Lange afstandswandelen wordt steeds populairder. Vroeger was het iets voor grijze koppen. Of het waren mensen die op pelgrimstocht gingen. Op zoek naar zichzelf en de wereld. In deze snelle wereld met eindeloos veel keuzes, een overkill aan informatie en 24/7 aan sociale contacten gaan steeds meer mensen op zoek naar zichzelf.
Wat is beter dan de bevrediging dat je zelf naar het volgende land bent gewandeld? Elke dag een stukje verder, zonder elke dag opnieuw een wandeling te moeten uitzoeken. Een alpentraverse is dan een mooie uitdaging. Veel gemarkeerde alpentraverses maken gebruik van bestaande paden die aan elkaar worden geknoopt.
De Alpe Adria Trail (AAT) loopt van Oostenrijk via Slovenië naar Italië. Je loopt vanuit de Alpen naar de Adriatische zee. Je start bij de Großglockner, op de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe en loopt in 750 kilometer naar Muggia, bij Triëst. Je doorkruist Karinthië, de Julische Alpen en Friuli-Julisch Venetië. Je komt heel dicht langs het drielandenpunt van Oostenrijk, Slovenië en Italië. De trail heeft 43 etappes en 43.000 hoogtemeters. De route is gemarkeerd met het logo van de Alpe Adria Trail, een bergje van rode en groene strepen, met een blauwe krul van de zee eronder. Er is een (gratis) Alpe Adria Trail app. Handig om de tocht voor te bereiden, maar zeker ook voor onderweg.
De paden volgen zoveel mogelijk het water. Het ijs van de gletsjer op de Großglockner, rivieren en meren. En tot slot kun je je prestatie vieren door een duik in zee te nemen. De route volgt dus grotendeels de weg van de minste weerstand. Hoge bergtoppen worden vermeden. Er zijn dan ook geen enorme hoogteverschillen. Ook de dagafstanden zijn vriendelijk, er is zelfs rekening gehouden met fijne plekken waar je kunt eten onderweg. Een echte Genuss-toer, die geschikt is voor beginnende wandelaars en mensen die houden van het goede leven.
De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.
De Grande Traversata delle Alpi (GTA) loopt in het westen van Italië, door de Italiaanse Alpen van Piemonte. De route is 1000 kilometer lang, heeft 65 etappes, waarbij je 65.000 meters hoogte overwint. De route begint in Calasca-Castiglione, dichtbij de Monta Rosa en volgt de Alpenboog tot je de Middellandse Zee bereikt bij Ventimiglia. Officieel vallen de laatste 5 etappes onder de Alta Via dei Monti Liguri.
De route gaat over oude paden en loopt door dalen en bergen die amper toeristisch ontdekt zijn. Het is hier dunbevolkt. De route is in 1979 gemaakt om toeristen naar de bergdorpen te trekken, die meer en meer leeglopen. De GTA valt voor een deel samen met de blauwe route van de Via Alpina. De GTA is technisch niet heel moeilijk, maar wel fysiek zwaar. Je slaapt op deze tocht vooral in de dorpen. Je loopt dus van dorp naar dorp over de bergen heen. Je krijgt daarbij grote hoogteverschillen voor je kiezen (600-1200 hoogtemeters per dag). Het voordeel van het slapen in de dorpen is dat je je rugzak licht kunt houden en elke avond kunt aanschuiven voor een plaatselijk gerecht.
De Via Alpina is een netwerk van 5 lange afstandsroutes door de Alpen. Samen vormen ze wel 5000 kilometer aan wandelpad. De langste van de routes én de langste lange afstandswandeling in de Alpen is de rode route. Die is 2.465 kilometer lang, waarbij je 235.600 hoogtemeters moet overwinnen in 161 etappes. Je doorkruist alle 8 Alpenlanden en passeert de hoogste en wildste bergen van de Alpen. Als je vanaf het begin start, dan begin je makkelijk. De start ligt namelijk bij Muggia, bij Triest. De eerste dag wandel je naar de Premuda hut. Dit is de laagste hut, waar je zult overnachten, als je de hele tocht loopt. Met grote slingers volg je de gehele boog van de Alpenkam, tot je bij Monaco weer aan de kust komt. En aan einde van deze spectaculaire tocht.
