In diverse voor bergsporters beschikbare tools en checklists wordt inmiddels aandacht besteed aan de human factor. Het bestaan van een checklist an sich is geen garantie voor het maken van een goede beslissing. Een checklist moet ook gebruikt worden. Anne van Galen en John van Giels introduceren daarvoor een methode.
Op deze pagina verwijzen we je naar een bewerking van het artikel dat voorjaar 2019 verscheen in het Duitstalige vakblad Berg- und Steigen downloaden. Het oorspronkelijk artikel was geschreven voor mountain leaders, berg- en skigidsen en anderen die met deelnemers onderweg zijn in de bergen. Op verzoek van de NKBV hebben de auteurs, beide international mountain leader en NKBV hoofdinstructeur, dit artikel vertaald en bewerkt voor NKBV kader en anderen die interesse hebben in dit belangrijke onderwerp.
In dit artikel bieden we praktische tips en hulpmiddelen om systematisch te komen tot betere beslissingen in de bergen. Het artikel is opgedeeld in twee delen. In deel één bieden we handvatten om beter te begrijpen welke emotionele en mentale processen zich kunnen afspelen bij individuen en groepen die inschattingen maken en beslissingen nemen.
In diverse voor bergsporters beschikbare tools en checklists wordt inmiddels aandacht besteed aan de human factor. In bijvoorbeeld de 3x3 methode van Werner Munther, FACETS, en het recentere SOCIAL2 worden bergsporters uitgenodigd om oog te hebben voor onder meer de omvang van de groep, de skills van deelnemers, de verwachtingen van eenieder, de tijdsplanning, communicatie, leiderschap etc.
Maar hoe vaak is het niet voorgekomen dat je je pas ná een trip, een ongeluk of een bijna ongeluk, realiseerde dat je zo’n checklist had moeten gebruiken. Het bestaan van een checklist an sich is geen garantie voor het maken van een goede beslissing. Een checklist moet ook gebruikt worden.
Lees meer en download het artikel van Anne van Galen, John van Giels van februari 2020.
Samen uit, samen thuis, was de afspraak vooraf. Maar als de uitdaging lonkt, blijkt hoe karakters verschillen en afspraken boterzacht zijn. Dat ontdekte Joep Dohmen afgelopen zomer toen hij met een groep vrienden op pad was in de Alpen. Natuurlijk hadden we gehoord over alle dodelijke ongevallen van bergbeklimmers deze zomer. Zoals dat gezinsdrama in het Mont Blancmassief, toen een huisarts uit Almere en zijn drie kinderen weggleden op een ijshelling. Een week vóór ons jaarlijkse klimweekeinde in de Alpen kwam ook nog een plaatsgenoot om. Honderden meters diep gevallen, in het zicht van de top...
Lees meer in het artikel dat verschenen is in Hoogtelijn 2/2009.