MENU

De leukste trailrunroutes in Bern

Van rots naar rots, over een steile bergkam hardlopen, door bloemenweides rennen en onderweg een verfrissende duik in een bergmeer nemen. Berner Oberland is een speeltuin voor trailrunners. Schilderachtige landschappen met glooiende heuvels, sprankelende meren, indrukwekkende bergtoppen en idyllische dorpjes vormen het decor voor afwisselende trailruntochten. En terwijl je rent kijk je uit op het bekende bergtrio, de Eiger, Mönch en Jungfrau. Ontdek de leukste trailrunroutes in het Berner Oberland.

15 nieuwe trailroutes in Adelboden-Lenk-Kandersteg

Deze bestemming staat bekend om zijn eindeloze netwerk van wandelpaden. Maar met 15 nieuwe trailrunroutes kun je de ongerepte natuur tussen Blüemlisalp en Wildstrubel nu ook in hoger tempo ontdekken. Dwars door weilanden en beken, over smalle bergkammen richting de top. Van het voorjaar tot de herfst vind je hier een breed scala aan uitdagingen voor beginnende hardlopers tot en met ervaren langeafstandslopers. De trailrunroutes zijn verdeeld in vier categorieën:

  1. Fortuna-Trails: bewegwijzerde trails langs de mooiste plekken van de regio
  2. Silva-Trails: relatief vlakke routes door het bos
  3. Vista-Trails: trailrunroutes naar adembenemende uitzichtpunten
  4. Niva-Trails: technisch uitdagende en zware routes door hoog, alpien terrein

Welke kies jij? Ga je voor een relaxte route langs rivieren en watervallen of een uitdagende tocht over imposante bergruggen? Wil je onderweg afkoelen in een bergmeer of pauze houden op een weide vol keurrijke bloemen? Met de eerste zonnestralen de berg op of liever een rustig rondje aan het einde van de dag? Een ding is zeker: het trainingseffect is in de regio Adelboden-Lenk-Kandersteg groot, want het lichaam moet hard werken als je gaat trailrunnen op hoogtes van 1400 meter en meer boven de zeespiegel.

Tip voor vroege vogels

In alle vroegte opstaan en de berg op voor een date met zon? Tijdens de nieuwe Sunrise Trailtour beklim je in alle vroegte, samen met de lokale professionele trailrunheld Jonathan Schmid en hardloopcoach Silvia Nüesch, de TschentenAlp. Op de top word je verwelkomd door de zon en een prachtig uitzicht. Na 12 km zit je aan je welverdiende ontbijt na te genieten van een heerlijke run. Wil je langer op de TschentenAlp van de rust en het uitzicht genieten dan kun je langer blijven en eventueel de gondel terug naar het dorp nemen.

Evenementen

Regelmatig vinden er bijzondere en uitdagende trailrunevenementen en wedstrijden plaats. Leuk om te bezoeken, de deelnemers aan te moedigen, maar vooral om zelf aan mee te doen:

Ontdek alle routes

3 trailruntips in de Jungfrau Regio

Van gemakkelijke paden door bossen en weides tot technisch uitdagende routes door bergachtig terrein: het is de diversiteit die trailrunnen in de Jungfrau Regio zo leuk maakt. Dit zijn een aantal van de mooiste routes:

1. De Panorama Trail (17 km)

De Panorama Trail in Mürren is met bijna 17 kilometer en 578 hoogtemeters een relatief lange route. Op de trail kun je bossen, weides, heuvels en steile trappen verwachten. Als je de top bereikt, worden je inspanningen beloond met een ongelooflijk bergpanorama. Daarna volgt de route een mooie flow trail van een aantal kilometer, voordat je naar de volgende top rent: de Höhenlücke. Aan de kant van het Blumental zijn verschillende mogelijkheden om terug te keren naar Mürren.

