Sportklimmen is een veelzijdige sport. Je puzzelt in je hoofd hoe je een route moet oplossen en daarna klimmen. In de stad klim je op speciaal daarvoor gebouwde klimwanden. Buiten kun je terecht op rotswanden in vaak spectaculaire natuur. We leggen je uit wat sportklimmen is.
Routeklimmen doe je in Nederland in de klimhal waar je tot 20 meter hoge routes klimt, veilig gezekerd door je klimmaatje met een touw. Tactiek, techniek, inzicht, kracht en uithoudingsvermogen bepalen hoe hoog je komt. Je kunt voorklimmen (lead), waarbij de klimmer het touw naar boven brengt. Als het touw al bovenaan de route in een omlooppunt hangt, klim je na. Naklimmen wordt ook wel toprope genoemd.
Iedereen kan klimmen, want klimroutes zijn er op elk niveau. Van beginners tot topsporters. Ook mensen met een fysieke beperking kunnen terecht op sporklimroutes in klimhallen in Nederland.
Routes worden ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Die moeilijkheid wordt bepaald door de grootte van de grepen, de afstand ertussen, de mate van overhang van de klimwand en hoe continu de route is. Maar er is meer dan dat, klimmen is namelijk niet puur fysiek. Vaak is het niet meteen duidelijk wat de makkelijkste manier is om een route te klimmen. Het zoeken naar de juiste oplossing, het vinden van de voor jou beste methode maakt dat klimmen ook veel van je hoofd vraagt. Bij het klimmen aan touw moet je zelf de oplossing vinden terwijl je 'vecht' tegen verzurende onderarmen.
Om te leren klimmen, kun je in Nederland een klimcursus volgen. Tijdens zo'n cursus leer je hoe je moet zekeren, oftewel ervoor zorgt dat de klimmer veilig omhoog en vooral weer naar beneden komt. Daarnaast leer je basistechnieken om zo efficiënt mogelijk routes te klimmen. Die cursussen worden gegeven in alle Nederlandse klimhallen. Als je een klimcursus hebt gevolgd, ontvang je een klimvaardigheidsbewijs, een bewijs van dat je zelfstandig kunt klimmen en zekeren.
In Nederland zijn tientallen klimhallen, dus er is er ongetwijfeld ook één bij jou in de buurt. Vrijwel alle klimhallen organiseren kennismakingslessen en klimcursussen. Kijk op de website van een hal bij jou in de buurt wat je er allemaal kunt doen.
Behalve binnen, kun je ook buiten sportklimmen. Hoewel er in Nederland geen rotsen zijn, kun je niet ver over de grens in de mooiste gebieden buiten klimmen. Voor je buiten in de rotsen wilt leren klimmen, moet je uiteraard het voorklimmen onder de knie hebben. Daarna leer je in een cursus, die je bij een klimhal of een NKBV regio bij jou in de buurt kunt volgen, nog extra technieken.
Als klimmer heb je voor klimmen in de hal naast een paar klimschoentjes en pofzak, een klimgordel en een zekeringsapparaat nodig. Als je buiten gaat klimmen, heb je meer materiaal nodig, waaronder minimaal een touw en setjes, die de verbinding vormen tussen de haken in de rots en je touw. Voor het klimmen van multi-pitch routes of zelf te zekeren routes zonder haken heb je meer en specialistischer materiaal nodig.