Houttuinlaan 16A
3447 GM Woerden
Als Sportkliminstructeur 3 outdoor voorklimmen ben je bevoegd om naast de indoorcursussen en bijbehorende KVB's, ook de basiscursus outdoor voorklimmen (single-pitch) te geven. Daarnaast ben je bij reguliere buiten klimactiviteiten de eindverantwoordelijke op de locatie. Je stuurt hierbij Sportklimbegeleiders. Wil je je horizon nog verder verbreden, dan kun je je als Sportkliminstructeur 3 outdoor voorklimmen nog specialiseren in multi-pitch klimmen, trad klimmen, klettersteigen en ijsklimmen/drytoolen in de rots.
De fijne kneepjes van het sportkliminstructeurs vak leer je op je eigen tempo en vooral in de praktijk, dus op bestaande activiteiten van het opleidingscentrum (heb je nog geen opleidingscentrum, zoek dan hier een opleidingscentrum in de buurt). Alles is erop gericht om tijdens de leerroute jouw competenties te ontwikkelen. De NKBV faciliteert hierin de belangrijkste materialen en cursusinhoud. Het opleidingscentrum vult dit met jou samen in tot een op maat afgesteld leerplan. Je leerroute kan dan bijvoorbeeld bestaan uit lessen theorie, theorieopdrachten in combinatie met stages in de praktijk en praktische oefenmomenten. Je wordt begeleid door een leercoach die met jou een leerplan maakt en een of meer praktijkbegeleiders die je helpen bij de praktijkopdrachten en stage. Je bepaalt dus samen met je leercoach je persoonlijke opleidingsplan en creëert leersituaties en leermomenten voor jezelf.
De opleiding tot sportkliminstructeur is competentiegericht en wordt op maat gegeven. Afhankelijk van wat je al kunt, loop je sneller of minder snel door de stof heen. Het maximaal aantal studiebelastingsuren is ongeveer 150 uur. Het uitvoeren van de opdrachten kan in veel gevallen gewoon tijdens activiteiten die in je eigen opleidingscentrum worden aangeboden.
Leertraject
Het leertraject sportkliminstructeur is opgebouwd rond de verschillende onderdelen van je rol als sportkliminstructeur 3 outdoor voorklimmen.
Als je het leertraject hebt afgerond, kun je de cursus outdoor voorklimmen op een goede manier geven. Je geeft je lessen zo dat deze aansluit bij hun belevingswereld en sportieve mogelijkheden. Je houdt ze enthousiast voor het klimmen.
In het leertraject voor sportkliminstructeur leer je:
Tijdens dit leertraject behandel je de volgende modules :
De praktijkopdrachten (en ook de portfolio-opdrachten die daarover gaan) moeten gaan over praktijkopdrachten in de rots. Je kunt natuurlijk indoor activiteiten gebruiken voor het opdoen van ervaring maar de praktijkopdrachten waarover je portfolio-opdrachten schrijft, moeten gedaan worden in de rots.
Na de modules volgt een toetsing. Voor de toetsing moet je een geldig EHBBO-diploma hebben. Via je opleidingscentrum kun je vragen wat de mogelijkheden zijn om een EHBBO-cursus te volgen.
Inschrijving
Je schrijft je in via de knop hieronder. Bij de inschrijving wordt onder andere het opleidingscentrum en begeleider gevraagd. Vul daar (na overleg met het opleidingscentrum en de leercoach) de naam van het opleidingscentrum in en bij begeleider de volledige naam van je leercoach. Als je een praktijkbegeleider gekoppeld hebt, kun je in het vak 'praktijkbegeleider' de naam van de praktijkbegeleider schrijven. Heb je deze niet, dan laat je dit vak leeg.
Na inschrijving krijg je, na goedkeuring van NKBV opleidingen, toegang tot de online leeromgeving.
Om deel te nemen aan de opleiding tot sportkliminstructeur, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:
De leermiddelen en -omgeving worden gratis ter beschikking gesteld door de NKBV. Voorwaarde is dat je NKBV-lid bent. Ook voor de diplomering en licentiering ben je geen extra kosten kwijt. De NKBV investeert dus fors in jouw opleiding tot Sportkliminstructeur 3.
Wel mag het opleidingscentrum en de beoordelaar kosten rekenen voor de begeleiding en/of het examen. Dit is per opleidingscentrum en beoordelaar verschillend. Informeer voor meer informatie hierover bij het opleidingscentrum van jouw keuze.
Je sluit je opleiding af met een aantal proeven van bekwaamheid. Je wordt dan beoordeeld op onderdelen als lesgeven, het organiseren van klimactiviteiten, het aansturen van assistenten en het afnemen van de klimvaardigheidstoets. De afsluitende proeven van bekwaamheid bestaan uit een portfolio, waarin je jouw uitgewerkte praktijkopdrachten, de feedback van de praktijkbegeleiders en bijvoorbeeld filmpjes uit de praktijk hebt verzameld. Vervolgens doe je een praktijkproef Lesgeven.
Met een diploma of een aantal geslaagde deelkwalificaties op zak kun je soms doorstromen naar een andere sportklimkwalificatie zoals
Als Sportkliminstructeur kun je een aantal specialisatiemodules doen. Met deze specialisaties krijg je een aantekening op je licentie en uitbreiding van je bevoegdheden.
Deze opleiding is maatwerk. Dit wordt behandeld op aanvraag of je stroomt in. Na aanmelding wordt er een plan gemaakt. Data zijn hierbij niet op voorhand bekend.
AanmeldenDe NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de opleiding. In de leeromgeving werk je aan opdrachten en lever je ze in. Alle opleidingsliteratuur kun je ook verkrijgen via je Leercoach.
Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:
Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl
De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen.
Voor de sportkliminstructeur geldt dat je jaarlijks een dag aan bijscholing doet die relevant voor jouw rol is. Daarnaast moet je eens per drie jaar een dag medische bijscholing volgen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. De NKBV organiseert regelmatig landelijke bijscholingen, maar de meeste bijscholingen worden lokaal aangeboden.