2. De Grindelwald Trails

Frisgroene heuvels en fantastische vergezichten: dat staat trailrunners op een van de tien Grindelwald Trails te wachten. Het aanbod varieert van een korte beginnersroute die grotendeels over asfalt gaat tot een uitdagende 27 kilometer lange trailrun over verschillende bergtoppen. Grindelwald, in het zuidoosten van het kanton Bern, is een perfect uitgangspunt voor avontuurlijke hardlopers.

3. Chasing Waterfalls

De naam zeg het al: het hoogtepunt van de route Chasing Waterfalls is de waterval Sprutz. Al vanuit de verte hoor je het water bulderen. De spetters zijn een welkome verfrissing als je achter de waterval langs rent. Door het afwisselende landschap en de mooie uitzichten wordt deze route nooit saai. Na 11 kilometer ben je weer terug in Mürren.

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie

Trailrun-avonturen in en rond Interlaken

Aan de voet van de Berner Alpen, tussen het prachtige Meer van Thun en Meer van Brienz, ligt de stad Interlaken. Met de kristalheldere meren, besneeuwde bergtoppen, steile bergkammen, natuur in eindeloos veel tinten groen en vele kronkelende bergpaadjes is dit een perfecte bestemming voor trailrunners. Wij geven je twee leuke tips:

1. Niederhorn

Een van dé plekken voor een trailrun is de Niederhorn, de meest westelijke piek van de Güggis-kam. Terwijl je van Beatenbucht of Beatenberg naar de top van de Niederhorn rent, gaat je bagage met de Niederhornbahn helemaal naar boven. Op de top aangekomen heb je een prachtig uitzicht: diep in het dal ligt het Meer van Thun, dat omringd wordt door eindeloos veel bergtoppen. Bij het Berghaus Niederhorn kun je genieten van een verfrissende douche voordat je met de gondel terug naar het dal gaat.

2. Schynige Platte

Een andere toplocatie voor trailrunners is de Schynige Platte, een bergrug een paar kilometer ten zuidoosten van Interlaken. Er is bijna geen andere plek in de Alpen die de gevarieerde bloemenpracht kan evenaren. Wat er te bewonderen valt, verandert van maand tot maand. In juni kondigen krokussen en gentianen de berglente aan. In juli staan bloemen zoals de alpenroos en edelweiss langs de paden. En in augustus bereikt de zee aan bloemen dan zijn kleurrijke hoogtepunt. Behalve van de schoonheid van de flora geniet je hier ook van het unieke bergpanorama met de imposante, met sneeuw bedekte Eiger, Mönch en Jungfrau. Kortom, op de Schynige Platte is zoveel te zien, dat je misschien zelfs moet opletten, dat je je hardlooptempo nog aanhoudt.

Bezoek Interlaken

Handige tips

Als je met een aantal dingen rekening houdt, wordt jouw trailrun nog leuker:

  • Bedenk ten eerste dat het tijdens het hoogseizoen (juli/augustus) en in het weekend behoorlijk druk kan zijn op de routes. Zeker omdat sommige paden ook graag door wandelaars worden gebruikt.
  • Houd je aan de normale Zwitserse verkeersregels als je tegenliggers tegenkomt: houd rechts aan en haal links in als dat veilig kan.
  • Vertraag eventueel je tempo als je andere mensen passeert.
  • Laat snellere lopers of mountainbikers je inhalen.
  • Houd er verder rekening mee dat de hoger gelegen routes ook in de zomermaanden met sneeuw bedekt kunnen zijn. Informeer daarom altijd naar de actuele omstandigheden en de weersvoorspelling voordat je op pad gaat.
  • En natuurlijk ook heel belangrijk, zodat de natuur in het kanton Bern zo mooi blijft als die nu is: blijf op de gemarkeerde paden en neem afval weer mee naar huis.

Ontdek Bern

Kun je niet wachten om het Berner Oberland zelf te ontdekken? Kijk dan voor meer informatie, overnachten, activiteiten en evenementen op de website van de plaatselijke VVV.

MEER INFORMATIE