MENU

In gesprek met: Alpiene Instructeur 3 Zomer

Regien Winnubst en Anna Kuiken gingen met elkaar in gesprek over hun ervaring als Alpiene Instructeur. Regien heeft al jarenlange ervaring, terwijl Anna net geslaagd is voor de opleiding tot Alpiene Instructeur 3 Zomer. Hoe kijken zij aan tegen de opleiding en het geven van cursussen? Lees er hier meer over!

IJsparcours

IJsparcours © Martijn Schell

Waarom wilde jij de opleiding tot Alpiene Instructeur 3 Zomer volgen?

Anna: ‘’Ik neem weleens vrienden mee de bergen in. Ze zijn altijd erg enthousiast als ze voor het eerst in de bergen komen en daar word ik zelf ook erg enthousiast van. De Nederlandse klimcommunity heeft veel voor me betekend, en ik wil iets terugdoen en betrokken blijven nu ik in Frankrijk woon. Ook vind ik het belangrijk dat vrouwen goed vertegenwoordigd zijn in de bergsport.'' Regien kan zich hierin vinden. ‘’Dat had ik ook. Ik wilde een rolmodel zijn voor anderen en mezelf verder ontwikkelen als alpinist.’’

Wat doet een Alpiene Instructeur?

‘’Als Alpiene Instructeur begeleid je de C-cursussen en/of jeugdcursussen van Bergsportreizen of de NSAC, specifiek de C1/C2/J1/J2’’, vertelt Anna. ‘’Je gaat een week op pad met je cursisten en een gids of hoofdinstructeur. In het begin oefen je vooral veel in het terrein, zoals blokkenterrein en lopen op stijgijzers. Veiligheid is ook een belangrijk aspect. Natuurlijk maak je ook tochten. Het doel is om cursisten op te leiden tot zelfstandige alpinisten.’’

Ook Alpiene Instructeur worden?

Ook Alpiene Instructeur worden?

Heb je zelf (mogelijk) ook interesse om Alpiene Instructeur te worden? Kijk voor meer informatie en inschrijven op de website van de NKBV-Academie. Mocht je nog twijfelen of vragen hebben, neem dan contact op met de AOC zomer (aoczomer@nkbv.info).

Wat leer je tijdens de opleiding?

Anna: ‘’De totale opleiding duurt ongeveer een half jaar. De selectiedag vond in januari plaats. Daarna volgden twee opleidingsdagen en een opleidingsweekend in Nederland. We behandelden onderwerpen als terreinen, tochtvoorbereiding en groepsdynamiek. Ook deden we een oriëntatieloop en vertelde een grotduiker over risico’s.'' Regien vertelt dat ze tijdens haar opleiding midden in de nacht werden gewekt. ‘’We moesten eerste hulp verlenen aan een vermist persoon. Dat herinner ik me nog goed.’’ Tijdens de praktijkweek werd er bij Anna steeds iemand aangewezen die de groep moest begeleiden. ‘’Ik heb veel geleerd over gestructureerd lesgeven. Het gaat niet alleen om het overdragen van kennis, maar ook om het begrijpen en aanpassen aan de diverse leerstijlen van cursisten.'' Regien benadrukt ook het belang van creativiteit bij het geven van lessen: ‘’Denk hierbij aan het vinden van geschikte plekken voor praktische lessen of het vertalen van een theoretisch verhaal over bijvoorbeeld weerkunde of gletsers naar wat je ziet in het terrein’’

Topfoto Großvenediger

Topfoto Großvenediger © Martijn Schell

Waar kijk je het meest naar uit?

Regien ging meteen drie C1-cursussen geven nadat ze de opleiding had behaald. ‘’Ik keek er erg naar uit om met de groep op pad te gaan en mijn passie over te dragen.’’ Ook Anna kijkt ernaar uit om mensen mee de bergen in te nemen en hen te zien groeien. Regien: ‘’Ik heb meegedaan aan de Expeditie Academie III. Een van mijn teamgenootjes daar heb ik ooit een C1-cursus gegeven en een ander een C2-cursus.’’

