MENU

Dit is alpinisme

Alpinisme is bergbeklimmen in terrein dat bestaat uit rots, sneeuw en ijs. Het hoofddoel van het alpinisme is van oorsprong het bereiken van de bergtop. Toch zijn tijden veranderd.

Klassiek en modern alpinisme

Het alpinisme is in 1786 ontstaan in de Alpen toen Jacques Balmat en Michel Paccard voor het eerst de top van de Mont Blanc bereikte. Inmiddels wordt het alpinisme over de hele wereld beoefend waar bergen zijn. Hoewel deze eerste beklimming werd gedaan uit wetenschappelijke interesse, opende het de weg tot het beklimmen van andere Alpentoppen, puur om het plezier van het klimmen.

Foto: Standbeeld Jacques Balmat en Michel Paccard in Chamonix (bron Wikipedia)

De meeste hoge bergen in de Alpen werden in een korte periode van 1854 tot 1865 beklommen, in de Golden Age of Alpinism. Aan het eind van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste moesten ook bergen als de Kilimanjaro in Tanzania, de Noord-Amerikaanse Denali eraan geloven. In 1953 was er zelfs de eerste succesvolle expeditie naar de allerhoogste berg ter wereld, de Mount Everest in Nepal.

Expedities

Inmiddels zijn de hoogste bergen ter wereld beklommen volgens de klassieke vorm van alpinisme. Dat houdt in dat meestal de makkelijkste weg naar de top van de berg is gevonden. Bij het moderne alpinisme is het behalen van de top eerder bijzaak en gaat het vaker om de route er naartoe via een moeilijkere, alpien meer uitdagende weg. Soms leidt zo’n route niet eens naar de top en is bijvoorbeeld het beklimmen van een bijzondere graat het belangrijkst.

Dit heb je nodig bij alpinisme

IJsklimmen en rotsklimmen zijn de twee verschijningsvormen van het alpinisme. Voor de beide disciplines heb je verschillend materiaal nodig zoals ijsbijlen en stijgijzers of setjes, cams en klimschoenen. Een combinatie van die twee vormen noemen we mixed klimmen. Vaak gaan alpiene beklimmingen over gletsjers. Omdat daar het risico is op gletsjerspleten die je door de sneeuw niet kunt zien, wordt er dan aan touw geklommen.

Paklijst

Alleen of met gids

Vroeger was het gebruikelijk om voor een beklimming van een berg een lokale berggids in te huren. Tegenwoordig gaan mensen die opgeleidt zijn tot zelfstandig alpinist zonder gids op pad. Dat kan zolang je ervaren bent en heel goed weet wat je doet. Wie nog geen alpiene ervaring heeft, doet er verstandig aan om onder leiding van een berggids zijn/haar eerste alpiene ervaring te hebben. Het volgen van een alpiene cursus is een mooie eerste kennismaking met het zelfstandig alpinisme.

Basiscursus alpinisme 12 tips bergbeklimmen vind alpiene tochten