MENU

Recordhoogte van het vriesniveau

Afgelopen zondag lag het vriesniveau, ofwel de nul-graden isotherm, in Zwitserland op 5184 meter, een nieuw record. Het hoogste niveau tot dusver lag op 5117 meter in 1995.

Record

"Het is al weken lang extreem warm weer, waarbij de temperaturen in de bergen nagenoeg niet onder nul kwamen."

Op dit moment zijn ook in de Zwitserse Alpen uitzonderlijk warme situaties. In de nacht van 24 op 25 juli is het record van de nul gradengrens gebroken op 5184 meter. De temperaturen hebben gevolgen voor het hooggebergte. Sneeuwvelden en gletsjers smelten en de permafrost die de losse rots op graten en wanden bijeenhield, schuift steeds verder op.

Reddingsdiensten met volle handen

Menno Boermans, vliegparamedicus bij Air Zermatt, ziet de gevolgen met eigen ogen. Reddingsdiensten, zoals de Air Zermatt in Wallis, hebben de handen vol aan het helpen van bergsporters in nood. Dagelijks worden reddingsacties uitgevoerd. Geëvacueerde alpinisten werden verrast door de lastige en gevaarlijke omstandigheden op de berg, maar gelukkig raakte niemand zwaar gewond. Ook in de nacht worden meldingen gedaan van rotslawines.

De condities op de drie- en vierduizenders van Wallis zijn zeer slecht. Passages zijn verijst, of de sneeuw is zeer zacht. Daarbij zijn de gletsjerspleten behoorlijk groot en open, de sneeuwbruggen zwak en komt op diverse bergen vermeert steenslag voor. Het gevolg hiervan is dat het steeds minder veilig is voor bergbeklimmers om zich in de zomer in het hooggebergte te begeven. Wie hoge toppen wil beklimmen doet er verstandig aan lange toeren uit te stellen of zijn vakantie steeds vroeger in het seizoen te plannen.

Negatief advies

Het berggidsenbureau van Zermatt zette eerder deze week de bergen Castor, Pollux en de Weissmies op de lijst met een negatief advies. Vanaf vandaag worden ook geen beklimmingen van de Matterhorn meer aangeboden.

Bergbeklimmen in een veranderend klimaat

Vanwege de veranderende condities, verschuiven veel berggidsen hoogalpiene beklimmingen of tochten met klanten naar het begin of juist het eind van de zomer, wanneer de condities stabieler zijn.

Wie zelfstandig op pad gaat, moet zijn eigen afwegingen maken. Informeer goed over de actuele condities en pas je doelen daaropaan. Verplaats je plannen voor hoogalpiene doelen zo nodig naar een ander jaar of ga eerder in het seizoen op pad wanneer de dooi nog niet is ingezet.

Lees meer