MENU

7 mooie bivak hutjes

Een bivakhut is net even anders dan een berghut. Er zijn weinig tot geen voorzieningen. Het gaat hier niet om gezellig overnachten en lekker eten, maar overnachten in geval van nood.

Ze liggen dan ook ver van de bewoonde wereld. Aan afgelegen bergmeertjes en ruige collen of topjes. Dat maakt het meteen heel bijzonder om hier niet alleen in nood te slapen, maar bewust een nachtje te plannen. Dan slaap je weliswaar primitief, maar wel met een duizend sterren uitzicht. Hier een paar bivak hutjes om misschien wel expres te stranden. Neem dan wel slaapspullen, eten en brander mee. Dan kun je met een warm maaltje genieten van het uitzicht.

1. Tablander Warter

1. Tablander Warter

De Tablander Warter is een schattig torentje van de AVS (Alpenverein Sudtirol). Het noodhutje ligt in de oostelijke Ortler. Der Tablander Warter wordt ook wel de Zwarte Bivak genoemd en ligt op 2616m op de top van de ‘Schwarzer’ of Moarkuk. De bivak is te bereiken vanuit Vinschgau via de Tablander Alm of vanuit het Kirchbachdal. Maximaal vijf mensen kunnen hier een slaapzakje uitrollen. Als je echt wilt kun je met z’n achten aan de klaptafel zitten of, als je die wegklapt, met 15 mensen als sardientjes binnen staan. Maar ja, deze hut is ook primair bedoeld om te schuilen in noodgevallen. Foto: © Martin Niedrist

2. Bivacco Gervasutti

2. Bivacco Gervasutti

Deze spectaculaire capsule op 2.835m hoogte vind je boven de Frebouze Gletsjer in het Mont Blanc massief. Bivacco Gervasutti is vernoemd naar een Italiaanse klimmer. Ooit stond hier een houten schuurtje nu is het een metalen capsule die meer weg heeft van een ruimteschip. Het bouwsel is in verschillende onderdelen per helikopter naar boven gevlogen. Nu kun je er met twaalf mensen slapen. Een steile wandeling vanuit het Val Ferret brengt je bij deze bivak. Onderweg zijn lichte klimpassages en meestal sneeuwvelden. Deze moderne bivacco lijkt van alle gemakken voorzien met zonnepanelen en zelfs wifi, maar in de praktijk moet je gewoon water meenemen uit het dal en is het maar afwachten of de wifi werkt. Het blijft gewoon een bivakhut. Foto © CAI Torino

3. Bivacco Chentre Bionaz

3. Bivacco Chentre Bionaz

Op 2375m hoogte in het Valpelline ligt deze moderne houten bivacco. De NKBV heeft vanuit het huttenfonds een grote financiële bijdrage gedaan voor de bouw van deze bivak in 2010. Een fijn huisje om een nachtje te slapen. Ook met kinderen, want de bivak is goed bereikbaar. Parkeer voorbij Ferrer (nog voorbij Bionaz), het wandelpad start bij het kerkje van Puillayes. Er is plek voor zo’n 15 tot 20 mensen en er is zelfs licht in de hut. De hut is vernoemd naar twee burgemeesters van Bionaz. Etore Bionaz was berggids en beeldhouwer en Carlo Chentre deed aan biathlon en langlaufen. Foto © Daniele Boffeli

Vind jouw ideale berggebied

Vind jouw ideale berggebied

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? Laat je inspireren door de mooiste berggebieden.

Ontdek

4. Bivak Pod Skuto 

4. Bivak Pod Skuto 

Dit is een modern huisje in een ruig kalk berglandschap. Het staat in Slovenië bij de Mont Skuta, dichtbij Luče. Het is echt een design hut, die zo in VTwonen past. De houten hut heeft grote ramen aan beide uiteinden. Als de zon schijnt warmt het daardoor binnen lekker op en waan je je met al dat hout haast in een sauna. Er kunnen 10 mensen slapen. Via een aantal routes kun je naar de hut wandelen. Maar let op: het terrein is niet voor beginners. Sommige paden hebben klauterpassages, met kettingen voor zekerheid. Andere routes zijn vrijwel padloos of zonder markering.

5. Bivacco Bocchetta di Campo 

5. Bivacco Bocchetta di Campo 

De Bocchetta di Campo ligt op 1994 m in het Val Grande in Italië. Het Val Grande is minder bekend, er zijn weinig hutten en paden in het gebied. Verwacht hier geen liften om mee naar boven te gaan, maar dus ook geen grote drukte. Wel vind je hier rust en ruige bergen. Best bijzonder want het ligt vlakbij het Lago Maggiore. Een deel van dit Nationaal Park is toegankelijk, een ander deel is gesloten, daar wordt onderzoek gedaan. De Bivacco is al in 1897 gebouwd door de Italiaanse Alpenvereniging. Hij ligt langs de route van de Sentiero Bove, een meerdaagse tocht over de Pogallo. Via een moeilijk pad vanuit het Val Loana loop je naar het bivak. Er zijn zo'n 10 tot 12 slaapplaatsen. Water is niet in de hut, maar zo’n 150 m verderop te vinden. Foto © Parco Nazionale della val Grande

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

6. Bivacco Spataro 

6. Bivacco Spataro 

Bivacco Spataro klinkt meteen interessant. Misschien omdat het lijkt op spartaans? Dit is zo’n echte ouderwets bivacco, van aluminum platen. Hij ligt op 2600m en er is plek voor 9 mensen. De bivacco ligt bovenop een rotspunt. Je ziet hem van beneden liggen. Eenmaal boven blijkt dit de Plan de la Sabla te zijn, een grote puinvlakte. Gelukkig stromen hier verschillende riviertjes, zodat er water te vinden is. De bivacco ligt in de Comba di Crêtes Sèches, een zijdal van Valpelline in Italië.

7. Bivacco Stroppia

7. Bivacco Stroppia

Bivacco Stroppia (2229 m) ligt bij Passo dell’Asino. Net over de pas en dus vlak achter de hut ligt het Lago Niera. Om bij de bivacco te komen loop je via een steile klim uit het Valle Maira. De wandeling start aan het einde van het Valle Maira. Hier kom je nog Italiaanse families tegen, bij de camping of met een espresso in het kleine dorpje Chiaperra. Bij de bar in het dorp kun je de sleutel ophalen Er zijn 12 plekken om te slapen. Eenmaal boven is het rustig en heb je mooi uitzicht. De edelweiss groeit hier gewoon naast de hut. Vanaf bivacco Stroppia kun je doorlopen door een stil maanlandschap naar Bivacco Barenghi. Bijna op de grens met Frankrijk. Deze blauw-geel 'metalen doos' ligt mooi aan een meertje in niemandsland.

Bivakkeren in de bergen

Slapen op de berg klinkt super romantisch. Maar kies je voor een berghut of een bivak? Welke soorten zijn er en waar moet je rekening mee houden en wat moet je meenemen? In onderstaande artikelen geven we je meer informatie:

Bivakkeren in de bergenBivak of een hut?

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht