MENU

Zo werkt sportklimmen tijdens de Olympische Spelen

Sportklimmen is Olympisch! Op dinsdag 3 augustus 2021 gaat het sportklimmen van start tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Ga jij ook kijken? Dan is het fijn om te weten hoe die wedstrijden in zijn werk gaan en waar je op moet letten. Dat lees je in dit artikel.

De weg naar Tokio

In 2019 hebben zich 20 heren en 20 dames uit in totaal 19 landen via een ingewikkeld kwalificatiesysteem geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio. Japan, USA en Frankrijk zijn met ieder vier klimmers de landen met de meeste deelnemers. Nederland doet niet mee met het sportklimmen. De Nederlandse topper Tim Reuser heeft wel geprobeerd zich te plaatsen maar dit lukte net niet.

bekijk de deelnemers

Uitdaging

Het werdstrijdformat bestaat uit de drie disciplines van de klimsport gecombineerd tot de zogeheten 'Combined' disciplines. Voor de sporters was deze driekamp opzet een behoorlijke uitdaging want redelijk wat topklimmers beoefenen zowel boulder als lead maar speed is een hele eigen discipline met specialisten die zelden ook aan de andere disciplines deelnemen. In de praktijk kwam het er op neer dat de klimmers die al op het hoogste niveau aan lead en boulder deden én besloten om ook voor speed te gaan trainen de beste papieren op zak hadden voor plaatsing voor de Olympische spelen. Op de spelen zul je dus vooral boulder en lead klimmers in actie zien en weinig echte speed specialisten.

alles over combined

Zo verloopt de wedstrijd

Zoals je net al las bestaat de wedstrijd uit drie onderdelen; speed, boulder en lead. Er is een kwalificatiewedstrijd en een finale.

direct naar het programma

Kwalificatie

Speed

Er wordt begonnen met het onderdeel Speed. Alle 20 klimmers klimmen twee keer de standaard speedroute. Op basis van je beste tijd wordt een ranking opgemaakt (1 t/m 20, de snelste klimmer krijgt de ranking 1).

speedwedstrijd kijken

Boulder

Na een korte pauze van 30 minuten gaan de deelnemers boulderen. Dit gaat volgens het format dat normaliter gebruikt wordt voor een ½ finale van een World Cup Boulder. Iedereen krijgt vier boulders voorgelegd waarvoor ze per boulder 5 minuten tijd krijgen. Tussen twee boulders krijgen de klimmers 5 minuten pauze. Een boulder is een korte klimroute van 4 á 5 meter hoog met voor de veiligheid een valmat onder de boulderwand. Voor dit onderdeel wordt weer een ranking opgemaakt.

boulderwedstrijd kijken

Lead

Na een langere pauze van 120 minuten start de laatste discipline Lead. Hierin klimt iedereen één sportklimroute van ongeveer 15 meter hoog. Ook dit onderdeel is weer gelijk aan het ½ finale format van een World Cup Lead. De route is zo uitgezet dat hoe hoger je komt de route steeds een beetje moeilijker wordt. Het mooiste is als één klimmer de route uitklimt (topt) en de andere klimmers op verschillende plekken uit de route vallen. Dit vallen is niet heel gevaarlijk want de klimmers worden gezekerd met een touw en een zekeraar. Op basis van hoe hoog je bent gekomen wordt er weer een ranking opgemaakt.

Leadwedstrijd kijken

De Kwalificatieronde is nu afgelopen. De drie behaalde rankings worden per deelnemer vermenigvuldigd; dit is de eindscore. Hoe lager het getal hoe beter je het gedaan hebt. De acht klimmers met de laagste score gaan door naar de finale! Voorbeeld; je wordt 3e bij speed, 6e bij boulder en wint het lead klimmen. Je ranking is dan: 3 x 6 x 1= 18 Met zo’n mooie score heb je vast de finale bereikt.

Finale

De finale vindt twee dagen later plaats dus iedereen heeft even kunnen uitrusten. Dat is maar goed ook want sportklimmen is een intensieve krachtsport waar je behoorlijk moe van kunt worden. Probeer het zelf maar eens een keer in één van de vele klim- of boulderhallen in Nederland.

Speed

De finale bestaat weer uit de drie wedstrijddisciplines. We beginnen ook weer met speed. Dit onderdeel verloopt nu volgens het finale format van een World Cup Speed. Dit is een afvalrace. De nummer 1 van de kwalificatie klimt tegen de nummer 8, nummer 2 tegen nummer 7 etc. Degene die het eerste boven is gaat door. De vier overgebleven klimmers klimmen weer tegen elkaar en nu gaan de twee snelsten door naar de finale waarin ze tegen elkaar klimmen voor de overwinning. De nummers 3 en 4 klimmen in een soort kleine finale tegen elkaar voor het brons. Net als in de kwalificatie wordt er weer een ranking opgemaakt.

Boulderen

Na slechts 15 minuten pauze gaan de finalisten boulderen. Ze krijgen nu drie boulders voor hun kiezen waarin ze nog maar 4 minuten klimtijd per boulder krijgen. Dit is behoorlijk kort. Ook nu wordt er weer een ranking gemaakt.

Lead

Na het boulderen krijgen de finalisten weer slechts een kwartier pauze voordat ze beginnen met de Lead route. Dit is exact hetzelfde als in de kwalificatie. Veel finalisten zullen nog niet volledig uitgerust zijn van het boulderen en deze laatste route belooft daardoor behoorlijk zwaar te worden. Er wordt weer een ranking gemaakt en de drie rankings worden weer vermenigvuldigd voor de einduitslag. We zijn heel benieuwd wie de eerste Olympische medailles gaan veroveren!

Goed om te weten

Bij Boulder en Lead zitten de klimmers voorafgaand aan hun klimpoging in Isolatie. Dit is nodig om de wedstrijd eerlijk te houden zodat klimmers niet bij elkaar kunnen afkijken.

Bouwteam

Voor elke klimwedstrijd worden nieuwe routes en boulders bedacht. Dit doet een team van experts dat geleid wordt door een zogenaamde hoofdroutebouwer. Het team heeft een lastige opdracht want de moeilijkheid moet precies afgestemd zijn op het niveau van het deelnemersveld. De deelnemers aan de Olympische spelen zijn allemaal bijna even goed. De verschillen zitten vaak in specifieke vaardigheden. De bouwers weten deze vaardigheden en proberen een eerlijke mix van moeilijkheden te creëren. Partijdigheid ligt hier op de loer. Tot op heden is dit nooit een probleem geweest en laten we hopen dat met de grote belangen op de Olympische spelen dit geen rol gaat spelen.

Jury

Het juryteam is het andere wedstrijdteam dat een belangrijke rol speelt bij sportklimwedstrijden. De jury beoordeelt de klimpoging en bepaalt de score. Als klimmers het niet eens zijn met hun score dan kunnen ze hier bezwaar (appeal) tegen maken. Het juryteam maakt daarom altijd video opnames van de wedstrijd. Je kunt dit vergelijken met de VAR bij voetballen.

Klaar om te kijken

Ben je klaar om het sportklimmen tijdens de Olympische Spelen te kijken? Bekijk het programma en zet de wedstrijdagen en tijden in je agenda.

programma