Bij het plannen van je tocht is het belangrijk dat je weet wat je onderweg te wachten staat. Check daarom van tevoren wat de actuele condities zijn op jouw voorgenomen route. Dat doe je bijvoorbeeld met een online wandelrouteplanner, bij de lokale VVV of gidsenbureau of bij de berghut waar je wilt overnachten.
Soms is er sprake van lawinegevaar, soms zijn wandel- of klimroutes door steenslag gesloten of verlegd. Of misschien kom je onderweg wel zogeheten dolines tegen: een zinkgat dat bij sneeuw niet altijd even goed zichtbaar is.
Van dit soort situaties kun je beter vooraf op de hoogte zijn als je gaat wandelen in de bergen. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan. In de NKBV-Tochtenwiki voeren gebruikers hun ervaringen met condities in en zeker ook bij de berghut kun je rekenen op de meest actuele informatie.
We geven je een aantal tips waar je actuele condities online kan checken.
Websites waar je je gemaakte bergtochten kunt posten en waar je actuele info over routecondities vindt, bestaan al heel lang. Via de NKBV-Tochtenwiki werkt de NKBV samen met Duitse, Oostenrijkse en Zuid-Tiroolse Alpenverenigingen. Je kunt hier je eigen tochten plannen en bestaande routes en tochten downloaden. Ook kun je actuele routecondities vinden én zelf posten. Als basis hiervoor kun je Openstreetmap of de topografische kaarten van de Alpenverenigingen gebruiken. Je kunt hieraan verschillende lagen (overlays) toevoegen. Bijvoorbeeld de hellingshoek (30º, 35º en 40º), wat heel handig is voor skitouren. Je kunt tochten printen of opslaan in je GPS.
Het is raadzaam om altijd een fysieke kaart mee te nemen tijdens je tocht als back-up voor de wandelrouteplanner op je telefoon.
Met de Tochtenwiki-app heb jij je geplande tochten altijd bij de hand. Sla je route offline op, bekijk je locatie op de kaart en doe inspiratie op voor je volgende wandeling. Download de NKBV-Tochtenwiki app voor:
Behalve de NKBV-Tochtenwiki kun je ook een aantal andere websites checken als je gaat wandelen in de bergen. Er zijn websites voor bepaalde regio’s, landen of voor de gehele Alpen.
Ook social media kan je verder helpen om actuele route-informatie te vinden. In de Duitstalige Facebook-groep ‘Aktuelle Tourenbedigungen – Alpine Auskunft’ worden bijvoorbeeld tochten met datum, foto’s en actuele condities gedeeld. Ook kun je vragen stellen over de tocht die je gepland hebt.
Tot slot nog een tip:
Routecondities kunnen snel veranderen, dus gebruik je gezond verstand. Informatie van anderen kun je als basis
gebruiken, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die je voor en tijdens je tocht neemt. Een tocht
afbreken is geen schande en kan onder bepaalde omstandigheden zelfs verstandig zijn.
De meeste actuele routecondities van alpiene tochten, klimroutes, wandelroutes en skitouren kun je vaak online vinden. Vind je niks, ben je niet zeker of je de meest actuele info hebt enwil je de informatie controleren? Ga dan langs bij de lokale VVV, het gidsenbureau of vraag de huttenwaard van de hut waar je wilt overnachten. Hutten kun je meestal alleen telefonisch bereiken. Sommige regio’s, VVV’s of plaatsen hebben een bureau met alpiene adviseurs: je kunt langsgaan of bellen om vragen te stellen over de door jou geplande route. In het Duits heet dat bijvoorbeeld ‘Alpine Auskunft’. Als een regio dat aanbiedt, staat dat meestal op hun website.
Naast de actuele routecondities zijn ook de weersvoorspellingen en lawinecondities essentiële factoren om mee te nemen in je tochtplanning. Deze vind je niet in een wandelrouteplanner. Hoe je het weer in de bergen leert inschatten en waar je actuele informatie over de weersomstandigheden kunt vinden, ervaar je in ons artikel met video.
Wist je dat je als NKBV-lid bijdraagt aan de onderhoud van de wandelroutes en paden? Het snelle herstel na beschadiging van het pad is mogelijk doordat reparaties worden betaald vanuit het Gegenrecht Fonds. Als NKBV-lid draag je bij aan de ondersteuning van dit fonds.