MENU

Oefeningen om fit de bergen in te gaan: Lage squat

Wandelen in de bergen is prettiger als je fit en mobiel bent. Thuis kun je de lage squatzit doen voor een betere mobiliteit in je enkels, knieën en heupen.

In Azië zitten ze zo dagelijks. Hier in Europa zie je dat niet iedereen meer in deze positie kan zitten. En dat terwijl deze oefening je heel erg helpt in je beweeglijkheid. Ook bij rug- en andere pijnklachten. We zitten tegenwoordig te veel en worden daardoor stijver. Wie een lage squatzit oefent, zorgt voor een betere mobiliteit in zijn enkels, knieën en heupen. Je kunt daardoor makkelijker bewegen in de bergen: je bilspieren, bovenbeenspieren en kuiten zijn mobieler.

Voordelen lage squat zit

  • Meer enkel mobiliteit = soepelere kuitspieren
  • Meer knie mobiliteit = soepelere bovenbeenspieren
  • Meer heup mobiliteit = sterkere en mobielere bilspieren

Doe elke dag de lage squatzit 1 à 30 minuten. Probeer dagelijks 1 tot 30 minuten in deze lage squat zit te zitten. Hoe vaker je het oefent, des te makkelijker het zal gaan. Aan het begin kan het zeker pittig zijn. Geef je lichaam de tijd om aan te passen. Drink bijvoorbeeld koffie in deze houding of pleeg een telefoontje. Je kunt de lage squatzit makkelijk er en moeilijker maken.

Makkelijker

  • Je hakken licht verhogen
  • Contra gewicht vastpakken
  • Iets vastpakken wat vast zit

Moeilijker

Maak je lage squatzit moeilijker door een serie van bewegingen te doen die je mobieler maken in je heupen.

Meer oefeningen

Jefferson Curl enkelstabiliteit split squat russian twist calf raise