MENU

De eerste stappen in de sneeuw: met een profi

Droom je van een mooie bergtocht door de maagdelijke sneeuw? Een wandeltocht door een wit winter wonderland. Maar ja, je hebt nog nooit één stap in de sneeuw gezet. Eigenlijk heb je geen idee waar je moet beginnen. Online kom je al snel van alles tegen. Maar waar moet je nu op letten? En welke opties zijn er?

Ga je als beginner sneeuwschoenwandelen of skiën?

Het goede nieuws: sneeuwschoenwandelen is makkelijk. Kun je wandelen in de bergen? Dan kun je dit ook. Je hoeft geen enkele ervaring te hebben. Dit in tegenstelling tot toerskiën of freeriden. Wil je op skies buiten de piste? Dan vraagt dat een goede skitechniek. Om op pad te gaan in de verse sneeuw moet je eerst leren skiën of snowboarden. Als eerste wintertocht is sneeuwschoenwandelen dus heel geschikt. Over de techniek hoef je je niet druk te maken. Dat leer je snel genoeg tijdens de tocht. Voor het inschatten van de sneeuwcondities en het bijbehorende lawinegevaar in bergachtig terrein heb je wel een professional nodig.

IML en UIGM berggids

Kies als je gaat sneeuwschoenwandelen in de bergen altijd voor een gediplomeerde gids. Dit kan een berggids zijn (UIAGM) of een International Mountain Leader (ML). Beiden hebben een opleiding gevolgd om professioneel in de bergen op pad te gaan. Ze hebben allebei veel ervaring met het wandelen in de sneeuw. Een berggids gaat ook op ski's op pad en zal daar meestal voor kiezen. De meeste sneeuwschoenwandelingen, die je vanuit Nederland boekt, worden dan ook begeleid door een IML-er. Een International Mountain Leader heeft een driejarige opleiding gevolgd. Een IML-er heeft veel kennis over sneeuw, het weer, de bergen en de natuur. Elke gids (berggids én IML) past de tocht aan aan de wensen en mogelijkheden van de groep.

Meer over berggidsen en IML-ers

Alles over sneeuwschoenwandelen

Alles over sneeuwschoenwandelen

Wil je graag meer weten over sneeuwschoenwandelen? Lees hier alles over sneeuwschoenwandelen.

Ontdek

Ter plekke een profi inhuren

Als je graag wilt proeven van sneeuwschoenwandelen kun je heel goed zelf een vakantie plannen in de Alpen. Je boekt een hotel of een appartement in de bergen, net als je wellicht in de zomer doet. Kies bij voorkeur een gebied met veel winterwandelpaden. Op deze paden kun je zelf de eerste stappen zetten in de sneeuw. In de Alpen kun je bij het gidsenbureau een berggids inhuren om een dag te gaan sneeuwschoenwandelen. Vaak wordt dit als vaste activiteit georganiseerd. Zo kun je een dagje ontdekken hoe het is om op sneeuwschoenen door de verse sneeuw te banjeren. Bij deze optie regel je zelf onderdak, een gids en materiaal.

Huis geregeld vanuit Nederland

Wil je echt op avontuur en je een week onderdompelen in de sneeuw, kies dan voor een sneeuwschoen-wandelreis. In Nederland zijn een aantal organisaties en zelfstandige IML-ers die sneeuwschoentochten aanbieden. Elke organisatie is anders, de één maakt meer sportieve tochten, bij de ander gaat het meer om het ontdekken van de natuur. Kijk gewoon wat bij jou past. Natuurlijk let je op reisvoorwaarden, de prijs en wat er inclusief en exclusief is. Maar het belangrijkst is dat er gekwalificeerde gidsen meegaan.

Tocht uitzoeken

Hoe fit moet je zijn voor welke tocht? Het lastigst bij het uitzoeken is wellicht het inschatten van de zwaarte van de tocht. Probeer om eerlijk naar jezelf te kijjken wat je kunt en wat je wilt. Hoe goed is jouw conditie? Hoe sterk ben je? En dan niet ten opzichte van je collega's die nooit sporten, maar ten opzichte van de eisen van de tocht. Die eisen staan vaak vermeld op de website. Hoeveel hoogtemeters of kilometers loop je en hoe zwaar is je rugzak? Loop je in de zomer geregeld in de bergen, dan zeggen deze getallen je wel wat. Loop je alleen nog maar in Nederland, denk er dan goed aan, dat die afstanden zich niet laten vergelijken. Kies bij twijfel voor een makkelijke tocht of neem contact op met de organisatie waar je wilt boeken.

Sneeuwschoenwandelen ook iets voor jou!

Altijd al een keertje willen sneeuwschoenwandelen? Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, organiseert prachtige sneeuwschoentochten en -cursussen. Neem snel een kijkje!

Lees meer

Reisorganisatie van de NKBV
Reisorganisatie van de NKBV

Luxe en genieten of romantisch en afzien?

Bij een wandelreis kun je kiezen tussen een standplaatstocht of een trektocht. Bij een standplaatstocht slaap je op één plek. Vanuit een hut of hotel maak je dagtochten. Soms rij je hierbij met de auto of het ov nog ergens heen. Bij een trektocht trek je, op je sneeuwschoenen, van de ene naar de andere plek. Dit zijn vaak verschillende berghutten. Je hebt tijdens de tocht alles mee op je rug; dat maakt het zwaarder. Meestal ben je verder weg van de bewoonde wereld. Zo slaap je soms in kleine hutjes midden in de bergen. De accommodatie bij een standplaatstocht is vaak wat luxer. Een warme douche of misschien wel een sauna en lekker eten in een restaurant in het dal is toch wat anders dan een maaltijd bij een houtkachel in een berghut.

Materiaal inclusief

Naast het plannen en boeken van de reis heb je ook materiaal nodig. Sneeuwschoenen en wandelstokken bijvoorbeeld. Daar heb je allerlei verschillende soorten in. Daarnaast is lawine-veiligheidsmateriaal essentieel (pieper, schep en sonde) als je in alpien terrein komt. Bij sommige tochten zijn lawine-materiaal en sneeuwschoenen inbegrepen, bij anderen kun je de spullen huren. Heeft de organisatie waar je boekt deze mogelijkheid niet, dan is dit materiaal ook los te huren. Laat je in dat geval wel adviseren door de organisatie waar je boekt, zodat je op pad gaat met het juiste materiaal.

Als beginner kies je verstandig door met een IML-er of een berggids de sneeuw in te gaan.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht