Duurt het nog even voor je weer naar de bergen gaat? Blijf wandelen, ook in Nederland! Zo blijf je fit, train je je benen en ontdek je nieuwe plekken in de Nederlandse natuur. Wij geven je 5 wandeltips in Nederland, zodat je straks getraind de bergen weer in kunt.
Duivelsgrot (Foto: Petra Vroomen)
De Dutch Mountain Trail is een 101 kilometer lange wandeltocht in Zuid-Limburg, op initiatief van het Dutch Mountain Film Festival. Het is niet de langste, maar wel de zwaarste wandelroute van Nederland. Je krijgt er zelfs bijna dat echte berggevoel van! De wandeltocht bestaat uit vier verschillende trajecten en loopt van station Eygelshoven in Kerkrade naar station Maastricht. Onderweg passeer je de Seven Summits, de zeven hoogste toppen van Limburg. Net als in de bergen loopt de tocht voornamelijk over onverharde wegen en kom je langs prachtig natuurschoon. Van snelstromende beekjes, rotswanden en weides tot bijzondere vergezichten. Sneeuwvelden en vierduizenders zal je hier niet tegenkomen, maar toch biedt deze route genoeg uitdaging voor geoefende wandelaars. Vergis je vooral niet in de pittige klimmetjes naar de toppen, want die ga je zeker voelen in je kuiten!
IVN Trektochten zijn volledig verzorgde meerdaagse wandelingen door Nederlandse natuurgebieden. Met de app IVN Routes kun je navigeren en uitrusten en overnachten doe je bij Gastheren- en vrouwen van het Landschap. Deze lokale ondernemers zijn onderdeel van het speciale IVN-programma en beheren campings met trekkershutten, B&B’s en andere bijzondere accommodaties. Via de app krijg je – naast routebeschrijvingen - elke dag informatie over de omgeving. De dagetappes zijn 15 à 22 kilometer lang en in totaal ben je tussen de drie en vijf dagen onderweg. De wandelroutes liggen in prachtige natuurgebieden, waar je onder andere via heidevelden, bossen en vestingsteden loopt. Boekingen kunnen gemaakt worden via Avontuur Dichtbij.
Bergwandelen alleen in het buitenland? Zeker niet, ondanks dat ons kleine kikkerlandje voornamelijk plat is, zijn er zeker wel wandelroutes te vinden die via pittige heuvels lopen. Neem bijvoorbeeld de bovengenoemde Dutch Mountain Trail of de Montferlandse Toppentocht. Tijdens deze tochten pak je toch flink wat hoogtemeters mee en kun je op een goede manier werken aan je conditie. De rust, kalmte en vergezichten die je onderweg ervaart zijn mooie bonuspunten. Ben jij ook op zoek naar wat extra uitdaging? We hebben meerdere artikelen voor je gebundeld over bergsportactiviteiten in Nederland.
Wil je eens een ander soort wandeling ervaren dan eentje door het bos, de duinen of het strand? Denk dan eens aan de wandelroutes over zogenaamde klompenpaden. Dit zijn wandelingen over boerenland in de provincies Gelderland en Utrecht. De klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waardoor de kans bestaat dat je soms vee tegenkomt. Je wandelt veel over onverharde paden en door gras, hoge wandelschoenen zijn dus aan te raden. Wandelen langs een klompenpad is een echte unieke ervaring: de combinatie van wandelen over herstelde historische paden en boerenland zorgt voor afwisseling en biedt zelfs wat avontuur als je over hekjes klimt, loopplanken oversteekt of dwars door een kudde koeien moet lopen. Langs de route staat bewegwijzering, maar je kunt ook de app downloaden of een kaart uitprinten van de website.
Samen met Streekpaden vormen de Lange-Afstand-Wandelpaden in Nederland een routenetwerk van ongeveer 12.000 kilometer. De minimaal 150 kilometer lange routes worden bewegwijzerd door wit-rode markering en in totaal vind je er in ons land 23. De LAW’s lopen langs de mooiste stukjes van Nederland, zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen. Onderweg loop je door bossen, heide of langs pittoreske dorpen en steden. De 23 routes zijn verschillend van aard en daarom zit er voor iedereen wel wat bij. Of je nu puur wilt genieten van de natuur of ook een bezoekje wilt brengen aan een historische stad, het kan allemaal.
We hopen dat we jullie met deze twee mooie routes geïnspireerd hebben om ook eens in Nederland een meerdaagse wandeltocht te maken en op die manier alvast te trainen voor je aankomende huttentocht. Wil je graag een huttentocht lopen, maar weet je nog niet zo goed welke? Wij hebben in eerdere blogs drie prachtige tochten in Oostenrijk, Italië, Zwitserland en de Pyreneeën voor je op een rijtje gezet.