MENU

De Jeugd Lead Serie

De Jeugd Lead Series zijn regionale wedstrijden voor de jeugd om kennis te maken met wedstrijdsport. Lees hier hoe het werkt en doe mee!

In samenwerking met de NKBV organiseren klimhallen Lead Serie wedstrijden door heel het land. Het doel van de Series is deelnemers op een laagdrempelige manier wedstrijdervaring op te laten doen, zo dicht mogelijk bij huis. De wedstrijden zijn gericht op alle recreatieve klimmers; van beginners tot gevorderden, van jeugd tot volwassenen. De Jeugd Lead Series zijn voor klimmers van 8 t/m 19 jaar, opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën.

Leeftijdscategorieën

Je kunt deelnemen vanaf het jaar dat je 8 wordt tot en met het jaar dat je 19 wordt. Je kunt klimmen in een van de 3 leeftijdscategorieen die hieronder staan weergegeven. Bij deze categorieen wordt gekeken naar het jaar waarin je geboren bent, niet naar de datum. In een wedstrijdseizoen klim je in dezelfde categorie. De leeftijdcategorieën kunnen afhangen van de regio waarin je meedoet. De wedstrijdinformatie in het wedstrijdadministratiesysteem, het WAS, is altijd leidend.

De indelingen van de leeftijdscategorieën zijn voor het volgende seizoen als volgt:

  • U10, U12 & U14 (geboortejaar 2010-2015)
  • U16, U18 & U20 (geboortejaar 2004-2009)

U staat voor 'under', 'onder' in het Nederlands.

Naast dat je als Seriedeelnemer bepaalt in welke van de leeftijdscategorieën je gaat meedoen, kies je (in overleg met je trainer) op welk niveau je gaat klimmen: START, MID of MAX.

Klimniveaus in de Jeugd Lead Series

Als je je inschrijft voor een Seriewedstrijd, kun en mag je zelf kiezen op welk niveau je wil klimmen. Zie hiervoor ook onze pagina over moeilijkheidswaarderingen van routes en boulders.

  • START: 4 routes met niveau 4 en 5
  • MID: 4 routes met niveau 5 en 6
  • MAX: 4 routes met niveau 6 en 7

Bereik je tijdens een wedstrijd in alle routes de top, dan ben je verplicht om te promoveren en is het niet meer mogelijk om in de volgende wedstrijden een lagere categorie te klimmen.

Heb je je ooit gekwalificeerd voor een Nationaal Jeugd Kampioenschap (NJK) Lead? Dan sluit je daarmee je deelname uit aan de Series. Je niveau is dan te hoog voor de Series.

inschrijven Lead jeugd Series Uitslagen lead jeugd series

Toprope vs. voorklimmen

Om de Lead Serie wedstrijden zo laagdrempelig mogelijk te houden, worden de meeste routes toprope (de touwen hangen al in de routes) geklommen. Het kan ook dat de organisatie ervoor kiest om routes van de ‘MID’ en ‘MAX’, waarover verderop meer, te laten voorklimmen (Lead, je brengt al klimmend het touw zelf naar boven). Dit wordt, voordat de competitie van start gaat, gecommuniceerd. Zo kom je niet voor een verrassing te staan.

Waarom noemen we deze competitie toch LEAD als de meeste routes toprope worden geklommen? Omdat de (internationale) wedstrijddiscipline van het klimmen met touw LEAD heet. Lees meer over de verschillende wedstrijddisciplines.

Meedoen?

Wil je deelnemen aan een Jeugd Lead Serie? Kijk dan in het WAS of er al een competitie draait bij jouw in de buurt. De deelnemende hallen kunnen verschillen per jaar. De informatie in het WAS is altijd leidend. Wil je liever boulderen dan leadklimmen? We hebben ook een Jeugd Boulder Serie.

Jury gezocht

Lijkt het je leuk om mee te helpen bij de Series? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste juryleden.
Kijk via de link hieronder naar de mogelijkheden en opleidingen.
Jury gezocht