MENU

Triftgletsjer in Saas-Grund dreigt af te breken

Na recent onderzoek op de Triftgletsjer boven Kreuzboden in Saas-Grund de afgelopen dagen, is gebleken dat zeer binnenkort 90.000m3 ijs zal afbreken. Dat heeft de gemeente van Saas-Grund in een bericht laten weten.

Als gevolg van de klimaatveranderingen nemen de gletsjers wereldwijd in omvang af. Ook de Triftgletsjer bij Saas-Grund krimpt al jarenlang flink, en heeft tussen 1986 en 2015 maar liefst 2 km in ijsmassa verloren. Sinds 2014 wordt de gletsjer door geologen nauwlettend in de gaten gehouden. Zo werd in september 2017 al veel beweging in de gletsjer waargenomen en brak er 150.000 m3 van de gletsjer af.

Opnieuw een breuk

Op basis van recent onderzoek en waarnemingen van de afgelopen dagen blijkt nu opnieuw een groot deel van de gletsjer af te breken, naar schatting ongeveer 90.000 m3 ijs. Dit zal naar verwachting zeer binnenkort in verschillende fasen plaatsvinden. Gebaseerd op ervaring zal het ijs aan de voet van de gletsjer tot stilstand komen.

Veiligheid voorop

De route voor bergbeklimmers die de Weismiess vanaf de Hohsaas-zijde willen beklimmen of afdalen is op dit moment (10-06-2022) gesloten. Voor meer actuele informatie kun je contact opnemen met de berggids Guide Allalin, die je ook graag adviseren over alternatieve routes (Berggids Allalin/Gorge Alpine, Beat Burgener, tel. +41 78 825 82 73, e-mail: beatburgener@bluewin.ch). De Weismiess kan wel vanuit de kant van Saas-Almagell beklommen worden. Twee andere mooie alternatieven die vanuit het Saasdal beklommen kunnen worden zijn Laggin (4010m) en Allalin (4027m). De lager gelegen wandelgebieden zullen hier echter geen hinder van ondervinden. De gemeente van Saas-Grund benadrukt dat ondanks dat de gletsjer permanent wordt geobserveerd, dit toezicht geen garantie voor de veiligheid van bergwandelaars en bergbeklimmers is. Gevaarlijke ijsbreuken kunnen zich op elk moment en zonder waarschuwing voordoen, ondanks toezicht. Iedereen die de Weismiess betreedt en beklimt doet dit geheel op eigen risico.

Bergbeklimmen in een veranderend klimaat

Het klimaat verandert. Dat heeft ook grote invloed op de klim- en bergsport. De versnelde opwarming van de aarde heeft invloed op routes en condities. Als bergbeklimmer moet je daarom soms je plannen aanpassen.

Meer informatie

Climbing4Climate: Roeland van Oss klimt voor het klimaat!

Klimmen voor het klimaat! Dat is wat UIAGM berggids en expeditie klimmer Roeland van Oss gaat doen. Met zijn project Climbing4Climate beklimt hij aankomende maanden alle 82 vierduizenders van de Alpen zo klimaatneutraal mogelijk.. Een project waarmee hij, samen met de NKBV, aandacht vraagt voor de klimaatproblemen en iedereen wil oproepen een steentje bij te dragen.

Kom ook in actie voor het klimaat

Bewust de bergen in

Klim- en bergsporten is fantastisch. Geen enkele sport is zo verbonden met de natuur als de onze. Als bergsporters hebben we een grote verantwoordelijkheid om deze te behouden en te beschermen. We zijn ons ervan bewust dat reizen naar de bergen impliciet altijd een duurzaamheidsimpact heeft. We proberen deze impact minimaliseren door verantwoorde keuzes te maken. Zo kunnen jonge en toekomstige generaties evenveel plezier hebben van de bergen als jij. Doe mee en ga bewust de bergen in.

Zo doe je dat