Plan de andere tochten
Het liefst bouw je de tochten langzaam op. Na een makkelijke start volgt een iets langere tocht, tot je later in de week het hoogtepunt, de topper van de week kunt doen. In de winter beïnvloedt het weer vaak je planning en moet je andere keuzes maken. Op slecht weer dagen blijf je wellicht lager op de berg, in het bos. Terwijl bij goede omstandigheden die toptocht er wel in zit. Het helpt om aan het begin van de week al met een schuin oog naar de lange termijn weersverwachting te kijken. Soms weet je eigenlijk dan al, dat die ene tocht er niet inzit. Als je daar vroeg in de week eerlijk in bent, kun je meteen al alternatieven zoeken, zodat er geen topstress ontstaat.
Open gesprek
Het belangrijkste en ook het moeilijkste is om als groep open te blijven praten. Als die ene tocht er niet inzit, terwijl dat toch het echte doel was, dan is het voor sommigen moeilijk om dat te accepteren. Terwijl een ander misschien wel opgelucht is. Binnen een groep heb je altijd verschillende karakters en ook altijd verschillen qua conditie. Maak je de keuzes op gevoel, op je emotie of op basis van de gegevens? Probeer dat te benutten en door te vragen bij elkaar wat iemand echt vindt. Je hoeft geen ellenlange praatsessies te houden, maar zorg dat iedereen durft te zeggen wat hij/zij denkt of voelt. Het is daartoe handig als iedereen in de groep over minimaal elementaire basiskennis over alpien terrein en lawinecondities heeft. Anders ga je blind achter iemand aan, omdat je het zelf echt niet weet.
Valkuilen
In de lawinecursus komt het zeker aan bod: valkuilen! Vertrouwdheid, tunnelvisie, stoer gedrag, blindelings volgen, presteren onder sociale druk en poederstress zijn bekende fenomenen, die binnen een groep de beslissingen beïnvloeden. In de sneeuw is veiligheid een belangrijk thema. Maar los daarvan is de vakantie natuurlijk pas geslaagd, als je naast de mooie tocht en de uitdaging ook genoeg hebt kunnen genieten en gelachen met de groep.
Checklist
In diverse voor bergsporters beschikbare tools en checklists wordt inmiddels aandacht besteed aan de human factor. Het bestaan van een checklist an sich is geen garantie voor het maken van een goede beslissing. Een checklist moet ook gebruikt worden. Anne van Galen en John van Giels introduceren daarvoor een methode. Lees via onderstaande button meer hierover;
Beter beslissen in de bergen