit: deze grillig gevormde zandsteenformaties zijn niet spectaculair hoog, maar in het verder vlakke landschap van Noordrijn-Westfalen zijn het echte blikvangers. Ze vormen een waar wandel- en klimparadijsje!

Wandel door het TeutoburgerwoudBeklim de Dörenther Klippen

Tip 5: Natuur en cultuur rond Ordensburg Vogelsang

Natuur en cultuur combineren? In de Eifel zijn rond Ordensburg Vogelsang, het voormalig opleidingscentrum van de NSDAP, verscheidene dagwandelingen te maken. In het instituut is tegenwoordig onder andere museum Vogelsang IP gevestigd als 'Internationale Plaats voor tolerantie, verscheidenheid en vredig samenzijn’. Over het terrein van Vogelsang loopt de Wildnistrail, ook wel het pad van de wilde kat genoemd.

Bezoekerscentrum Vogelsang IPHet pad van de wilde kat

Wil je meer van Duitsland zien? Hoogtelijn 4 staat vol ideeën voor avontuurlijke tochten bij onze oosterburen.