MENU

AI3Z

Alpiene Instructeur 3 zomer

Alpien

Alpiene Instructeur 3 zomer

Als Alpiene Instructeur Zomer geef je C1/ J1, of (na een aantekening) C2/ J2 zomercursussen, zowel bij de NKBV, Bergsportreizen, als studentencursussen van de NSAC. Je wordt opgeleid om deze cursussen zelfstandig met een andere instructeur te leiden. Ook is het mogelijk dat je naast een hoofdinstructeur of UIAGM-berggids komt te staan. De alpiene specialisatiecursus en masterclass begeleid je altijd met een hoofdinstructeur, of UIAGM-berggids.

Wat houdt het in?

De fijne kneepjes van het instructeursvak leer je op je eigen tempo en vooral in de praktijk. Zo bepaal je deels je eigen leerroute die bestaat uit lesdagen, theorie opdrachten en twee weken praktijk in de Alpen inclusief examen momenten. Tijdens de praktijkdagen word je begeleid door een berggids en een praktijkbegeleider.

In de lessen en theorieopdrachten komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Tochtenplanning
 • Oriëntatie
 • Weerkunde
 • Alpiene veiligheid/gevaren
 • Führungstechnik (alpiene techniek)
 • Reddingstechnieken
 • Lawinekunde (zomer)
 • Didactiek en groepsdynamica
 • Recht en ongevalskunde
In de eerste maanden in Nederland ligt de nadruk op het vergroten van je theoretische kennis en didactische vaardigheden. Je maakt een aantal theoretische opdrachten die aansluiten op wat je in de praktijk gaat doen. Als de ingeleverde opdrachten als voldoende zijn beoordeeld, mag je doorstromen naar het praktijkdeel in de Alpen. Daar word je in een twee weken opgeleid tot volwaardig Alpiene Instructeur. Naast het toetsen en verbeteren van je klimvaardigheden, wordt er ook heel veel van je didactische vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel gevraagd.
Mocht je vragen over de opleiding, je rol als instructeur of andere vragen hebben, neem dan gerust contact op met de AOC (mail: aoczomer@nkbv.info)
Wat wordt er van je verwacht (inzetbereik)

Na diplomering kun je aan de slag als alpiene instructeur. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. De Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.

Nationaal gecertificeerd

Het NKBV diploma AI3Z is nationaal gecertificeerd door NOC*NSF. In de Alpenlanden wordt deze functie alleen erkend bij het in verenigingsverband verzorgen van alpiene cursussen (dus NKBV-cursussen en -reizen). Wil je op commerciële basis cursussen en tochten verzorgen, dan heb je een UIAGM-gidsendiploma of IML-diploma nodig.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de opleiding tot Alpiene Instructeur 3 Zomer, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:

 • Diploma MBO4, HAVO, VWO of equivalent;
 • Leeftijd van minimaal 21 jaar oud;
 • NKBV-lidmaatschap + bergsportverzekering;
 • Je moet aan alle opleidingsdagen kunnen deelnemen;
 • Een geldig EHBBO-certificaat, of dit behalen vóór deelname aan de praktijkweek;
 • Sociaal vaardig;
 • Affiniteit met het leiden van groepen;
 • Minimaal drie jaar zelfstandige alpiene klim ervaring op vergevorderd niveau met minimaal 25 ‘klassieke’ alpiene touren in alle soorten terrein en veel ervaring in basisterrein, waarvan minimaal 10 touren op ZS/AD niveau:
  • Zelfstandig is zonder gids of instructeur, met tocht genoten met evenveel of minder ervaring;
  • Klassiek zijn (overwegend) niet ingerichte routes in gecombineerde terrein gedurende de tocht (bijvoorbeeld gletsjer, graat, sneeuw, etc.). Uitgangspunt is dat tochten in gidsjestijd van hut tot hut geklommen worden in verschillende gebieden in de alpen;
 • Je kunt in rots soepel 5a voorklimmen;
 • Diploma Sportklimbegeleider 2 Outdoor met geldige licentie (of soortgelijk aantoonbaar niveau).

