MENU

Gletsjerbreuk in Dolomieten eist levens

Zondag 3 juli 2022, vond er een gletsjerbreuk plaats op de berg Marmolada in de Dolomieten, Italië. Hierbij zijn 11 mensen om het leven gekomen.

Breuk

Het ongeval vond plaats op de normaalroute van de Marmolada op de noordelijke flank van de berg. Door de breuk ontstond er een lawine van ijs, sneeuw en rotsblokken. De Italiaanse media melden dat de slachtoffers bergbeklimmers zijn. Er zouden op het moment van het ongeval twee groepen klimmers onderweg zijn geweest. Bijna een week na de gletsjerbreuk werd het laatste vermiste slachtoffer gevonden, waarmee het dodental naar elf stijgt.

Onbekende oorzaak

Er waren geen voortekenen dat er een deel van de gletsjer zou afbreken. Er spelen meerdere factoren mee, maar waarvan de klimaatverandering de belangrijkste lijkt. Op het moment van de breuk werd er op de top van de berg een recordtemperatuur van 10 graden gemeten. Bovendien was dit deel van de gletsjer de afgelopen jaren zo ver afgesmolten dat deze aan de onderzijde niet meer gestut werd.

Bergbeklimmers, toeristen en bewoners van het hooggebergte moeten 's zomers steeds vaker rekening houden met de gevolgen van het warmer wordende klimaat. Zo werd afgelopen week een route op de Mont Blanc aangepast, omdat er grote spleten in het ijs waren ontstaan. Daar werd op de top van 4808 meter 11 graden gemeten! Een aantal weken geleden meldden we nog dat een deel van Triftgletsjer in Zwitserland dreigde af te breken.

Laatste nieuws: www.repubblica.it

Naar de bergen

Ga jij deze zomer naar de bergen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Niet alleen vooraf aan je reis, maar ook tijdens je reis wanneer je in de bergen bent. Check elke ochtend de voorspellingen en de actuele situatie. Dan kan natuurlijk online en via handige apps, maar vaak is ook de huttenwaard op de hoogte van eventuele bijzonderheden. Wees flexibel, zodat je je plan gemakkelijk kunt aanpassen mocht dat nodig zijn.

Bergbeklimmen in een veranderend klimaatCheck routeconditiesKlimaat en alpiene routes

Confronterend

Ook berggids Roeland van Oss, die in zijn project Climbing4Climate alle 82 vierduizenders van de Alpen beklimt, merkt de verslechtering in de bergen. “Het was de afgelopen jaren al steeds wat minder, en nu na een winter met weinig neerslag en hoge temperaturen, gaat het verschrikkelijk snel,” zegt Roeland. “Het is helaas de ontwikkeling van de afgelopen jaren, het gaat maar door. Het is confronterend en heel triest om te zien.” Met Climbing4Climate vraagt Roeland aandacht voor deze ontwikkelingen.

Climbing4Climate

Klimaatchallenge - Wat kan jij doen?

Klimaatchallenge - Wat kan jij doen?

Zoals Roeland zegt, een beter klimaat begint bij jezelf. We kunnen het wel roepen, maar het begint pas als je zelf actie onderneemt. Lees hier wat jij kant doen!

Kom in actie!