MENU

Acht keer goud op NJK Lead 2024 in Arnhem

29 juni vond het NJK Lead 2024 plaats in Mountain Network Arnhem. In vier verschillende leeftijdscategorieën werd gestreden om de nationale jeugdtitel. Acht klimmers veroverden de gouden medaille.

Tekst: Florian van Olden

Vanaf 11.30 barst de strijd los in de Gelderse hoofdstad. In alle vier de leeftijdscategorieën (U14, U16, U18 en U20) staat een kwalificatieroute gepland, waarna per leeftijdscategorie de beste twaalf klimmers (6 meisjes en 6 jongens) de finaleroute klimmen. Truong Ngo verzorgt het commentaar, terwijl het publiek vanaf stoelen en de balustrades aandachtig toekijkt. Sytse van Slooten legt de gevechten in de muur vast met zijn camera.

Foto's Sytse

Schaduwklimmen

Voor het klimmen mogen de deelnemers als groep even de routes bekijken vanaf de grond. We zien aandachtige blikken omhoog de route in, handen gaan omhoog om de passen na te bootsen die ze straks zullen doen. Je zou het schaduwklimmen kunnen noemen. Na drie minuten is de tijd voorbij en gaan ze terug de isolatie in.

NJK Lead 2024 klimmen © Sytse van Slooten Inlezen NJK Lead 2024

Triomf en teleurstelling

Mijn dochter Ida doet ook mee en is als vijfde in haar categorie (U14) aan de beurt. De eerste overhang klimt ze soepel door, dat gaat goed. “O nee, de tape” hoor ik naast me. Ida heeft haar voet voorbij het zwarte tape geplaatst, dat betekent dat deze plek geldt als haar hoogst bereikte punt in de route. Even later sta ik naast haar, arm om haar heen, we zeggen even niets. Nienke komt het verst in deze kwalificatieroute, onder aanzwellend gejuich klimt ze het bovenste deel. Vlak voordat ze de route topt valt ze eruit. Een fantastische prestatie in een pittige kwalificatie. Dat belooft wat voor de finale vanmiddag!

"Shake it out"

Ik merk dat Ida haar teleurstelling een plek heeft gegeven. Ties is bij de jongens U14 aan de beurt en Ida schreeuwt: “Allez Ties, allez!” Ook Ties komt minder hoog dan hij verwacht. Tijdens een pas die hij maakt komt het touw even in de weg. Een fractie later hangt hij alweer in het touw. En hij voelde zich nog wel zo sterk! Ties heeft zijn zinnen gezet op goud dus ook hij moet de teleurstelling van zich afschudden. Gelukkig mag hij wel door naar de finale. Ik merk dat ik zachtjes het nummer ‘Shake it out’, van Taylor Swift neurie.

De finale

Het klimniveau van de Nederlandse jeugd lijkt ook dit jaar te stijgen en daarbij dus ook de moeilijkheid van de routes. Kunnen ze het niveau aan? Een paar spannende momenten in de pittige finaleroutes wil ik jullie niet onthouden.

Jongens U14

Ties moet zien om te gaan met zijn favorietenrol nadat hij als vijfde eindige in de kwalificatie. Met die plek is hij al als tweede aan de beurt in de finale. Snel klimt Ties het onderste stuk. De routebouwers hebben de finaleroute hoe hoger je komt steeds moeilijker gemaakt en toch blijft Ties mooi technisch klimmen. Pas vlak onder de top komt hij er uit. Een klein half uur later is de laatste deelnemer geweest en weet Ties het zeker. Hij heeft het goud!

Finale meisjes U14 en U16

De finaleroute voor de meisjes U14 is hetzelfde als voor U16. Een route die vanaf het begin al moeilijk is met passen op aflopende grepen die onzeker aanvoelen. Bij de meisjes U14 komt Nienke Kodde het hoogst met een prachtige heelhook boven haar hoofd weet ze halverwege een korte rust te creëren en klimt ze voorbij het hoogste punt van haar voorganger Geke, ook al zo’n sterke klimmer. Goud voor Nienke. Tirzah weet haar hoofd koel te houden en klimt het hoogst van de meisjes U16, haar eerste nationale goud!

Finale toekijken NJK Lead 2024 © Sytse van Slooten Klimmen in finale NJK Lead 2024

Klimbattle tussen jongens U16

Tussen Vincent en Tom kon je spreken van heuze klimbattle voor de jongens U16. Tom komt het verst in de kwalificatie, geen verassing, iedereen weet hoe goed hij is. Vincent vindt tijdens het inlezen van de finaleroute gelukkig zijn klimschoentjes, die blijken onder aan de voorklimwand te liggen. Als hij even later aan de beurt is weet hij dat hij alles moet geven. Met dynamische sprongen en uiterste krachtinspanningen haalt hij een hoog punt in de finaleroute. Tom is als laatste aan de beurt klimt fantastisch door de moeilijkheden heen maar valt één greep onder die van Vincent.

Boulderpassen in de finale van meisjes U18

De finale voor meisjes U18 liep door een spectaculair stijl stuk van de voorklimwand. Hier moeste ze klimmen alsof ze aan het boulderen waren. Dynamisch, krachtig en stijl. Yara liet zich niet van haar stuk brengen, het publiek geniet en zij ook. Helemaal als blijkt dat ze haar tweede positie van de kwalificatie heeft verbeterd. Goud voor Yara!

Fatale kneedrop, jongens U20

De kwalificatie is gewonnen door Jesse Honkoop, die ook in de finale goed op weg is naar een mooi resultaat. Een kneedrop die hem rust moet geven voor het zware bovenste deel van de route wordt daarentegen het einde van zijn finalepoging. Iets leek uit de kom te draaien en met een pijnlijke kreet komt hij eruit. Dat zijn de moeilijke momenten in de topsport. Jayden komt het verst en krijgt goud.

De top drie per leeftijdscategorie

  • meisjes U14: 1. Nienke Kodde, 2. Geke Havermans, 3. Julia de Jong
  • meisjes U16: 1.Tirzah Pierik, 2. Mette van Veen, 3. Anne-Sophie Bakker
  • meisjes U18: 1. Yara Meye, 2. Esmee Bonsen, 3. Mirre Wijnen
  • meisjes U20: 1. Doenja Sinke, 2. Frederique Kerstens, 3. Linda van Dijke

Alle winnaars en zilver en brons NJK Lead 2024 Alle medaillewinnaars. © Sytse van Slooten.

  • Jongens U14: 1. Ties de Vente, 2. Tobias Huisintveld, 3. Cooper Kramer
  • Jongens U16: 1. Vincent van Hage, 2. Tom Bouwknegt, 3. Tijn Exalto
  • Jongens U18: 1. Bouwe Visschedijk, 2. Jellie Pieters, 3. Raff Sprokkereef
  • Jongens U20: 1. Jayden Stekelenburg, 2. Jesper Landman, 3. Thijs Pieters

Volledige uitslag en meer foto's

De volledige uitslag per leeftijdscategorie vind je in het WAS. Alle foto's van Sytse van Slooten staan op ons Flickr-account in het album NJK Lead 2024 - MN Arnhem.

Terug naar overzicht