Zorg dat je bij je inschrijving jouw motivatie en tochtenlijst apart opstuurt naar opleidingen@nkbv.nl

Voor de opleiding zijn per cyclus een maximaal aantal plaatsen beschikbaar. Om de plaatsen zo optimaal mogelijk te vullen wordt door de AOC een selectie gemaakt aan de hand van een pre-selectie. Deze pre-selectie vindt plaats op basis van tochtenlijst en beschikbare informatie en gesprekken tijdens een intakedag. Het kan hierdoor voorkomen dat je voldoet aan de eisen, maar je helaas niet wordt uitgenodigd vanwege het grote animo.

Algemene voorwaarden

Kosten

Omdat de NKBV flink investeert in jouw opleiding tot Alpiene Instructeurs 3, hoef je slechts € 100 aan theorie kosten te betalen (prijswijzigingen voorbehouden). Dit is inclusief centrale lessen en lesmateriaal via digitale leeromgeving, de docenten, gidsen, leercoach en proeven van bekwaamheid. Wel zijn de literatuur, je reis- en verblijfkosten en overige kosten voor eigen rekening, wat neerkomt op ongeveer € 1.000 in kosten in totaal.
De NKBV verlangt van de (nieuwe) instructeurs om minimaal 3 cursussen in 6 jaar te verzorgen. Daarna hoopt de NKBV nog lang gebruik te mogen van haar kader. Met deze inspanningsverplichting kunnen wij het voor leden door leden principe biljven uitdragen.

Examinering

Studiebelasting

Het maximaal aantal studiebelastingsuren voor de opleiding tot Alpiene Instructeur 3 is ongeveer 150 uur. Afhankelijk van wat je al kunt loop je sneller of minder snel door de stof heen. De opleiding bestaat uit:

 • 3 verplichte lesdagen
 • Een aantal opdrachten
 • Een praktijkweek
 • Een examenweek
 • Afspraken plan je naar behoefte met je leercoach

Je sluit je opleiding af met een aantal proeven van bekwaamheid. De proeven van bekwaamheid bestaan uit een schriftelijk portfolio, waarin je jouw uitgewerkte opdrachten en een verslag van de praktijkweken hebt verzameld. Vervolgens doe je een aantal praktijkproeven waaronder lesgeven, eigen- en technische vaardigheid.

Stop je met de opleiding voordat je het diploma hebt behaald? Vraag dan deelcertificaten aan voor de onderdelen die je wel succesvol hebt afgesloten.

Doorstromen

Heb je de opleiding voor AI3Z succesvol afgerond, dan kun je bij de NKBV eenvoudig doorstromen naar de opleiding tot Hoofdinstructeur Winter (HI4Z), praktijkbegeleider of naar Alpiene Tochtleider 3 of 4. Vraag altijd naar de mogelijke vrijstellingen voor delen van de opleiding.

Wil je als alpien kaderlid ook sportklimcursussen gaan geven in de rots, dan kun je vrijstellingen krijgen voor toetsonderdelen of voor delen van de opleiding.

Inschrijven

De opleiding tot Alpiene Instructeur 3 Zomer wordt onder voorbehoud eenmaal per twee jaar georganiseerd. De eerstvolgende opleiding staat in de planning voor 2024. De inschrijving is nu geopend. De planning wordt nog gemaakt.

De deadline voor inschrijven is: 6 januari 2024

Zorg dat je bij je inschrijving jouw motivatie en tochtenlijst apart opstuurt naar opleidingen@nkbv.nl

Je kan je inschrijven via de NKBV Academie agenda, of klik:

Eerstvolgende opleidingen/bijscholingen

Helaas...

Er zijn bij dit artikel geen bijpassende opleidingen.

{* course.start_date_day *}
{* course.start_date_month *}
{* course.name *} {* course.course_achievement_license_type *}
{* course.start_date *} t/m {* course.end_date *}
{* course.organisation_name *}
Digitale leeromgeving

De NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de opleiding. In de leeromgeving werk je aan opdrachten en lever je ze in.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

Na diplomering kun je aan de slag als alpiene instructeur. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen.

Je volgt eens per jaar in totaal één dagdeel aan algemene bijscholing(en). Daarnaast doe je eens per drie jaar mee aan een bijscholing in het Alpiene terrein en volg je eens per drie jaar één dag medische bijscholing.

Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Onder andere de Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.

Bijscholingen