MENU

Dagtocht of huttentocht?

Een huttentocht in de winter is misschien wel het ultieme ‘Heidi en Peter-gevoel’. Je woont echt even op een berg, midden in de sneeuw. Kun je je iets romantischer voorstellen? Maar een huttentocht, zeker in de winter, vraagt meer van je als sneeuwschoenwandelaar. Hoger op de berg heb je meer kennis van zaken nodig over alpine risico’s en sneeuw en lawinekunde.

Aanpassen materiaal

Er zijn een paar verschillen tussen een dagtocht en een huttentocht. Bij een dagtocht kom je altijd terug in je hotel of huisje. Daardoor pas je eenvoudig nog iets aan in het materiaal dat je meeneemt. Is de rugzak te zwaar? Dan laat je toch iets meer thuis de volgende dag. Je kunt in het dal altijd nog iets extra’s kopen of aanpassen. Maak je een meerdaagse tocht, dan ben je niet zo flexibel. Een zware rugzak los je niet makkelijk op. Je doet je dure materiaal niet zomaar weg. En ben je iets vergeten? Dan zul je het zonder moeten doen.

Extra uitrusting

Bij een huttentocht is je rugzak zwaarder. Je neemt meer spullen mee voor op de hut, zoals toiletartikelen en een set schone kleding voor ‘s avonds. Probeer dit zo licht mogelijk te houden, door items dubbel te gebruiken. Trek op de hut bijvoorbeeld je thermo ondergoedbroek aan. Die heb je toch bij je voor als het erg koud is. Slaap je in een berghut, dan neem je een lakenzak (of momenteel een huttenslaapzak) mee. Wil je het iets goedkoper houden, dan neem je je lunch, voor meerdere dagen, zelf mee. Natuurlijk is het fijn om een boek of een spelletje mee te nemen. Dit zijn juist wel de zware items in je rugzak, dus kies een kleine, lichte variant.

Alles over sneeuwschoenwandelen

Alles over sneeuwschoenwandelen

Wil je graag meer weten over sneeuwschoenwandelen? Lees hier alles over sneeuwschoenwandelen.

Ontdek

Hoog of laag op de berg

Slaap je in een berghut, dan hoef je minder hoogtemeters te maken. Je bent namelijk al hoog op de berg. Dat spreekt natuurlijk aan. Midden in de natuur, weg van het alledaagse leven. Geen auto’s, geen drukte en soms heb je ook nog het geluk, dat het dal de hele dag in de mist hangt en je er in de hut boven zit. Maar de situatie hoger op de berg is vaak complexer. Doordat de wind harder waait, is het lawinegevaar vaak hoger. Het terrein is moeilijker te lezen, de routes zijn minder goed te vinden, de sneeuw kan dieper zijn. Er is veel dat een tocht hogerop de berg lastiger maakt. Vanuit het dal loop je vaak stukken door het bos of over velden. Lager op de berg is de situatie (in principe) minder complex.

Routekeuze en huttentocht

Het allergrootste verschil waar je mee te maken krijgt is de planning. Je kunt niet voorafgaand aan de tocht inschatten hoe de sneeuwsituatie zich ontwikkelt. Plan je een meerdaagse tocht, dan heb je je route van te voren al min of meer bedacht. Heb je slechte omstandigheden dan is de route misschien niet mogelijk. Je bent tijdens de tocht niet flexibel. Je kunt niet uitwijken lager op de berg of naar een ander dal, want je zit al op de hut. Plan dus altijd extra dagen voor je tocht. Dan is een dagje oponthoud geen probleem.

Overnachten in een berghut

Slapen in een berghut geeft, gek genoeg, rust. In het dal ben je snel geneigd om ‘s avonds nog het dorpje te bekijken, even een boodschap te halen of in de après skibar te hangen. Er is meer luxe en drukte. Op de berg is er niet veel te doen. Dat geeft rust. Een boek lezen, een spelletje doen of de tocht voorbereiden. Het lijkt daarmee makkelijker om je te vermaken, als je een dagje thuis blijft. Maar ook op de hut vermaak je je prima met je groep als je een dag binnen blijft.

Overleven in een berghut

Op pad met bergsportreizen

Op pad met bergsportreizen

Altijd al een keertje willen sneeuwschoenwandelen? Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, organiseert prachtige sneeuwschoentochten. Neem snel een kijkje!

Bergsportreizen

Winterraum

Berghutten in skigebieden zijn vaak geopend. Er zijn ook sneeuwschoentochten die langs berghutten lopen die in de winter gesloten zijn. Dan slaap je in een winterraum. Een aparte ruimte, die wel open is voor veiligheid in de winter. Zo’n winterraum is meestal een stuk minder chique dan de hut. Je hebt een eigen slaapzak, eten en kookspullen nodig. Maar het is heel bijzonder om met je groep in zo’n klein hutje te slapen.

Tussenvarianten

Tussen dagtochten vanuit een chique hotel in het dal en (een winterraum in) een berghut is nog een heel scala aan variaties mogelijk. Wandel naar een berghut en maak vanuit de hut dagtochten. Daarbij maak je gebruik van de expertise van een huttenwaard voor je tochten. Of maak bijvoorbeeld een meerdaagse tocht, waarbij je wel telkens laag op de berg blijft en overnacht in het dal. Er zijn talloze varianten mogelijk tussen alleen maar huttentochten en dagtochten uit het dal.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht