Het type tocht dat je maakt hangt af van de mensen die mee gaan. Bedenk thuis wat je aan materiaal nodig hebt. Je kunt ook al routeschema’s met tijdsplanningen maken. Eenmaal op je bestemming aangekomen, check je dat nog eens en plan je alles wat pas op het laatste moment kan. Je loopt je routeschema nog eens door aan de hand van de omstandigheden. Je checkt het weerbericht en lawinebericht. De opbouw van het sneeuwdek kun je thuis volgen door het hele seizoen de weer- en sneeuwberichten in de gaten te houden. Maar de situatie ter plekke en de meest recente voorspellingen bepalen of je tocht past binnen de omstandigheden of dat je je plan aan moet passen.
Planning thuis
Met wie ga je op pad?
Sneeuwschoenwandelen doe je eigenlijk altijd met meer mensen. Zo kun je samen letten op de veiligheid en elkaar redden in geval van nood. Met een groep op pad gaan is altijd een beetje spannend. Heeft iedereen een zelfde type tocht voor ogen? Wat kan iedereen aan wat betreft lengte en moeilijkheid? Het is handig om het daar van te voren met elkaar over te hebben. De langzaamste bepaalt in een groep het tempo. Het kan vervelend zijn als binnen een groep het tempo heel erg uit elkaar ligt. Als je het van te voren weet kun je je plan er op aanpassen. Misschien kun je deels gezamenlijk op pad en deels in kleinere groepjes zodat iedereen aan zijn trekken komt. Samen maak je een plan dat past bij wat iedereen wil en kan.
Waar ga je sneeuwschoenwandelen?
Als je zelfstandig op pad wilt op sneeuwschoenen, is het zaak om een gebied uit te zoeken met genoeg mogelijkheden, die binnen je bereik liggen. Maar wat voor soort gebied is dat? Voor beginners zijn dat in eerste instantie gebieden die niet te veel kennis over sneeuw (of het weer) en oriënteren vragen. Dat zijn bijvoorbeeld gebieden wat dichter bij huis en niet in het hooggebergte. Hoger in de bergen zijn de tochten moeilijker, wat betreft oriëntatie, sneeuw, weer, maar ook in alpiene risico’s. Als beginner start je het beste met tochten over vlakker terrein, het liefst met gemarkeerde routes. Dit soort gebieden vind je in in de buurlanden en bijvoorbeeld Scandinavië en bergplateaus in de Alpen.
Waar kun je sneeuwschoenwandelen?
Type tochten
Als je vanuit een hotel of een huisje in het dal dagtochten maakt ben je flexibel. Je kunt je tochten makkelijk aanpassen aan de omstandigheden. Ook kun je na afloop van je tocht een dorpje in voor een maaltijd of een sauna. En heb je een dag geen zin, dan sla je over. Vanuit een berghut kun je ook dagtochten maken, zodat je flexibel bent. Je zit rustig op een berg, midden in de natuur. Een meerdaagse tocht is al snel zwaarder. In je rugzak heb je niet alleen je veiligheidsmateriaal, maar ook spullen voor op de hut en misschien wel eten voor meerdere dagen. Plan bij een meerdaagse tocht ook wat flexibiliteit in. In de winter ben je enorm afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities en is het soms nodig af te wijken van je oorspronkelijke planning.
Type tochten