De NKBV organiseert en faciliteert jaarlijks, samen met de Nederlandse klim- en boulderhallen, nationale competities en kampioenschappen in de disciplines Boulder, Lead en Speed. Wil je een overzicht van de wedstrijden en meedoen? Ga dan naar ons Wedstrijdadminstratiesysteem (WAS) en schrijf je in!
Klimseizoen 2025 brengt een aantal veranderingen met zich mee. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe leeftijdscategorieën, een nieuwe limiet aan deelnemers en we vragen je bij je eerste wedstrijd een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Over de vernieuwingen kun je lezen op de pagina 'Klimseizoen 2025: nieuws en wijzigingen'. Daarnaast vind je op de huidige pagina alles over de Nationale (Jeugd) Competitie. Onderaan staat bij het kopje Documenten een overzicht van alle betrokken commissies, het Nationaal Wedstrijd Reglement (NWR) en informatie over dispensatie aanvragen. Heb je vragen of opmerkingen, mail naar wedstrijden@nkbv.nl. Of kijk op onze FAQ pagina over de wedstrijdsport.
Alle drie de Boulderwedstrijden van de Nationale Competitie bestaan uit drie wedstrijden plus een NK. Je klimt per wedstrijd twee setjes aan drie boulders (flash) in de kwalificatieronde. In de finale klim je er vier. Voor elke boulder krijg je vier minuten. Hiermee sluiten we aan op het format van de IFSC.
Net als bij Boulder zijn er bij Lead drie Leadwedstrijden in het seizoen met aansluitend een Nationaal Kampioenschap. Hetzelfde geldt voor de Nationale Jeugdcompetitie: 3 wedstrijden per leeftijdscategorie en een NJK. De drie Leadwedstrijden volgen na het boulderseizoen.
Vanaf 2024 organiseren we elk jaar twee speedwedstrijden. Een in Noardwand Leeuwarden, een in Ivy Climbing Sittard. De tweede wedstrijd is het Open NK Speed. De inschrijving is open, kun jij de records (M: Jules Kluwer, 7.88s; V: Elbrich Schoorstra, 10.25s) verbreken?
Voor de wat oudere klimmers organiseren we ieder seizoen de Nationale Competitie. Een Nationale Boulder Competitie en een Nationale Lead Competitie. Beide competities bestaan uit drie wedstrijden (Boulder 1, 2 en 3, Lead 1, 2 en 3), waarna een NK volgt. De twaalf Nederlandse klimmers die over de drie competitiewedstrijden de meeste punten verzamelen, plaatsen zich voor het NK Boulder dan wel NK Lead.
Met ingang van het nieuwe seizoen zijn de leeftijdscategorieën voor de Nationale Jeugd Competities veranderd. U14, U16, U18 en U20 zijn overgegaan in U15, U17, U19 en U21. Hierbij staat de U staat voor Under. Word je 13 of 14 in het jaar van het Nederlands Jeugd Kampioenschap (NJK), dan klim je je wedstrijden in de categorie U15. Jongere klimmers kunnen meedoen aan de Series. De aanpassing is doorgevoerd omdat de IFSC ook deze leeftijdscategorieën hanteert. Jonge klimmers die naar internationale wedstrijden gaan, klimmen daar dan in precies dezelfde categorie.
Steeds meer klimliefhebbers vinden hun weg naar de boulderhal, waardoor meer mensen mee willen doen aan de wedstrijden. Dit juichen wij toe, maar het moet ook behapbaar blijven voor de klimhallen, voor de juryleden, voor ons, én voor de deelnemers. De wedstrijddagen moeten voor hen bijvoorbeeld niet te lang duren. Daarom zit er aan elke wedstrijd, met uitzondering van de eerste, een maximum aantal deelnemers. Mochten er voor de eerste wedstrijd toch zoveel aanmeldingen zijn dat de dag te lang zou duren, dan zou de finale afgelast kunnen worden.
Vanaf de tweede wedstrijd kunnen aan de Nationale Competitie maximaal 45 klimmers meedoen (per gender), bij de jeugdcategorieën verschilt dat per categorie. Aan de wedstrijden van U15, U17 en U19 kunnen maximaal 35 klimmers meedoen. Daarnaast geldt dat vanaf de tweede wedstrijd de beste klimmers van de vorige wedstrijd zich als eerste mogen inschrijven, minus tien. Als het maximaal aantal deelnemers 35 is, dan hebben de beste 25 klimmers van de vorige wedstrijd voorrang bij het inschrijven. Zij zijn de zogeheten topgroep. De overige deelnemers behoren tot de volggroep. Tot 14 dagen voor de eerstvolgende wedstrijd mogen alleen klimmers uit de topgroep zich daarvoor inschrijven. Daarna mag iedereen, met uitzondering van de volggroep van de vorige wedstrijd, zich tot 10 dagen voor de eerstvolgende wedstrijd inschrijven. In die laatste tien dagen is tenslotte de volggroep aan de beurt voor inschrijving, tot het maximum aan deelnemers is bereikt. Zie ook het 2.16 binnen het NWR voor uitleg over de topgroep en volggroep.
