MENU

Normaalroute Mont Blanc niet meer beklommen

De combinatie van hoge temperaturen deze zomer en weinig sneeuw afgelopen winter maken het hooggebergte momenteel erg gevaarlijk. De normaalroute van de Mont Blanc wordt per vandaag (14 juli) niet meer beklommen door de Franse berggidsen aldus het Syndicat National des Guides de Montagne (SNGM). Per dag wordt bekeken hoe de conditie van de route zich ontwikkelt.

Het Couloir de Gôuter, altijd al berucht om de steenslag, staat momenteel dag én nacht bloot aan steenslag. Het is daardoor niet meer mogelijk om het couloir veilig over te steken. Op verzoek van berggidsen en klimmers had de Tramway du Mont Blanc eerder deze zomer al haar treinschema aangepast, om een vertrek eerder op de dag mogelijk te maken. Nu er gedurende de hele dag onvoorspelbare steenslag door het couloir naar beneden raast, zal ook een eerder vertrek geen soelaas bieden.

Hoger op de berg zijn dit voorjaar boven de Refuge Vallot op de Bossesgraat grote spleten ontstaan, waardoor de normaalroute al moeilijker begaanbaar werd. De spletenzone ligt ongeveer 200 meter onder de top (4808 meter) waar het begin juli bijna 11 graden boven nul was.

Fotocredit: Edward Bekker Fotocredit: Edward Bekker

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is de situatie vergelijkbaar. Onder andere bij de Wildspitze, nabij Sölden in het Ötztal, wordt afgeraden om deze via de populaire normaalroute te beklimmen.

Alarmerende ontwikkeling

We zien per jaar het ijs sneller smelten. Op veel klassieke beklimmingen en bij gletsjeroversteken heb je last van de gevolgen van de opwarming. Het verdwijnen van de permafrost (de voortdurend bevroren ondergrond waar sneeuw en ijs het cement vormen tussen de rotsen) leidt tot steenslag, instabiliteit en instortingsgevaar. Op basis van eerdere extreem droge jaren met hoge temperaturen in de zomer wordt gewaarschuwd voor rots instortingen boven de 3.000 meter in augustus.

Mer de Glace bij Chamonix | Fotocredit: Martijn Schell

Confronterend

Berggids Roeland van Oss, die in zijn project Climbing4Climate alle 82 vierduizenders van de Alpen beklimt, merkt de verslechtering in de bergen. “Het was de afgelopen jaren al steeds wat minder, en nu na een winter met weinig neerslag en hoge temperaturen, gaat het verschrikkelijk snel,” zegt Roeland. “Het is helaas de ontwikkeling van de afgelopen jaren, het gaat maar door. Het is confronterend en heel triest om te zien.” Met Climbing4Climate vraagt Roeland aandacht voor deze ontwikkelingen.

Klimaatchallenge - Wat kan jij doen?

Zoals Roeland zegt, een beter klimaat begint bij jezelf. We kunnen het wel roepen, maar het begint pas als je zelf actie onderneemt. Lees hier wat jij kan doen!

Bergbeklimmen in een veranderend klimaat

Vanwege de veranderende condities, verschuiven veel berggidsen hoogalpiene beklimmingen of tochten met klanten naar het begin of juist het eind van de zomer, wanneer de condities stabieler zijn.

Wie zelfstandig op pad gaat, moet zijn eigen afwegingen maken. Informeer goed over de actuele condities en pas je doelen daaropaan. Verplaats je plannen voor hoogalpiene doelen zo nodig naar een ander jaar of ga eerder in het seizoen op pad wanneer de dooi nog nog niet is ingezet.

Lees meer

Klimaatchallenge - Wat kan jij doen?

Klimaatchallenge - Wat kan jij doen?

Zoals Roeland zegt, een beter klimaat begint bij jezelf. We kunnen het wel roepen, maar het begint pas als je zelf actie onderneemt. Lees hier wat jij kant doen!

Kom in actie!