MENU

Het Olympische Speed format uitgelegd

Voor Parijs 2024 zijn 28 Speed startbewijzen te bemachtigen, 14 voor de Heren en 14 voor de Dames. De Speedwedstrijd verloopt volgens het standaard Speed format. De wedstrijd heeft twee rondes: een kwalificatieronde en de finaleronde.

De route

De Speedroute is speciaal ontworpen om snel op te klimmen. De klimwand is 15 meter hoog en helt 5 graden over. De wand heeft twee identieke routes; Lane A en Lane B. Dat de route iets overhelt is vooral praktisch, klimmers gaan daar niet per se sneller van klimmen maar als je valt, dan val je wel veilig in het luchtledige. Speedklimmers worden gezekerd met een auto-belay systeem. Dit is een soort autogordel die oprolt als je naar boven gaat en blokkeert als je er in valt.

De speedroute is in 2000 ontworpen door Jacky Godoffe (FRA). Dit is één van de meest toonaangevende routebouwers in de wereld. Hij ontwierp een handgreep in de vorm van een vliegende vogel (met twee vleugels, een kop en een staart) en een voettrede; het vogelpoepje. Met deze twee greepvormen zette hij de route uit en sindsdien is de route niet meer veranderd. De speedroute wordt niet altijd op dezelfde manier geklommen. Tegenwoordig slaan de wereldtoppers meerdere grepen over; let maar eens op het vogeltje links bovenin, dat wordt altijd overgeslagen. Onderin zit dan weer een voettrede die veel speedklimmers tegenwoordig als handgreep gebruiken. Het wereldrecord bij de heren staat nu op 4,79 sec. Het dames-wereldrecord staat op 6,24 sec.

Eerste ronde: seeding & elimination

Deze ronde, ook wel de kwalificatieronde genoemd, bestaat uit twee onderdelen: een plaatsingsonderdeel en een eliminatieonderdeel. In het plaatsingsonderdeel klimt iedereen één keer de Lane A route en één keer de Lane B route. Je snelste tijd (gezet op Lane A of Lane B) telt en bepaalt tegen wie je moet starten in het eliminatieonderdeel. De nummer 1 start tegen de nummer 14, nummer 2 klimt tegen nummer 13, etc. Nu begint de wedstrijd echt! Dit is een spannende afvalrace waarbij in duels bepaald wordt wie doorgaat en wie afvalt. De zeven winnaars gaan door naar de finaleronde. Daarbij voegt zich nog één van de afvallers, dat is degene die van alle afvallers de snelste tijd had.

Finaleronde

Na de kwalificatieronde blijven er acht klimmers over voor de finaleronde. Ook nu wordt er weer in directe duels tegen elkaar gestreden. Wie tegen wie klimt, wordt bepaald door de tijden die iedereen in het eliminatieonderdeel neerzette. De nummer 1 start tegen nummer 8, nummer 2 tegen nummer 7, etc.

Na de eerste duels gaan 4 klimmers door naar de halve finale en vervolgens twee naar de finale. De verliezers van de halve finale hebben ook nog een duel voor de bronzen medaille. De plekken 5 t/m 8 worden bepaald o.b.v. de snelste tijd.