MENU

Roeland van Oss bereikt 82ste vierduizender

Vrijdag 12 augustus om 10.21 uur heeft Roeland van Oss met de Barre des Écrins (4102m) zijn 82ste en allerlaatste vierduizender van de Alpen beklommen. Op 26 mei startte zijn avontuur met als doel aandacht te vragen voor de klimaatproblemen in de bergen. Na 79 dagen klimmen heeft hij zijn laatste top bereikt.

Climbing4Climate

Na een maandenlange planning was het eindelijk zover. Op 26 mei stapte Roeland in de trein op weg naar Morteratsch. Van daaruit was de Piz Bernina zijn allereerste top welke hij beklom. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het weer was onvoorspelbaar, hij moest 200 meter voor de top toch omkeren en had er 2 dagen voor nodig om deze top uiteindelijk te bereiken. Dat was het begin van een bijzonder avontuur om alle 82 vierduizenders van de Alpen in 1 zomer te beklimmen op een duurzame wijze. Dus zonder gebruik van gemotoriseerd vervoer en liften. Voor zover bekend gingen slechts twee Italianen en de Zwitser Ueli Steck hem daarin voor. Vrijdag 12 augustus, na 79 dagen klimmen, afdalen, fietsen, rusten, plannen is er met de laatste 2 bergen, de Dôme de Neige des Écrins en de Barre des Écrins, een einde gekomen aan zijn bijzondere avontuur.

“Het was zwaar, vooral met de wisselende en soms gevaarlijke omstandigheden op bepaalde bergen. De droogte van de bergen en de warmte zorgden ervoor dat routes moeilijker werden”, aldus Roeland.

Alles over Climbing4Climate

Klimaatproblemen

Het ging Roeland niet om de prestatie van het bereiken van de toppen, maar om het klimaat. Tijdens zijn reis riep Roeland iedereen die hem volgde op om zelf ook in actie te komen voor het klimaat. “We kunnen er wel over praten, maar we kunnen meer impact maken als men ook zelf actie onderneemt. Een beter klimaat begint vooral bij jezelf.”, aldus Roeland. Dat kan al met kleine acties als het minder eten van vlees, wassen op 30 graden, de was buiten te drogen hangen en reizen met de trein in plaats van met de auto. Zelf heeft hij zijn avontuur zo klimaatneutraal mogelijk volbracht. Hij heeft alles op eigen kracht gedaan, geen liften gebruikt, zich tussen de gebieden verplaats per fiets en op campings en in hutten overnacht.

Tijdens zijn tochten door de Alpen werd pijnlijk duidelijk wat er zich in de bergen afspeelt. Wat het klimaatprobleem met de bergen doet. Het was warmer dan ooit, waardoor routes als te gevaarlijk werden beschouwd en afgesloten werden, zoals de normaalroute op de Mont Blanc. Er werden recordhoogtes van het vriesniveau verbroken en een gletsjerbreuk in de Dolomieten eiste meerdere levens.

“Ik ben trots en voldaan dat ik zover gekomen ben, trots dat ik voor zoiets groots als het klimaat ben gaan staan, maar ook heel blij dat ik mijn hoofd en lichaam even rust kan geven...”, aldus Roeland.

Week van uitersten

Dat de Nederlandse bergsportwereld een week van uitersten beleefde bleek ook uit het bericht van afgelopen dinsdag. Toen overleed Roland Bekendam tijdens de beklimming van de Täschhorn in Zwitserland. Maastrichter Bekendam (64) was een zeer ervaren, toonaangevende alpinist en rotsklimmer in de Nederlandse klimwereld. Binnen de NKBV, de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging, was hij vele jaren betrokken bij de voorbereiding en begeleiding van expedities en alpiene klimprojecten.

Gouden bergen

Eerder deze maand al slaagden berggids Boris Textor en Niek de Jonge erin de 82 toppen in één seizoen te beklimmen. Daarmee werden zij de eerste twee Nederlanders die dat presteerden. Zij hadden 68 dagen nodig voor hun project Gouden Bergen.

Klimaatchallenge - Wat kan jij doen?

Klimaatchallenge - Wat kan jij doen?

Zoals Roeland zegt, een beter klimaat begint bij jezelf. We kunnen het wel roepen, maar het begint pas als je zelf actie onderneemt. Lees hier wat jij kant doen!

Kom in actie!

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut