MENU

HI4Z

Alpiene Hoofdinstructeur 4 zomer

Alpien

Alpiene Hoofdinstructeur 4 zomer

Als Hoofdinstructeur Zomer ben je hoofdleiding en eindverantwoordelijk bij de alpiene cursussen. Je geeft de alpiene basiscursus t/m alpiene specialisatiecursus C1 t/m C3 of J1 t/m J3, en de alpiene specialisatiecursus en masterclass, of de studentencursussen van de NSAC. Zo zorg jij ervoor dat deelnemers na afronding van hun cursus zelfstandig het alpiene terrein in kunnen. Daarnaast ben je bevoegd om alpiene gletsjertochten te leiden en vragen we je om mee te denken over de inhoud en opbouw van de cursussen en over nieuwe cursusvormen.

Wat houdt het in?

Het traject tot Alpiene Hoofdinstructeur 4 start met een theoriedeel waarin je zelfstandig aan een aantal opdrachten werkt. Je wordt hierbij ondersteund door de AOC/LC. Daarna volgen er praktijkdagen, die worden begeleid door een berggids waarbij je afgetoetst wordt in terrein.

In de lessen en theorieopdrachten komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Tochtenplanning
 • Oriëntatie
 • Weerkunde
 • Alpiene veiligheid/gevaren
 • Führungstechnik (alpiene techniek)
 • Reddingstechnieken
 • Lawinekunde (zomer)
 • Didactiek en groepsdynamica
 • Recht en ongevalskunde

In de eerste maanden in Nederland ligt de nadruk op het vergroten van je theoretische kennis en didactische vaardigheden. Je maakt een aantal theoretische opdrachten die aansluiten op wat je in de praktijk gaat doen. Als de ingeleverde opdrachten als voldoende zijn beoordeeld, mag je doorstromen naar het praktijkdeel in de Alpen. Naast het toetsen en verbeteren van je klimvaardigheden, wordt er ook heel veel van je didactische vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel gevraagd.

Mocht je vragen over de opleiding, je rol als hoofdinstructeur of andere vragen hebben, neem dan gerust contact op met de AOC (mail: aoczomer@nkbv.info)

Wat wordt er van je verwacht (inzetbereik)

Na diplomering kun je aan de slag als alpiene hoofdinstructeur. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. De Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.

Nationaal gecertificeerd

Het NKBV diploma HI4Z is nationaal gecertificeerd door NOC*NSF. In de Alpenlanden wordt deze functie alleen erkend bij het in verenigingsverband verzorgen van alpiene cursussen (dus NKBV-cursussen en -reizen). Wil je op commerciële basis cursussen en tochten verzorgen, dan heb je een UIAGM-gidsendiploma of IML-diploma nodig.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de opleiding tot Alpiene Hoofdinstructeur 4 Zomer, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:

 • Diploma MBO4, HAVO, VWO of equivalent;
 • Leeftijd van minimaal 21 jaar oud;
 • NKBV-lidmaatschap + bergsportverzekering;
 • Je moet aan alle opleidingsdagen kunnen deelnemen;
 • Diploma Alpiene Instructeur 3 Zomer met geldige licentie op niveau C2;
 • Minimaal 3 cursussen geleid, waarvan tenminste één op C2 niveau, met positieve beoordelingen door gids en/of HI;
 • Diversiteit aan cursussen geleid (NKBV, Jeugd, NSAC, etc.) is een pré;
 • Tenminste vijf jaar zelfstandige hoogalpiene ervaring in rots en ijs. Dat wil zeggen circa 20 tochten waarvan 5 klassieke S/D-toeren. De tochtenlijst dient te worden ingestuurd en moet voldoen aan de richtlijnen die zijn aangegeven zijn op het aanmeldingsformulier.
 • Aantoonbaar organisatorisch vermogen, leiderschapskwaliteiten en uitgesproken verantwoordelijkheidsgevoel.

Algemene voorwaarden

Kosten

De gidskosten en begeleidingskosten worden je gratis aangeboden door de NKBV. Wel zijn extra kosten, zoals reis- en verblijfskosten voor eigen rekening. De precieze som van die kosten is afhankelijk van je ontwikkelplan en activiteiten; houd er rekening mee dat je zeker een aantal keer in de Alpen verblijft voor je opleiding en die reis- en verblijfkosten zelf betaalt.

Examinering

Je sluit je opleiding af met een aantal proeven van bekwaamheid. De afsluitende proeven van bekwaamheid bestaan uit een schriftelijk portfolio, waarin je jouw uitgewerkte praktijkopdrachten. Vervolgens doe je de praktijkproef: het geven van een cursusdag.

Doorstromen

Heb je de opleiding voor HI4Z succesvol afgerond, dan kun je bij de NKBV eenvoudig doorstromen naar de opleiding tot praktijkbegeleider of naar Alpiene Tochtleider 3 of 4. Vraag altijd naar de mogelijke vrijstellingen voor delen van de opleiding.

Wil je als alpien kaderlid ook sportklimcursussen gaan geven in de rots, dan kun je vrijstellingen krijgen voor toetsonderdelen of voor delen van de opleiding.

Verder kun je als HI4Z doorstromen naar een opleidersrol zoals leercoach of beoordelaar. De opleidingen sluiten goed op elkaar aan.

Relevante Artikelen

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden en wil je je opgeven voor de opleiding tot Alpiene Hoofdinstructeur 4 Zomer? Stuur dan een mail naar de NKBV Academie, via opleidingen@nkbv.nl. We kijken jaarlijks naar het aantal aanmeldingen (minimaal 3) en de mogelijkheden.

Voor de eerstvolgende opleidingen gaat de inschrijving 2 november 2024 open:

Eerstvolgende opleidingen/bijscholingen

Helaas...

Er zijn bij dit artikel geen bijpassende opleidingen.

{* course.start_date_day *}
{* course.start_date_month *}
{* course.name *} {* course.course_achievement_license_type *}
{* course.start_date *} t/m {* course.end_date *}
{* course.organisation_name *}
Digitale leeromgeving

De NKBV werkt voor deze opleiding niet met de digitale leeromgeving. Alle opleidingsliteratuur krijg je via de opleiders.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

Na diplomering kun je aan de slag als alpiene hoofdinstructeur. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen.

Je volgt eens per jaar in totaal één dagdeel aan algemene bijscholing(en). Daarnaast doe je eens per drie jaar mee aan een bijscholing in het Alpiene terrein en volg je eens per drie jaar één dag medische bijscholing.

Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Onder andere de Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.

Bijscholingen