Vanwege de limieten aan deelnemers adviseren we je om kritisch te zijn op je eventuele deelname aan de nationale competitie. Bedenk of je een hoog genoeg niveau hebt om aan de nationale wedstrijden mee te doen en of jouw plekje misschien beter kan worden ingevuld door iemand anders. Je kunt ook (eerst) meedoen aan de Series, waar je veel kunt leren en zonder competitiedruk aan mee kan doen. Zo vind je uit wat het beste bij je past. Presteer je goed in de Series dan weet je dat je wellicht de stap naar de nationale competitie kan maken! Doe dan mee aan de eerste wedstrijd van het seizoen en probeer je daar te kwalificeren voor de wedstrijd die daarop volgt.
Het organiseren en faciliteren van een nationale competitie en kampioenschappen als onderdeel van de doelstelling van de internationale federatie (IFSC – ‘to encourage, promote, develop, and supervise climbing competitions worldwide’).
Het aantal georganiseerde nationale wedstrijden komt voort uit een optelsom van meerdere factoren, te weten: het aantal wedstrijdklimmers in Nederland, periodisering, de bezettingsgraad van personeel en vrijwilligers, borging en bewaking van kwaliteit, de beschikbare financiën, een competitievorm, het type wedstrijdsport (individueel of team), de wedstrijdcultuur in Nederland en internationaal.
De NKBV organiseert in totaal 25 nationale competitiewedstrijden, inclusief de kampioenschappen (Boulder, Lead en Speed bij elkaar opgeteld in alle categorieën).
De georganiseerde nationale competities en kampioenschappen leveren door hun kwaliteit en spreiding een toetsingsinstrument voor het scouten van talentvolle klimmers in de jeugdcategorieën. Ook worden kampioenschappen gebruikt als selectie-instrument voor uitzending van nationale selecties naar internationale wedstrijden.
Lees hier het meest actuele nieuws over de wedstrijdsport. Ga naar de desbetreffende nieuwsbrief;
Bij het wedstrijdklimmen zijn meerdere commissies betrokken. Welke commissies er zijn en wat hun rol is bij de nationale wedstrijden, hebben we in een bestand gezet.
Bij een competitie hoort ook een Nationaal Wedstrijd Reglement (NWR). Deze is zoveel mogelijk in lijn met het IFSC reglement. Zo sluiten we ook op dit vlak beter aan op het internationale wedstrijdklimmen. Lees het NWR 2025 goed door. Benieuwd naar de aanpassingen? Lees het NWR 2025 Legal Blackline.
De volgende samenvattingen zijn gemaakt om het gebruik van het NWR te faciliteren. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Refereer bij twijfel altijd naar het originele NWR.
Samenvatting NWR Deelnemers & Coaches
Samenvatting NWR Juryleden
Samenvatting NWR Routebouwers
Aanvullende Bepalingen Boulderseizoen 2025 is een officiële publicatie van de Evenementorganisator voor aanvang van een Wedstrijdseizoen waarin specifieke gegevens omtrent kosten, inschrijvingen, quota en prijzengeld zijn vastgesteld.
Het waarborgen van de veiligheid doen we alles voor. Over de veilgheid en verantwoordelijkheden bij nationale wedstrijden lees je meer in het bestand Veiligheid en verantwoordelijkheid.
Het kan gebeuren dat het wedstrijdreglement klimmers uitsluit van deelname. Je kunt hiervoor dispensatie aanvragen. Wanneer dispensatie kan worden aangevraagd en hoe je dat kan doen, staat beschreven op de pagina Dispensatie.
Sport en doping, ze horen niet bij elkaar. Toch krijg je als klimmer, naarmate je je op grotere podia begeeft zoals N(J)K's of internationale wedstrijden, te maken met dopingcontroles. Dan is het erg belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wat er van jou verwacht wordt. Voorop staat dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat zich in jouw lichaam bevindt. Is dit een verboden middel volgens de Dopingautoriteit (DA), dan is de DA onverbiddelijk en word je op z'n minst uitgesloten van deelname. Zie onze pagina Topsport en Dopingcontroles voor het Dopingreglement, de dopinglijst en links naar de Dopingautoriteit.
Ben je het niet eens met een genomen beslissing die tijdens een wedstrijd is genomen? En heb je aan de routejury gevraagd wat de reden van die beslissing was? Als je het er dan nog steeds niet mee eens bent, kun je in beroep gaan. De hoofdjury kan hierbij uitleg geven over de genomen beslissing en beoordeelt of je bezwaar mondeling afgedaan kan worden. Zo niet, dan kun je dit protestformulier invullen. Na het invullen van het protestformulier en het betalen van tien euro wordt het bezwaar beoordeeld door de bezwaarcommissie (zie protestformulier). Alleen als het bezwaar unaniem wordt afgewezen, krijg je je geld niet terug.
Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens zodra je deelneemt aan de wedstrijden in de nationale competitie, lees je in ons document Privacybeleid.