Het klimaat verandert. De versnelde opwarming van de aarde heeft invloed op routes en condities in de bergen. Als bergbeklimmer moet je daarom soms je plannen aanpassen.
Er is geen discussie zo actueel als die over het klimaat. De zeespiegel stijgt en gletsjers smelten. De bergen veranderen, dus ook de bergsport. Dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd is gestegen is niet nieuw. Wat minder bekend is, is dat de temperatuur in het hooggebergte twee tot drie keer zo snel stijgt. Zo ligt de 0-graden grens steeds vaker ver boven de 4000 meter, wat betekent dat gletsjers hard smelten en alpiene routes afbrokkelen.
Vanwege de veranderende condities, verschuiven veel berggidsen hoogalpiene beklimmingen of tochten met klanten naar het begin of juist het eind van de zomer, wanneer de condities stabieler zijn. Er wordt ook meer flexibiliteit gevraagd als je gaat bergsporten. Nu nog meer dan anders. Ook binnen het reisprogramma van Bergsportreizen houden we rekening met deze veranderingen. Enkele hoogalpiene tochten of beklimmingen worden eerder of later georganiseerd, zijn om veiligheidsredenen geschrapt of worden wat vaker ter plaatse aangepast aan de omstandigheden.
Maar wie zelfstandig op pad gaat, moet zijn eigen afwegingen maken. Goed geïnformeerd zijn en weten welke keuzes je hebt is belangrijk om een inschatting te maken van wat voor jou de juiste beslissingen zijn voor je bergsportvakantie. Wist je bijvoorbeeld dat veel van de klassieke routes van 50 jaar geleden vandaag de dag vrijwel onbegaanbaar zijn vanwege het risico op bergstort of omdat er enige tijd geleden al een stuk van de route is gevallen?
Klimaat en alpiene routes 3x3 risicomanagement
Zoek voor je op vakantie gaat, uit welke routes en tochten er goed begaanbaar zijn en check wat de condities zijn. Een mogelijke oplossing om instabiele condities te voorkomen is het verschuiven van je planning naar eerder of later in het jaar. Ga bijvoorbeeld op pad in april, mei of juni als de er minder warmte-onweer is en minder kans op steenslag omdat rotsen nog aan elkaar vastgevroren zitten. Of ga juist in september of oktober als de sneeuw verdwenen is.
Ga ook flexibel op pad zodat je tijdens je vakantie nog kan wisselen van locatie of activiteit. Staar je niet klem op één plan, maar ga met meerdere plannen naar de bergen. Neem behalve je stijgijzers ook je sportklimuitrusting mee, maar wees ook flexibel in het gebied dat je uitzoekt. Wees ook voorzichtig met klassieke alpiene routes van vroeger. Er zijn nieuwe routes die veiliger zijn om te klimmen.
Raadpleeg zo actueel mogelijke informatie. Gidsjes zijn ontzettend waardevol, maar kunnen direct na hun druk al verouderd zijn. Gebruik ze daarom alleen om je op de route te oriënteren, maar niet als basis voor je planning. Actuelere informatie vind je op platforms waar bergsporters informatie delen over routes en condities. Goede voorbeelden hiervan zijn de NKBV Tochtenwiki, Gipfelbuch.ch, Summitpost.com, CamptoCamp.org, Hikr.org, etc. De informatie op dergelijke sites staat of valt met de kennis en oordeelkundigheid van de poster. Check daarom ook de sites van VVV's, gidsenbureau's of berghutten.