Houttuinlaan 16A
3447 GM Woerden
Als Hoofdinstructeur Zomer ben je hoofdleiding en eindverantwoordelijk bij de alpiene cursussen. Je geeft de alpiene basiscursus t/m alpiene specialisatiecursus C1 t/m C3 of J1 t/m J3, en de alpiene specialisatiecursus en masterclass, of de studentencursussen van de NSAC. Zo zorg jij ervoor dat deelnemers na afronding van hun cursus zelfstandig het alpiene terrein in kunnen. Daarnaast ben je bevoegd om alpiene gletsjertochten te leiden en vragen we je om mee te denken over de inhoud en opbouw van de cursussen en over nieuwe cursusvormen.
Het traject tot Alpiene Hoofdinstructeur 4 start met een theoriedeel waarin je zelfstandig aan een aantal opdrachten werkt. Je wordt hierbij ondersteund door de AOC/LC. Daarna volgen er praktijkdagen, die worden begeleid door een berggids waarbij je afgetoetst wordt in terrein.
In de lessen en theorieopdrachten komen de volgende onderwerpen aan bod:
In de eerste maanden in Nederland ligt de nadruk op het vergroten van je theoretische kennis en didactische vaardigheden. Je maakt een aantal theoretische opdrachten die aansluiten op wat je in de praktijk gaat doen. Als de ingeleverde opdrachten als voldoende zijn beoordeeld, mag je doorstromen naar het praktijkdeel in de Alpen. Naast het toetsen en verbeteren van je klimvaardigheden, wordt er ook heel veel van je didactische vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel gevraagd.
Mocht je vragen over de opleiding, je rol als hoofdinstructeur of andere vragen hebben, neem dan gerust contact op met de AOC (mail: aoczomer@nkbv.info)
Na diplomering kun je aan de slag als alpiene hoofdinstructeur. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. De Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.
Het NKBV diploma HI4Z is nationaal gecertificeerd door NOC*NSF. In de Alpenlanden wordt deze functie alleen erkend bij het in verenigingsverband verzorgen van alpiene cursussen (dus NKBV-cursussen en -reizen). Wil je op commerciële basis cursussen en tochten verzorgen, dan heb je een UIAGM-gidsendiploma of IML-diploma nodig.
Om deel te nemen aan de opleiding tot Alpiene Hoofdinstructeur 4 Zomer, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:
De gidskosten en begeleidingskosten worden je gratis aangeboden door de NKBV. Wel zijn extra kosten, zoals reis- en verblijfskosten voor eigen rekening. De precieze som van die kosten is afhankelijk van je ontwikkelplan en activiteiten; houd er rekening mee dat je zeker een aantal keer in de Alpen verblijft voor je opleiding en die reis- en verblijfkosten zelf betaalt.
Je sluit je opleiding af met een aantal proeven van bekwaamheid. De afsluitende proeven van bekwaamheid bestaan uit een schriftelijk portfolio, waarin je jouw uitgewerkte praktijkopdrachten. Vervolgens doe je de praktijkproef: het geven van een cursusdag.
Heb je de opleiding voor HI4Z succesvol afgerond, dan kun je bij de NKBV eenvoudig doorstromen naar de opleiding tot praktijkbegeleider of naar Alpiene Tochtleider 3 of 4. Vraag altijd naar de mogelijke vrijstellingen voor delen van de opleiding.
Wil je als alpien kaderlid ook sportklimcursussen gaan geven in de rots, dan kun je vrijstellingen krijgen voor toetsonderdelen of voor delen van de opleiding.
Verder kun je als HI4Z doorstromen naar een opleidersrol zoals leercoach of beoordelaar. De opleidingen sluiten goed op elkaar aan.
Ben je enthousiast geworden en wil je je opgeven voor de opleiding tot Alpiene Hoofdinstructeur 4 zomer? Stuur dan een mail naar de NKBV Academie, via opleidingen@nkbv.nl. We kijken jaarlijks naar het aantal aanmeldingen (minimaal 3) en de mogelijkheden.
De eerstvolgende opleiding staat in de planning voor 2025. De inschrijving gaat 2 november 2024 open.
De deadline voor inschrijven is: 11 januari 2025
Zorg dat je bij je inschrijving jouw motivatie en tochtenlijst apart opstuurt naar opleidingen@nkbv.nl
Overige data:
25 januari 2025: Intake en selectiedag
01 maart 2025: Theoriedag te Woerden
Zomer 2025 (n.t.b.): Praktijkweken
Je kan je inschrijven via de NKBV Academie agenda, of klik:
De NKBV werkt voor deze opleiding niet met de digitale leeromgeving. Alle opleidingsliteratuur krijg je via de opleiders.
Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:
Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl
Na diplomering kun je aan de slag als alpiene hoofdinstructeur. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen.
Je volgt eens per jaar in totaal één dagdeel aan algemene bijscholing(en). Daarnaast doe je eens per drie jaar mee aan een bijscholing in het Alpiene terrein en volg je eens per drie jaar één dag medische bijscholing.
Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Onder andere de Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.