MENU

Petje af voor alle vrijwilligers

Van tochtleider, tot instructeur, regiobestuurslid, Hoogtelijn redacteur, sportklimbegeleider, jurylid en nog veel meer. Naar aanleiding van de dag van de vrijwilliger, 7 december, willen we alle vrijwilligers bedanken, die zich al jaren óf net een dag inzetten voor de NKBV. Zonder onze vrijwilligers geen wedstrijden, tochten en nieuwe liefhebbers voor de berg- en klimsport. Door het harde werk van onze vrijwilligers blijft de NKBV elke dag mensen met een passie voor bergwandelen, alpinisme en sportklimmen met elkaar verbinden. Wij zeggen als NKBV dan ook #vrijwilligerbedankt.

Peter Daalder

12,5 jaar geleden kreeg Peter Daalder de vraag of hij als vrijwilliger hoofdredacteur van Hoogtelijn wilde worden. “Daarvoor schreef ik al wat artikelen voor Hoogtelijn en toen die uitnodiging kwam, hoefde ik niet lang na te denken. Met deze functie ben ik met mijn vak bezig en met mijn grootste hobby. Samen iets maken, dat vind ik het allerleukst. Dat je met elkaar een product maakt dat je in je handen kunt houden.”

“Elke keer is het een feest om in de bergen te zijn. Het is er thuiskomen. Ook zonder Hoogtelijn zou ik jaarlijks in de bergen komen, maar als redacteur ben ik net wat vaker en veel alerter op pad. Ik houd voortdurend mijn oren en ogen open en kijk altijd waar een verhaal in zit, of wat ik in mijn reportage kwijt kan.”

“Dankzij Hoogtelijn heb ik een aantal ontmoetingen gehad die heel waardevol voor me zijn. Gesprekken met de gebroeders Huber bijvoorbeeld, of Messner, Peter Habeler… Maar ook de ontmoeting met een berggids, of een huttenwirt die een mooi verhaal te vertellen heeft, is waardevol. Of de warmte waarmee ik werd ontvangen in de Wangenitzseehütte. Al deze mensen, beroemd of helemaal niet, geven de bergen en mijn reportages kleur. Het ontmoeten van mensen en het horen van hun verhalen, dat vind ik het interessantst aan de journalistiek. En zo’n verhaal mag ik dan doorgeven.”

Anouschka Ruijter

Anouschka Ruijter is sinds 2017 vrijwilliger bij de NKBV en heeft sindsdien niet meer terug gekeken. Ze tovert klim- en boulderhallen samen met andere vrijwilligers om in strijdtonelen. “Het NK boulderen in Amsterdam was het eerste evenement waar ik bij was.”

“Mensen enthousiast maken voor de sport, die er misschien nog nooit van gehoord hebben, is voor mij het allerleukste aan vrijwilliger zijn. En natuurlijk dat je zo dicht op de actie zit tijdens wedstrijden!”

“Als ik een moment moet kiezen dat me bij is gebleven, is het toch dat eerste NK waar ik bij was, om te zien hoe je in één dag van een lege gymzaal een boulderhal kunt maken die vervolgens gevuld is met enthousiast publiek en de beste klimmers van Nederland. Dat is een fantastisch gevoel!”

Rutger Elink Schuurman

De wedstrijden van de NKBV zijn niet compleet zonder het gezicht van Rutger. Geen onbekende voor de NKBV. “Voor de klimgemeenschap ben ik sinds 1976 aan de slag als vrijwilliger, dat was in het begin voor de Bergsportgroep van het Nivon Rotterdam. Als ik zo het WAS bekijk, dan ben ik in 1995 begonnen met wedstrijduitslagen voor alle hallen. Dat is het begin bij de NKBV.”. En hij doet het nog altijd met onwijs veel plezier en passie voor de sport, maar waar Rutger veel energie uit haalt, is “ het contact met anderen, zowel klimmers als medevrijwilligers.

“Het WK-jeugd dat we in 2000 organiseerden in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Groot event met 288 deelnemers aan de lead wedstrijd en 88 aan de speed wedstrijd, 310 in totaal.” Het is bijna niet in te beelden. “Spannend was dat. Het was de eerste keer dat er een speed wedstrijd georganiseerd werd. Ik ben toen een flinke tijd bezig geweest om de software voor speed in orde te maken. En dan als test meteen voor het echie met een WK! Gelukkig slaap ik goed…”

Karen Beukema

Wat zou de NKBV zijn zonder de Academie en het opleiden van begeleiders, instructeurs, trainers, juryleden en routebouwers. Zij zorgen ervoor dat alle klim- en bergsportliefhebbers veilig hun passie kunnen beoefenen. "In 2012 heb ik de opleiding voor Alpien tochtleider gevolgd. Kort daarna ben ik gevraagd om lid te worden van de Alpiene Opleidingscommissie (AOC)."

"Wat is er leuker dan de hobby waar je zelf zoveel plezier aan beleeft te kunnen delen met anderen en ze daar ook enthousiast voor te maken. Tegelijkertijd leer ik er zelf ook steeds weer van. Als AOC verzorgen we de opleiding en bijscholing van tochtleiders en zijn we dus ook steeds nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen die we hiervoor kunnen inzetten."

"Als tochtleider heb ik heel veel leuke en minder leuke gebeurtenissen meegemaakt, maar de eerste keer dat ik naar IJsland ging voor een vreemde voettocht was een geweldige ervaring. Ik had deze tocht zelf uitgezet met drie trekkings op verschillende plekken langs de noordkust en in het centrale deel van IJsland. We waren er begin juli, dus de zon ging bijna niet onder. De noordkust is zo ruig en verlaten, om daar met je tentje en een groep enthousiaste deelnemers een aantal dagen helemaal zelfvoorzienend rond te trekken is fantastisch."

Loes Vaessen

Loes is actief bij de NKBV Midden-Nederland en sinds 2017 vrijwilliger bij de USAC. Hier leidt ze onder andere instructeurs op en geeft ze haar stokje door.

"Het allerleukste is om anderen enthousiast te krijgen over klimmen. Ik vind het ook fijn om te weten dat ik iets kan betekenen voor de vereniging." De tijd die haar voornamelijk is bijgebleven, is haar bestuursjaar. "Ik ben een jaar voorzitter geweest van de USAC. Hierdoor heb ik heel veel leuke activiteiten georganiseerd en beleefd. Met mijn bestuur spreek ik nog regelmatig af. Ik heb er ook vrienden aan overgehouden!"

Word vrijwilliger

Word vrijwilliger

Wil jij ook je passie voor klim- en bergsport delen en je kennis of interesse inzetten? Bij de NKBV-regio’s kun je als bestuurslid of instructeur aan de slag, of als ondersteuning bij de leuke regionale activiteiten. Of misschien is jouw kennis en ervaring van waarde binnen een van de NKBV-commissies of ben jij onze nieuwe tochtleider, alpien instructeur, sportklimbegeleider, sportkliminstructeur, jury of routebouwer bij wedstrijden.

Meld je aan