Is er iets wat je nog spannend vindt?

De eerste lessen gaan wel spannend worden’’, geeft Anna toe. ‘’Maar dat komt goed. Ook ben ik benieuwd naar de voorbereiding en samenwerking met gidsen die je misschien nog niet kent.’’ Regien herinnert zich dat ze dat zelf ook wel spannend vond. Anna: ‘’Soms is het ook improviseren, bijvoorbeeld als het slecht weer is.''

Wat zou je aan cursisten willen meegeven die met jou op pad gaan?

Regien en Anna willen allebei hun liefde voor de bergen en het gevoel van vrijheid overbrengen op cursisten. Regien: ‘’Ik vind het ook leuk om cursisten meer te leren over efficiëntie en snelheid. Ik merk vaak dat dit een eyeopener voor hen is, bijvoorbeeld korter pauzeren. Dat vind ik mooi om te zien en ik kan zelf het goede voorbeeld geven.''

Gletsjerspleetredding

Gletsjerspleetredding © Ywen Verloren van Themaat

Hoe pas jij je aan, zodat je de bergsport op een duurzame manier kunt beoefenen?

Voor Anna is dat een van de redenen waarom ze naar de Alpen is verhuisd. ‘’Afgelopen zomer ben ik met het OV naar vrienden geweest die in de Dolomieten waren en als ik zelf langere autoritten maak, zet ik die vaak op Blablacar. Ik zou cursisten mee willen geven om ook duurzaam te reizen.’’ Regien voegt daaraan toe dat de gevolgen van klimaatverandering goed zichtbaar zijn in de bergen, vooral in de smeltende gletsjers. ‘’Het is belangrijk om bewust na te denken over voeding en reiskeuzes en dit ook aan te moedigen bij cursisten.’’

Hoe zorg je ervoor dat alle cursisten zich welkom voelen?

Regien: ‘’Ik heb geleerd om niet te snel over iemand te oordelen. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat iemand een leercurve heeft gedurende de week. Je moet kijken of je het programma op maat kunt maken.'' Anna deelt dat ze veel aandacht wil besteden aan de verschillende leerstijlen van cursisten.

Wat zou je willen meegeven aan mensen die misschien Alpiene Instructeur willen worden?

‘’Gewoon doen!’’ Zegt Anna. ‘’Ik heb in ieder geval ontzettend veel plezier gehad tijdens de opleiding. Ook heb ik veel leuke mensen leren kennen. Mensen waar ik hopelijk in de toekomst nog vaker mee ga klimmen.’’ Regien voegt eraan toe dat het een waardevolle aanvulling is op je leven, naast je reguliere werk, en dat het herinneringen oplevert die een leven lang meegaan.''

Regien Winnubst

Regien Winnubst

De passie van Regien (32) voor bergbeklimmen werd aangewakkerd door haar vader, die ook een Alpiene Instructeur was. ‘’Mijn liefde voor de bergen begon op jonge leeftijd. Als kind namen mijn ouders me mee op bergsportkampen. Toen ik 18 was, werd ik lid van de ASAC. Via de NSAC voltooide ik de C1-, C2- en C3-cursussen. Op een gegeven moment vroeg een van de instructeurs of het me niet leuk leek om zelf ook instructeur te worden.’’ Regien besloot de uitdaging aan te gaan. Inmiddels heeft ze al veel cursussen gegeven.

Anna Kuiken

Anna Kuiken

Anna (27) woont tegenwoordig in de buurt van Chamonix, Frankrijk. ‘’Mijn passie voor de bergen is ontstaan in de boulderhal. Later ben ik iemand tegengekomen die aan sportklimmen deed. Diegene leerde mij alles over klimmen en zekeren. Na een paar maanden gingen we naar Ettringen om een weekend te klimmen.’’ De volgende stap was het volgen van een C1-cursus bij Bergsportreizen, gevolgd door C2- en C3-cursussen bij de NSAC. Afgelopen zomer behaalde ze de opleiding tot Alpiene Instructeur 3 Zomer.

Terug naar overzicht