MENU

Drie huttentochten in Oostenrijk

Oostenrijk is een geliefd bergsportland onder Nederlandse vakantiegangers. In de winter voor de wintersport, en in de zomer voor de fanatieke bergwandelaars. Geen wonder, want je kunt er de meest uiteenlopende wandelingen maken. Slingerend door de dalen maak je relatief eenvoudige wandelingen, ook met kinderen. Zoek je meer de hoogte op, dan kun je er uitdagende tochten maken. Boven de boomgrens naar gletsjers met eeuwige sneeuw, of klimmend naar de top.

In de voetsporen van bergbeklimmer Peter Habeler

De eerste huttentocht is de Peter-Habeler-Runde. Dit is een tocht van zes etappes rondom de bergtoppen van de westelijke Zillertaler Alpen. De bekende Oostenrijkse bergbeklimmer Peter Habeler is de naamgever van deze wandeling. Ter ere van zijn zeventigste verjaardag kreeg de klimmer uit Mayrhofen zijn eigen ‘runde’. Habeler is bekend van de eerste beklimming van de Mount Everest zonder extra zuurstof, samen met Reinhold Messner.

De huttentocht door het Zillertal is lang niet zo zwaar als de uitdaging van deze twee mannen, al moet je wel een ervaren bergwandelaar met een goede conditie zijn. Officieel start de tocht in Vals im Wipptal, maar doordat het een rondwandeling is, kun je ook op andere plekken op de route instappen. In totaal leg je 41,2 kilometer af in zeven dagen. Als je de hele ronde loopt tenminste.

Het Tiroler Zillertal is sowieso een aanrader voor een wandelvakantie. Met 200 kilometer aan wandelpaden zit je hier altijd goed, variërend van slingerende paadjes door de alpenweide tot steile bergpaden waar je moet opletten waar je je voeten neerzet. Tijdens de huttentocht loop je door het Natuurpark Zillertaler Alpen en heb je kans om gemzen en marmotten te spotten. Het is aan te raden om je overnachtingen vooraf te boeken, zeker in de vakantieperiodes.

Wil je meer lezen over deze wandeling, lees dan de blog.

Blog

Vind jouw ideale berggebied

Vind jouw ideale berggebied

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? Laat je inspireren door de mooiste berggebieden.

Ontdek

Huttentocht van 100 kilometer: de Stubaier Höhenweg

Voor echte doorgewinterde bergwandelaars die méér willen, is daar de Stubaier Höhenweg. Dit is met een lengte van bijna 100 kilometer één van de mooiste, maar ook één van de meer uitdagendere routes. In totaal leg je ook nog eens zo’n 8000 hoogtemeters af. Om het Stubaital te ontdekken heb je een goede conditie nodig en geen hoogtevrees. Toch wordt deze route ook vaak aangeraden voor gezinnen. Dat komt omdat de etappes erg verschillen in moeilijkheidsgraad. Zo heb je etappes die over groene en vrijwel vlakke alpenweiden voeren, maar zijn er ook steile beklimmingen richting de top.

De echte wandelfanaat loopt de hele route achter elkaar in zeven dagen, maar dat hoeft niet. Je kunt namelijk elke berghut relatief eenvoudig bereiken vanuit het dal. Sowieso kun je er gemakkelijk reizen met het openbaar vervoer en dan naar de hut lopen. Op die manier kun je één of meerdere etappes als losse wandelvakantie lopen en kun je de zwaarste etappes achterwege laten als je met kinderen wandelt.

Geniet tijdens je wandeling van de Stubaier Höhenweg van het prachtige uitzicht over het Subaital, de gletsjers en meren die je tegenkomt en natuurlijk van de typisch Oostenrijkse gastvrijheid in de gezellige hutten onderweg.

Informatie OVER HET STUBAITAL

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen

Zevendaagse rondwandeling in de oostelijke Alpen

Tot slot een prachtige wandeling in de oostelijke Alpen. In Stiermarken loop je de Gesäuse Hüttenrunde door het gelijknamige Nationale Park. Start- en eindpunt van de huttentocht is het historische Admont met het prachtige benedictijnenklooster. Toeristen weten Admont te vinden, het is dan ook een leuke plek om vooraf of na je wandeling te verblijven. Er zijn verschillende alternatieve routes, naast deze zevendaagse variant kun je ook de vijfdaagse Gesäuse-Runde wandelen. Hoe dan ook dompel je je onderweg onder in het natuurgeweld, de rust en geweldige uitzichten.

Foto: Elmar Teegelbeckers

Gesäuse mag dan wat onbekender zijn bij de gemiddelde Nederlandse vakantieganger, dat is niet terecht. De imposante rotswanden van het Gesäusegebergte met de wilde rivieren Salza en Enns liggen midden in het nationale park van Stiermarken. De natuur wordt hier streng beschermd en je beleeft hier nog de ongerepte wildernis op de steile en typische kalkbergen.

Tijdens je wandeltocht loop je via de glooiende almen richting de steile bergtoppen. Het uitzicht in ongeëvenaard en je valt stil als je de zonsondergang bekijkt vanuit de traditionele berghut waar je die avond overnacht. Natuur en avontuur in Gesäuse, exact zoals je van een berghuttentocht verwacht.

Wil je duurzaam verblijven in Gesäuse Nationaal Park? Wellicht is het duurzame Bergsteigerdorf Johnsbach iets voor je.

Bergsteigerdorfer Johnsbach

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht