MENU

Database

Beklimming van Diedro Casarotto-Radin

2005

Berg: Spiz di Lagunaz (2331m)

Italië
Dolomieten
✓ Top behaald

  • Team
    Roland Bekendam en Janos Urai
  • Resultaten
    Top bereikt via de route Diedro Casarotto-Radin (1350m, VII-, A1)

Groots en meeslepend avontuur in de Dolomieten


Tussen 14 en 16 September 2005 beklimmen Roland Bekendam (1958-2022†) en Janos Urai de Spiz di Lagunaz westwand via de “Via del gran diedro”. Het gaat om een zeer uitdagende, lange en avontuurlijke onderneming. De routewaardering is ED+, 6c/7a (6b obl.), 1350m (met een voorbouw van 600m). Deze route werd voor het eerst geklommen door Renato Casarotto en Piero Radin op 8 - 11 juli 1975. Daarna is de route slechts enkele tientallen keren herhaald.

Gevallen klimschoen

Bekendam en Urai weten niet goed wat ze kunnen verwachten als ze beginnen aan de beklimming. De eerste 600m verloopt via een grassige voorbouw met een onduidelijk routeverloop. Daarna volgen steile en moeilijke 6c/7a touwlengtes. Een terugtocht door deze wand is niet zomaar mogelijk door de vele overhangen en traverses. Midden in de wand laat Roland Bekendam per ongeluk een van zijn klimschoenen vallen. Hij leent vervolgens de klimschoen van Janos Urai om de moeilijkste lengtes voor te klimmen. Urai klimt na op één klimschoen en een wandelschoen. De heren takelen de zware rugzakken om lichter te kunnen klimmen.

Eindeloze terugweg

Na een lange beklimming inclusief bivak slaagt het tweetal erin om de route tot op de top uit te klimmen. Het avontuur is dan echter nog lang niet ten einde. De gecompliceerde afdaling loopt via de naastgelegen Torre di Lagunaz, waar eerst naar toe getraverseerd moet worden. Met een hoop zoekwerk weten de mannen weer het veilige dal te bereiken.

Janos Urai schreef een mooi verslag voor Limits over deze tocht. Hij beschrijft levendig hoe het is om na een jarenlange klimpauze weer in lange, moeilijke Dolomietenroutes te klimmen. Voor Roland Bekendam was deze tocht een van de hoogtepunten uit zijn grote verzameling alpiene tochten. Bekendam was thuis in veel verschillende facetten van de bergsport. Maar het waren de Dolomieten waar hij zijn liefde voor technisch moeilijk sportklimmen kon combineren met het avontuur van alpiene tochten. De beklimming door Bekendam en Urai van de “Via del gran diedro” was zo ver bekend de eerste Nederlandse beklimming. In 2019 deden Niek de Jonge en Sytse de Roos de tweede Nederlandse beklimming.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen