Klimmen is voor iedereen. Soms aangepast, soms met meer begeleiding, maar wel voor jong en oud, groot en klein en voor mensen met een beperking. Klimroutes zijn er op elk niveau. Van beginners tot topsporters.
Paraklimmen is eigenlijk precies hetzelfde als klimmen. Bij klimmen als parasport hoeven de regels niet te worden veranderd. Mensen met een beperking kunnen op dezelfde momenten in dezelfde routes klimmen als andere klimmers.
In een klim- of boulderhal hoor je een klimmer onder luide aanmoedigingen naar boven klimmen. De aanmoedigingen zingen rond in de hal. Er hangt een open, warme en gezellige sfeer. Klimmers en boulderaars delen informatie uit over de routes en werken samen moeilijke passen uit. Klimmen is een individuele sport die je toch samen beoefent. Je klimt samen, maar ieder op een eigen niveau.
Om paraklimmers (met visuele of fysieke beperking) in Nederland te verbinden en te ondersteunen, en het paraklimmen te promoten, hebben Renske Nugter, Jeanne, en Eva Mol (Nederlandse selectie) Stichting Paraklimmen Nederland (SPN) gelanceerd. De stichting organiseert een maandelijkse social om de community uit te breiden en te versterken. Ben je hier benieuwd naar en/of zou je graag kennismaken met andere paraklimmers in Nederland? Kijk dan op de Instagrampagina van SPN of mail naar stichtingparaklimmen@gmail.com. Er is ook een whatsappgroep.
Bij wedstrijden word je ingedeeld in een categorie, zodat je kunt klimmen met klimmers die een vergelijkbare handicap hebben. Dit heet classificatie. De internationale klimbond (IFSC) heeft hiervoor een reglement opgesteld waarvan de NKBV bij het organiseren van nationale wedstrijden ook gebruik maakt.
Momenteel worden er internationaal alleen nog wedstrijden georganiseerd voor mensen met een fysieke beperking. Heb je een verstandelijke beperking dan worden er jammer genoeg nog geen wedstrijden voor jou georganiseerd. Wil je toch een keer deelnemen aan een wedstrijd? Misschien zijn de Series dan wel iets. Dat is een wedstrijd voor iedereen. En klimmers worden ingedeeld op klimniveau dus je klimt samen met andere die ongeveer even goed zijn als jij.
Jaarlijks organiseren we de Paraclimbing Open. Dit is een wedstrijd voor mensen met een fysieke beperking. In 2023 vond dit evenement plaats in Mountain Network Amsterdam. Wil je weten hoe het was en foto's zien? Lees dan het verslagje 'Klimfeestje voor de sport'.
Categorie beperking in zicht B1-B3 | Deze categorie is opgedeeld in 3 gradaties van slechtziend tot volledig blind. De atleten worden tijdens wedstrijden geholpen door assistenten die hen vertellen waar de grepen zitten. |
Amputatie aan de bovenste extremiteiten (AU2- AU3) | Deze categorie is gericht op atleten met een amputatie aan arm, hand of vingers. Deze zijn opgedeeld in 2 categorieën. Dit komt overeen met de hoogte van de amputatie. Kun je een deel van je arm, hand of vingers niet gebruiken? Bij deze categorie wordt er niet geklommen met protheses, maar wordt er veel gebruik gemaakt van sporttape om de huid te beschermen. |
Amputatie aan de onderste extremiteiten (AL1-AL2) | Deze categorie is gericht op amputaties aan de benen. Deze categorie is ook opgedeeld in 2en: Één aangedaan been of twee. In deze categorie kan met protheses worden geklommen. Hiervoor zijn speciale klimprotheses met klimschoen ontwikkeld. In deze categorie behoren ook de klimmers met een dwarslaesie, die beide benen niet kunnen gebruiken. |
Beperking in bewegingsvrijheid en kracht (RP1-RP3) | Bij deze categorie moet je denken aan chronische ziektes of neurologische afwijkingen waardoor de atleten beperkt zijn in hun bewegen of kracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spasmes. Deze categorie is opgedeeld in 3en. Het onderscheid wordt gemaakt in de mate dat de beperking invloed heeft op het bewegen. |
Een beperking heeft bij klimmen in verschillende maten invloed. Daarom is het belangrijk dat paraklimmers bij wedstrijden worden geclassificeerd. Op die manier strijden mensen met een vergelijkbare beperking tegen elkaar en ontstaat er een zo eerlijk mogelijke competitie. Bij het classificeren wordt er onderscheid gemaakt in de 4 groepen die hierboven zijn omschreven.
Past je beperking niet in een van de categorieën dan is er een kans dat je niet deel kunt nemen aan wedstrijden die georganiseerd worden op basis van de IFSC-reglementen. Om dit zeker te weten onderga je een classificatie. Dit is mogelijk voorafgaand aan de Paraclimbing Open. Ook is het mogelijk om een individuele afspraak te maken. Stuur dan een mail naar paraklimmen@nkbv.nl.
In een aantal klimhallen in Nederland worden trainingen georganiseerd om een eerste blik te werpen en kennis te maken met de sport en andere klimmers in de hal. Op de pagina Voor het eerst Paraklimmen vind je het huidige overzicht van de klimhallen die hun deuren wagenwijd hebben openstaan voor mensen met een beperking.
Staat de hal bij jou in de buurt er nog niet tussen? Waarschijnlijk ben je hartstikke welkom. Wil je het zeker weten? Neem dan contact op met de hal en vraag naar de mogelijkheden of stuur een mailtje naar paraklimmen@nkbv.nl en we kijken samen verder.
Boulderen is klimmen op een klimwand van maximaal 4 meter hoog. Er liggen dikke matten onder de wand. Je hoeft niet te worden gezekerd. Het maakt bijna niet uit welke beperking je hebt. Zolang je jezelf kunt opvangen met je benen of veilig kunt vallen kun je ook boulderen.
Bij lead klimmen in een klimhal klim je op een wand die tussen de 10 en 20 meter hoog is en word je gezekerd. Dus ook voor mensen met spasme in hun benen of slechtziendheid zorgt het touw dat je vrij kunt bewegen. Wanneer je aankomt bij een moeilijke pas of wanneer je niet meer verder wilt, word je opgevangen in het touw.