Houttuinlaan 16A
3447 GM Woerden
Als Alpiene Instructeur Zomer geef je C1/ J1, of (na een aantekening) C2/ J2 zomercursussen, zowel bij de NKBV, Bergsportreizen, als studentencursussen van de NSAC. Je wordt opgeleid om deze cursussen zelfstandig met een andere instructeur te leiden. Ook is het mogelijk dat je naast een hoofdinstructeur of UIAGM-berggids komt te staan. De alpiene specialisatiecursus en masterclass begeleid je altijd met een hoofdinstructeur, of UIAGM-berggids.
De fijne kneepjes van het instructeursvak leer je op je eigen tempo en vooral in de praktijk. Zo bepaal je deels je eigen leerroute die bestaat uit lesdagen, theorie opdrachten en twee weken praktijk in de Alpen inclusief examen momenten. Tijdens de praktijkdagen word je begeleid door een berggids en een praktijkbegeleider.
In de lessen en theorieopdrachten komen de volgende onderwerpen aan bod:
Na diplomering kun je aan de slag als alpiene instructeur. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. De Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.
Het NKBV diploma AI3Z is nationaal gecertificeerd door NOC*NSF. In de Alpenlanden wordt deze functie alleen erkend bij het in verenigingsverband verzorgen van alpiene cursussen (dus NKBV-cursussen en -reizen). Wil je op commerciële basis cursussen en tochten verzorgen, dan heb je een UIAGM-gidsendiploma of IML-diploma nodig.
Om deel te nemen aan de opleiding tot Alpiene Instructeur 3 Zomer, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:
Zorg dat je bij je inschrijving jouw motivatie en tochtenlijst apart opstuurt naar opleidingen@nkbv.nl
Voor de opleiding zijn per cyclus een maximaal aantal plaatsen beschikbaar. Om de plaatsen zo optimaal mogelijk te vullen wordt door de AOC een selectie gemaakt aan de hand van een pre-selectie. Deze pre-selectie vindt plaats op basis van tochtenlijst en beschikbare informatie en gesprekken tijdens een intakedag. Het kan hierdoor voorkomen dat je voldoet aan de eisen, maar je helaas niet wordt uitgenodigd vanwege het grote animo.
Het maximaal aantal studiebelastingsuren voor de opleiding tot Alpiene Instructeur 3 is ongeveer 150 uur. Afhankelijk van wat je al kunt loop je sneller of minder snel door de stof heen. De opleiding bestaat uit:
Je sluit je opleiding af met een aantal proeven van bekwaamheid. De proeven van bekwaamheid bestaan uit een schriftelijk portfolio, waarin je jouw uitgewerkte opdrachten en een verslag van de praktijkweken hebt verzameld. Vervolgens doe je een aantal praktijkproeven waaronder lesgeven, eigen- en technische vaardigheid.
Stop je met de opleiding voordat je het diploma hebt behaald? Vraag dan deelcertificaten aan voor de onderdelen die je wel succesvol hebt afgesloten.
Heb je de opleiding voor AI3Z succesvol afgerond, dan kun je bij de NKBV eenvoudig doorstromen naar de opleiding tot Hoofdinstructeur Winter (HI4Z), praktijkbegeleider of naar Alpiene Tochtleider 3 of 4. Vraag altijd naar de mogelijke vrijstellingen voor delen van de opleiding.
Wil je als alpien kaderlid ook sportklimcursussen gaan geven in de rots, dan kun je vrijstellingen krijgen voor toetsonderdelen of voor delen van de opleiding.
De opleiding tot Alpiene Instructeur 3 zomer wordt onder voorbehoud eenmaal per twee jaar georganiseerd. De eerstvolgende opleiding staat in de planning voor 2025. De inschrijving is nu geopend. De planning wordt nog gemaakt.
De deadline voor inschrijven is: 11 januari 2025
Zorg dat je bij je inschrijving jouw motivatie en tochtenlijst apart opstuurt naar opleidingen@nkbv.nl
Overige data:
25 januari 2025: Intake en selectiedag
15 maart 2025: Theoriedag 1 te Woerden
12 april 2025: Theoriedag 2 te Woerden
24-25 mei 2025: Opleidingsweekend
Zomer 2025 (vanaf 13 juli - n.t.b.): Praktijkweken in de Alpen
Je kan je inschrijven via de NKBV Academie agenda, of klik:
De NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de opleiding. In de leeromgeving werk je aan opdrachten en lever je ze in.
Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:
Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl
Na diplomering kun je aan de slag als alpiene instructeur. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen.
Je volgt eens per jaar in totaal één dagdeel aan algemene bijscholing(en). Daarnaast doe je eens per drie jaar mee aan een bijscholing in het Alpiene terrein en volg je eens per drie jaar één dag medische bijscholing.
Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Onder andere de Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.