MENU

Wat te doen bij blaren

Bijna elke bergsporter heeft wel eens een blaar gehad. Soms een klein ongemak, soms het einde van een mooie wandeltocht. Beide wil je natuurlijk niet. Wat te doen bij blaren? Of nog belangrijker: hoe voorkom je een blaar tijdens het wandelen?

Oorzaak van blaren

Blaren ontstaan doordat de bovenste laag van de huid losraakt van de onderliggende lagen en er vocht ophoopt in de vrijgekomen ruimte. Dat kan gebeuren door continue en intensieve wrijving, bijvoorbeeld door een te krappe schoen. Maar ook bevriezing van ledematen bij tochten op grote hoogte kan een oorzaak zijn. Simpel gezegd is een blaar een soort natuurlijke pleister: een waterig kussentje dat beschadigde huid de kans geeft om te herstellen. Blaren zijn er in verschillende vormen en afmetingen. Ze kunnen overal op de huid voorkomen, ook onder nagels en dik eelt.

Blaren behandelen

Als je een blaar voelt opkomen, kun je een blarenpleister gebruiken om te voorkomen dat de blaar groter wordt. Zorg dus dat er blarenpleisters in je EHBO-set zitten. Bij langeafstandswandelingen of duursporten, is het onverstandig om een blarenpleister te gebruiken, omdat blaren moeilijker te behandelen zijn als die toch doorzetten.

Heb je al een blaar? Dan is het goed om te weten hoe je blaren kunt behandelen. Laat een gesloten blaar dicht. Het blaardak is de beste bescherming voor de kwetsbare onderliggende huid. Zo voorkom je infecties en de blaar geneest vanzelf als er geen verdere wrijving plaatsvindt. Als je erge last van de blaar hebt of als je denkt dat de blaar gaat scheuren, kun je blaren het beste doorprikken. Ga hier rustig voor zitten en zorg dat je schone handen hebt. Maak het blaargebied schoon met water of ontsmettingsmiddel voordat je de blaar doorprikt. Gebruik een steriele blaarprikker of naald uit de naaidoos, die je eerst met ontsmettingsalcohol schoonmaakt. Prik de blaar op twee plekken aan de basis door en druk de blaar met een gaasje voorzichtig leeg. Daarna dek je een blaar af: gebruik hiervoor een wondpleister of steriel niet-klevend kompres, dat je met bijvoorbeeld met leukoplast of sporttape vastzet. Laat het blaardak zitten na het doorprikken, want deze beschermt de onderliggende huid. Als de blaar al open is, kun je hem het best afdekken met een steriel verband of een pleister. Je kunt het verband na een dag vervangen.

In de meeste gevallen is dit voldoende om blaren te behandelen. Gaat de blaar ontsteken? Neem dan contact op met de huisarts.

Blaren voorkomen is beter dan…

In veel gevallen kun je blaren voorkomen. Als je veel wandelt, heb je altijd kans op een blaar, maar met deze tips wordt de kans wel een stuk kleiner:

  1. Draag perfect passende wandelschoenen. Ze mogen niet te strak, maar ook niet te los zitten.
  2. Denk ook aan een paar goed zittende sokken, het liefst naadloos en van een ademende stof. Neem op langere tochten een extra paar sokken mee en verwissel je sokken als ze nat van de regen of zweterig zijn. In stijvere wandelschoenen draag je het best dikkere sokken. Er bestaan dubbellaagse sokken, die blaren zouden moeten voorkomen. Probeer uit wat voor jou het beste werkt.
  3. Loop nieuwe wandelschoenen goed in. Bouw de afstanden geleidelijk op en ga zeker niet meteen een langeafstandswandeling lopen op een nieuw paar stappers.
  4. Inlegzooltjes mogen niet schuiven in je schoenen.
  5. Een beetje talkpoeder in je schoenen en sokken kan helpen tegen zweetvoeten.
  6. Plak preventief blarenpleisters of speciaal tape op plekken waarvan je weet dat ze blaargevoelig zijn. Als je tenen tegen elkaar wrijven, kun je gebruikmaken van een teenspreider.
  7. Verzorg je voeten. Was ze met water en zonder zeep. Verwijder eventueel overmatig eelt, houd je nagels kort en begin een paar weken voor je tocht eventueel met je voeten insmeren met een verstevigend product.

Bij het Rode Kruis kun je meer lezen over (wrijvings)blaren. In het filmpje kun je zien hoe je stap voor stap een blaar kunt behandelen.

Het artikel 'Eigen schuld of niet? Blaren' verscheen in Hoogtelijn 2-2017