Boaz Pauw gaf bij alle klimwedstrijden op de Olympische Spelen het commentaar voor Eurosport en HBO Max. Door zijn ogen beleven we Parijs 2024 nog een laatste maal.
Geweldige sets boulders en prachtige routes, klimmers die boven zichzelf uitstijgen en de sport die zijn visitekaartje afgeeft: commentator Boaz genoot met volle teugen van de Spelen en bleef tussendoor gewoon zijn werk doen. Ook de technische storingen op de eerste en laatste dag konden de pret niet drukken voor Boaz. De broer van parabondscoach Jesse Pauw noemt de Spelen het hoogtepunt uit zijn carrière als commentator en hoopt dat hij met zijn commentaar vanuit Hilversum meerdere groepen kijkers heeft kunnen bedienen.
Wat Boaz betreft hebben de klimmers het publiek goed vermaakt en hun visitekaartje afgegeven. “Ze waren op hun top, presteerden misschien zelfs beter dan normaal. Als je hun reacties en energie zag, zowel binnen als buiten de wedstrijden... er heerste een ander soort energie. En desondanks bleef de onderlinge waardering in stand.”
“Tijdens een paar momenten zag je dat terug”, vervolgt Boaz. “Bij de kwalificatieronde van Speed bij de heren bijvoorbeeld, toen Julian David won van Reza Alipour. Een jonkie wint van een legende en maakt vervolgens een buiging naar Alipour, die zichtbaar geëmotioneerd was. En toen Janja Garnbret naar de eerste plek klom en daarmee het goud overnam van Brooke Raboutou. In plaats van dat Raboutou daarvan baalt, huilt ze tranen van blijdschap voor Garnbret en ontving ze haar na het klimmen met open armen. In welke sport zie je dat ooit gebeuren? Echt heel bijzonder.”
Waar Boaz dan het meest van genoot? “Het klinkt cliché, maar een klimmer die alles geeft. Er waren momenten dat ik echt bijna van mijn stoel af viel omdat ik zo meeleefde met de situatie. De persoonlijke records bij Speed, of iemand verzuurt bij Lead en haalt toch nog twaalf grepen extra. Neem zo’n Jakob Schubert in de Leadfinale. Je zag aan alles dat hij verzuurd was, maar hij beet zich bizar lang door de verzuring heen. En Toby Roberts die de derde boulder topte in de finale. Een heel mooi moment was dat.”
Helaas heeft Boaz niet alle momenten kunnen becommentariëren. Op 5 augustus en 10 augustus, de openingsdag en de slotdag, had Eurosport te maken met een storing bij de verbinding met Parijs, waardoor Boaz de beelden nauwelijks zag. “Verspreid over mijn schermen zitten dan grijze vlakken en het beeld hapert. Dan kan ik het niet volgen en beleven en de boodschap niet overbrengen zoals ik dat wil. Dat is zonde als er zoveel mensen zitten te kijken.”
Boaz baalde er meer van dan dat hij er stress van kreeg. “Je vraagt je af hoe lang het gaat duren. Twee minuten, een half uur, de hele uitzending… Ik vond het vooral jammer. De wedstrijden zijn leuk om te zien, ik wil ze zo goed mogelijk beschrijven en mensen ze laten beleven. Door zo’n storing kan ik dat niet en moet ik hopen dat het snel voorbij is.”
Zo’n storing maakt het voor Boaz nog moeilijker om alle soorten kijkers van informatie te voorzien. “Alle kijkers aanspreken was een van de grootste uitdagingen voor mij”, licht Boaz toe. “Enerzijds wil ik het leuk maken voor klimmers die al jarenlang wedstrijden klimmen en kijken. Anderzijds moet ik de sport, die voor veel mensen nog relatief nieuw is, ook leuk maken. Dus mensen die zappen en mensen die ergens meekijken. De andere uitdaging was dat kijkers ook het Engelse commentaar konden krijgen van Matt Groom en Shauna Coxsey. Die zijn samen steengoed, dus waarom zou je dan naar mij luisteren? Achteraf heb ik uit de gekste hoeken positieve reacties gekregen, dus ik denk dat het aardig gelukt is.”