De paarse route van de Via Alpina heeft 108.050 hoogtemeters en is 1.050 kilometer lang. De tocht van 66 dagetappes gaat door het oostelijk deel van de Alpen. Je loopt door Slovenië, Oostenrijk en Duitsland. De bergketens die je doorkruist zijn de Julische Alpen, de Karawanken en een groot deel van de Noordelijke Kalkalpen (met bijvoorbeeld Dachstein en Chiemgau) tot aan de Allgäu. In Beieren volg je een deel van Maximilliaanweg. Deze weg is is vernoemd naar Koning Maximiliaan de Tweede van Beieren en gedenkt zijn tocht door de Alpen in 1858. Je start in Tržaška koča na Doliču, vlakbij de Triglav in Slovenië. Het eindpunt ligt in Oberstdorf. De route doorkruist een flink stel andere routes in Oostenrijk, waardoor een heel netwerk aan paden ontstaat. Genoeg mogelijkheden om door te lopen naar Wenen, of Hongarije, Slowakije en Tsjechië.
Je wandelt door bijzondere landschappen. Zo loop je door het Nationaal Park Berchtesgaden en Hallstatt-Dachstein in het Salzkammergut. Deze staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet alleen de landschappen met helderblauwe meren zijn adembenemend, ook de bijzondere gebouwen onderweg zijn een bezoek waard. Zo kom je langs het Stift Admont (een benedictijnse abdij met de grootste kloosterbibliotheek ter wereld) en kastelen van Ludwig de Tweede van Bavaria (Slot Neuschwanstein en Slot Linderhof).
Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's en bekijk welke bestemming bij jou past!
De Europese Wandelroute E5 is onderdeel van het Europese wandelroutenetwerk. De E5 loopt van Bretagne naar de Adriatische Zee. Niet te verwarren met de GR5. Het deel van het traject dat het meest bekend is én het drukst belopen is, is het traject vanaf het Bodenmeer naar Bolzano. De start ligt daarbij in Konstanz of in Bregenz. Dit is het deel van de E5, waarbij je de Alpen van noord naar zuid doorkruist. Het is het zwaarste stuk van de E5. Logisch, want dit is ook het deel waarbij je de Alpen van noord naar zuid doorkruist. Start je in Oberstdorf, dan is de tocht 12 dagen, 190 kilometer lang en heeft 19.000 hoogtemeters voor je in petto. Het hoogste punt dat je passeert is het Pitztaler Jöchl met 2.995m.
© Ötztal Tourismus - Sebastian Doerk
De E5 is een klassieke Alpendoorsteek. De vele wandelaars die zich voornemen de Alpen te ‘overwinnen’ kiezen voor deze doorkruising óf voor de route München-Venetië. Deze route heeft als voordeel, dat het in een krappe twee weken te ‘klaren’ is. De route zelf is technisch niet lastig. Sommige etappes hebben meer dan 1.000 hoogtemeters. Dus je hebt natuurlijk wel een goede conditie nodig. Ook zijn er etappes waar je geen last van hoogtevrees moet hebben. Je komt langs geëxponeerd terrein, waar kettingen hangen.
De Duitser Ludwig Graßler had een droom. De droom om via een mooie, eigen route de Alpen door te steken. Hij heeft hiervoor zelf een tocht bedacht en is gestart in München. Pas na een aantal pogingen lukte het hem daadwerkelijk de tocht te volbrengen. Het heeft uiteindelijk in 1977 geresulteerd tot het boek: Zu Fuß über die Alpen. Hij beschrijft hierin de route van München naar Venetië. De tocht was zo interessant, dat andere, bekende uitgeverijen de tocht overnamen en beschreven in hun eigen wandelgidsen. In deze gidsen zijn niet alleen beschrijvingen opgenomen, de route is ook ingetekend op kaarten. In het echt is de route niet een officiële lange afstandswandeling en dus ook niet gemarkeerd. Toch, of misschien wel daardoor, is het een heel populaire route. De tocht is 550 kilometer lang, heeft 20.000 hoogtemeters en is in 28 dagetappes te doen. Je loopt van München, via de Bavarische Vooralpen, over de Tuxer Alpen, de Zillertaler Alpen, door de Dolomieten en eindigt met een ijsje in de hand in Venetië.
© Zillertal Tourismus - Tom Klocker
De tocht is voor een geoefende bergwandelaar goed te ondernemen. Vergis je niet in de zwaarte. Vlakke dagetappes zijn gerust 30 kilometer lang en in de bergen klim je regelmatig meer dan 1000 hoogtemeters op een dag. Vooral de hoogalpiene etappes zijn pittig. Op 2904 meter hoogte passeer je de Friesenbergschart, het hoogste punt van de tocht. Bij Belluno is een klettersteig, maar deze kun je ontwijken. Door de vele berghutten waar je langskomt, kun je natuurlijk etappes aanpassen.
Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?